Eschrichtius robustussivi kit

Autor Travis Kidd

Geografski raspon

Sivi kitovi se javljaju u istočnom i zapadnom sjevernom Pacifiku. Sivi kitovi istočnog sjevernog Pacifika tijekom ljeta koriste plitka arktička hranilišta koja se nalaze u Beringovom i Čukotskom moru. Tijekom jeseni migriraju na jug duž zapadne obale Sjeverne Amerike u svoja zimska telilišta koja se nalaze u toplim vodama uz obalu Baja California. Četiri specifična mjesta identificirana su kao važna područja teljenja sivih kitova s ​​istoka: Laguna Ojo de Liebre, Guerrero Negro, Bahia Magdalena i Laguna San Ignacio. Istočni sivi kitovi često se viđaju tijekom migracije, uz zapadne obale Sjedinjenih Država i Britanske Kolumbije. Tijekom povratne migracije u proljeće, mala populacija od oko 80 jedinki ostaje u južnijim kanadskim vodama. U odnosu na svoje istočne kolege, sivi kitovi zapadnog Pacifika slabo se razumiju i često se nazivaju korejskim, zapadnopacifičkim ili okhotskim morskim stokom. Njihova hranilišta protežu se od Ohotskog mora, južno duž istočne obale Rusije do južnog vrha južne Koreje. Tijekom jeseni vjerojatno migriraju u Južno kinesko more kako bi rodile mlade u zaštićenim lagunama i zaljevima duž južne kineske obale. Međutim, to nije dobro dokumentirano, jer se manje studija usredotočilo na ovu populaciju.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Bryant, 1995.; Clapham, et al., 1999.; Jones, et al., 1984.; Rice, et al., 1984. ; Sullivan, et al., 1983; Reilly, et al., 2008)

Treća populacija sivih kitova sjevernog Atlantika postojala je tek 1700-ih, a opisali su je kitolovci i kolonisti u Sjevernoj Americi, Islandu, Velikoj Britaniji i Skandinaviji. Od tada su istrijebljeni iz sjevernog Atlantika, vjerojatno zbog prekomjernog lova kitolovaca zajedno s drugim antropogenim utjecajima (npr. razvoj obale u njihovim bivšim terenima teljenja).('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Bryant, 1995.; Clapham, et al., 1999.; Jones, et al., 1984.; Rice, et al., 1984. ; Sullivan, et al., 1983; Reilly, et al., 2008)

samac sa psom
  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
  • Arktički ocean
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Sivi kitovi hrane se u plitkim obalnim vodama s muljevitim ili pješčanim dnom. Migratorne su i oslanjaju se na razna obalna staništa. Ljeti borave u vodama do 60 m dubine i od 0,5 km do 166 km od obale. Tijekom jeseni istočni sivi kitovi migriraju duž zapadne obale Sjeverne Amerike i zimu provode u vodama manjim od 4 m dubine. Ove vode su obično hiper-slane i imaju temperaturu između 15 i 20 stupnjeva C. Zimska telilišta obično imaju muljevito ili pješčano dno i mogu sadržavati ležišta rugolje ili biti u blizini močvara mangrova.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Jones, et al., 1984.)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • polarni
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • bentoska
  • primorski
  • Dubina dometa
    <4 to 60 m
    do 196,85 stopa

Fizički opis

Sivi kitovi imaju šarena siva leđa, što je zajednička osobina nekoliko vrsta misticeta. Često su domaćini guste infestacije kožnih parazita (npr. ušima i narančastim kitovim ušima) koji njihovoj koži daju grub i neravni izgled. U sivih kitova ovi paraziti često pokrivaju cijelo tijelo, međutim, kod drugih kitova kitova (desni kitovi,Eubalaena australisi kitovi grbavi,Megaptera novaeangliae), infestacije su ograničene na određena područja tijela. Telad sivih kitova pri rođenju je teška između 500 kg i 600 kg i dugačka je oko 4,6 m. Odrasle ženke su nešto veće od mužjaka i imaju između 11,7 m i 15,2 m. Mužjaci su dugi između 11,1 m i 14,3 m. Sivi kitovi mogu težiti i do 36.000 kg.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Jones, et al., 1984.; Rice, et al., 1984.)

Za razliku od grbavih kitova (Megaptera novaeangliae), s čime se obično brkaju, sivi kitovi nemaju leđne peraje. Umjesto toga, imaju veliku grbu na prednjem kraju repnog dijela, nakon čega slijedi 7 do 15 kvržica ili zglobova sve manje veličine. Sivi kitovi imaju male peraje u obliku vesla, u usporedbi s velikim bijelim perajima grbavih kitova. Repna peraja ima 2 široka, siva metilja odvojena dubokim zarezom. Njihova gornja čeljust proteže se preko donje čeljusti, a imaju 2 do 5 nabora na grlu, koji omogućuju širenje usta i grla tijekom hranjenja. Odrasle jedinke imaju 130 do 180 tanjura baleen krem ​​boje dugih 5 do 25 cm.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Jones, et al., 1984.; Rice, et al., 1984.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    36000 (visoki) kg
    79295,15 (visoka) lb
  • Duljina raspona
    11,1 do 15,2 m
    36,42 do 49,87 stopa

Reprodukcija

Iako se malo zna o ponašanju pri parenju sivih kitova, dokumentirani su događaji grupnog parenja tri ili više pojedinaca. Sivi kitovi imaju visoku stopu reprodukcije, u odnosu na druge kitove baletane.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu populacije sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.)

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Sivi kitovi se pare tijekom cijele godine, međutim, većina začeća događa se tijekom jesenske migracije. Nakon 13 do 14 mjeseci trudnoće, ženke rađaju jedno tele (1987. zabilježena je jedna pojava fetusa blizanaca), koje doje do 6 do 7 mjeseci starosti. Telad istočnih sivih kitova rađaju se krajem siječnja u toplim obalnim vodama Baja California, Meksiko; međutim, dokumentirano je rano teljenje tijekom jesenske migracije. Iako je manje informacija dostupno za zapadne sive kitove, smatra se da su njihova zimska područja teljenja uz obalu Južnog kineskog mora i vjerojatno imaju karakteristike slične područjima teljenja njihovih istočnih kitova. Zemljišta za teljenje obično su u plitkim lagunama koje su manje od 4 m dubine i hiperslane. Sklonost plitkoj vodi tijekom teljenja možda je pridonijela istrebljivanju populacije sjevernog Atlantika sredinom 1700-ih.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu populacije sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Sund, 1975.)

Seksualno sazrijevanje u sivih kitova događa se oko 8 godina starosti, ali je dokumentirano kod pojedinaca od 5 do 11 godina. Ipak, studije sugeriraju da veličina može biti bolji pokazatelj spolne zrelosti od dobi. Mužjaci su u vrijeme spolnog sazrijevanja u prosjeku dugi 11,1 m, a ženke 11,7 metara. Šezdeset posto stanovništva čine spolno zrele odrasle osobe. Prosječna duljina generacije (broj godina između rođenja jedinke i dobi u kojoj rađa) sivih kitova je 22 godine.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; 'Uočene i maksimalne stope porasta sivih kitova,1 robust, Eschrich84'; Rice, et al., 1984; Sumich i Harvey, 1986)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Svake druge godine
  • Sezona parenja
    Parenje tijekom cijele godine s većinom začeća od kraja studenog do početka prosinca
  • Raspon broja potomaka
    1 (visoko)
  • Razdoblje gestacije raspona
    13 do 14 mjeseci
  • Raspon dobi odvikavanja
    6 do 7 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    nepoznate godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    5 do 11 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    5 do 11 godina

Sivi kitovi tijekom ljeta nadopunjuju zalihe masti. O tim rezervama posebno ovise trudne ženke. Od trenutka kada u jesen napuste ljetna hranilišta, pa do povratka u rano ljeto, ženke se oslanjaju na rezerve masti za energiju i proizvodnju mlijeka. Tijekom vremena ograničene dostupnosti hrane, interval između pojedinačnih događaja teljenja može se produžiti.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Jones, et al., 1984.; Sullivan, et al., 1983.)

Krave sivih kitova često drže novorođenu telad na površini kako bi im pomogle disati i žestoko se obrane od svojih mladunaca, posebno od potencijalnih grabežljivaca kao što su orke (Orcinus orca) i kitolovci ljudi. Sivi kitovi nasljeđuju hranilišta svoje majke i često se viđaju, godinu dana nakon što postanu neovisni, u hranilištu svoje majke.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Jones, et al., 1984.; Sullivan, et al., 1983.)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • nasljeđuje majčinski/očinski teritorij

Životni vijek/dugovječnost

Podaci o životnom vijeku sivih kitova su ograničeni, međutim, procjene se kreću od 25 do 80 godina. Stope smrtnosti su najveće za mlade sive kitove s prosječnom godišnjom smrtnošću teladi od 5,4%. Oko 75% smrtnosti u prvoj godini javlja se tijekom prva 2 tjedna nakon rođenja. Podaci o mortalitetu pokazuju da telad predstavljaju oko 91% uginuća u zimskim telištima, a slijede ih jednogodišnjaci (0 do 19,5%) i odrasli (0 do 5%). Godišnja smrtnost odraslih procjenjuje se na između 0,1 i 5% godišnje. Zbog velike veličine i posljedičnih zahtjeva za hranjenjem, sivi kitovi se ne mogu držati u zatočeništvu.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Jones, et al., 1984.; Rice, et al., 1984.; Sumich i Harvey, 1986.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    25 do 80 godina

Ponašanje

Sivi kitovi radije ostaju blizu obale. Kao rezultat toga, oni su jedna od prepoznatljivijih vrsta kitova. Često se promatraju s obale tijekom migracije i poznato je da su na dohvat ruke od mnogih brodova za promatranje kitova. Imaju redovite i predvidljive obrasce disanja, izdahnu 3 do 5 puta iz otvora za puhanje, u razmaku od oko 15 do 30 sekundi. Prije ronjenja podižu repne metilje iz vode, nakon čega mogu ostati potopljeni i do 15 minuta.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Jones, et al., 1984.; Sund, 1975.)

Poput mnogih vrsta kitova, sivi kitovi prakticiraju 'spyhopping', što uključuje podizanje glave iz vode, dok izlažu cijeli govornik nekoliko minuta odjednom. Pojedinci mogu špijunirati dok traže grabežljivce ili druge kitove. Sivi kitovi također 'probijaju' (skaču u zrak i prskaju po boku ili leđima, također poznato kao iskorak ili kreštanje), što se tumači kao oblik komunikacije, pokušaj uklanjanja kožnih parazita i oblik igre . Sivi kitovi se često hrane blizu obale u vrlo plitkim vodama, što može dovesti do izgleda da je jedinka nasukana.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Jones, et al., 1984.; Sund, 1975.)

Krave sivih kitova žestoko štite svoje mlade. Povijesni izvještaji o kitolovcima koji su pokušali iskoristiti svoje lagune za teljenje, krave su često nazivali 'vražjom ribom'. Oni se također nazivaju 'kopačima dagnji' zbog njihovog ponašanja pri hranjenju s dna.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Jones, et al., 1984.; Sund, 1975.)

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • pokretljiva
  • migracijski

Home Range

Iako se malo zna o njihovoj stvarnoj veličini doma, sivi kitovi godišnje migriraju između svojih polarnih ljetnih hranilišta i svojih umjerenih do tropskih područja teljenja. Imaju jednu od najdužih migracija od svih vrsta sisavaca, putujući od 16.000 do 22.530 km godišnje. Tijekom migracije plivaju stalnom brzinom od 4,8 do 9,6 km na sat.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.)

Komunikacija i percepcija

Malo se zna o percepciji i komunikaciji kod sivih kitova. Većina kitova komunicira koristeći razne visoko i niskofrekventne 'pjesme kitova', uključujući dugotrajno duboko stenjanje. Dokazi sugeriraju da sivi kitovi koriste jednostavan niz kratkih impulsa i stenjanja. Za osnovnu eholokaciju mogu se koristiti kratki impulsi.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu populacije sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Wursig, 1989.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • zborovi
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • eholokacija
  • kemijski

Prehrambene navike

Sivi kitovi su misticeti (tj. hranitelji filtera) i jedini su veliki kitovi poznati prvenstveno kao hranitelji s dna. Hrane se u plitkoj vodi s muljevitim ili pjeskovitim dnom ili u ležištima kelpa. Kako bi se prehranili, zaranjaju na dno oceana i pune svoja usta velikom količinom sedimenta. Oni tjeraju sediment kroz svoje balene ploče, koje zarobljavaju široku paletu rakova (Rakovi) uključujući amfipode (Amphipoda) i škampi duhovi (Neotrypaea californiensis), kao i polihete (Polychaeta), jaja haringe (Clupea pallasii) i raznim oblicima ličinki. Namirnice se sastružu s balenih tanjura svojim velikim jezikom i progutaju.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Heyning i Mead, 1997.; Obst i Hunt, 1990.; Oliver i Slattery, 1985.; Rice, et al., 1984. , 1975; Weitcamp, et al., 1992)

Sivi kitovi se smatraju oportunističkim hraniteljima i koriste strategije grupnog hranjenja jata malih riba tijekom svoje južne migracije. Tijekom epizoda hranjenja, tri do četiri kita okupe jato riba, dok jedan kit pliva kroz jato otvorenih usta. Glava kita koji se hrani izlazi iz vode i ostaje u tom položaju do nekoliko minuta. Svaki kit u skupini ponavlja ovaj proces sve dok se jato ribe značajno ne iscrpi.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Heyning i Mead, 1997.; Obst i Hunt, 1990.; Oliver i Slattery, 1985.; Rice, et al., 1984. , 1975; Weitcamp, et al., 1992)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • jede jaja
    • jede člankonošce koji nisu insekti
    • mekušac
    • vermivore
    • jede druge morske beskralješnjake
  • Hrana za životinje
  • riba
  • jaja
  • mekušci
  • vodenih ili morskih crva
  • vodeni rakovi
  • žarnjaci
  • ostali morski beskralješnjaci
  • zooplankton
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • filtarsko hranjenje

Predatorstvo

Jedini neljudski grabežljivac sivih kitova je kit ubojica, također poznat kao orka (Orcinus orca). Gotovo 18% svih sivih kitova pokazuje dokaze napada orka, a najranjiviji su mladi. Orka lovi u mahunama i može odvojiti tele od majke. Kad se odvoji od majke, mahuna orke utapa tele držeći se zubima za peraje i repne metilje. Odrasli sivi kitovi često se smjeste između svog teleta i potencijalnih grabežljivaca. Kada su napadnuti, odrasli mogu plivati ​​i prema plitkoj vodi ili kelpama, gdje orke obično ne ulaze.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Baldridge, 1972.; Darling i Taber, 2001.)

  • Poznati grabežljivci
    • Kitovi ubice (Orcinus orca)
    • ljudi (Homo sapiens)

Uloge ekosustava

Sivi kitovi su domaćini mnogih endo- i ekto-parazita, uključujući školjke i kitove uši. Oni su glavni grabežljivci bentoskih amfipoda (Amphipoda) i drugi morski beskralješnjaci, uključujući škampe duhove (Palaemonetes). Nije poznato da li sivi kitovi doprinose značajnom stupnju kontrole odozgo prema dolje nad ovim vrstama plijena. Sivi kitovi su prvenstveno hranitelji s dna koji ometaju muljevito dno oceana, ostavljajući jame za hranjenje koje potom koloniziraju drugi organizmi. Tijekom hranjenja, velike perjanice blata prate kitove na površinu, noseći sa sobom mnoge beskralješnjake koje potom jedu morske ptice i ribe. Ptice koje se obično povezuju sa sivim kitovima uključuju sjeverne fulmare (Fulmarus glacialis), crvene falarope (Phalaropus fulicarius), crnonoga maca se budi (Rissa tridactyla), i debele kljune (Uria lomvia). Sivi kitovi također jedu jaja haringe i mrijeste se (Clupea pallasii) duž svojih obalnih migracijskih ruta i smatraju se oportunističkim hraniteljima koji se hrane i jatama malih riba mamaca.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Eschrichtius robustus, sivi kit', 1998.; Obst i Hunt, 1990.; Oliver i Slattery, 1985.; R.; , 1984; Sund, 1975; Weitcamp, et al., 1992)

  • Utjecaj na ekosustav
  • stvara stanište
  • prozračivanje tla
Komenzalne/parazitske vrste
  • školjke, (Cryptolepas rhachianecti)
  • cijamide, (Cyamus)
  • trematoda (Ogmogaster antarcticus)
  • trematoda (Ogmogaster pentalineatus)
  • trematoda (Lecithodesmus goliath)
  • bodljasti crvi, (Acanthocephala)
  • nematode, (Anisakis simplex)
  • sjeverni fulmar, (Fulmarus glacialis)
  • crvena falaropa, (Phalaropus fulicarius)
  • crnonoga mačka-wake, (Rissa tridactyla)
  • debele kljune, (Uria lomvia)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sive kitove već tisućama godina lovi autohtono stanovništvo duž obala Sjeverne Amerike i Rusije. Komercijalni kitolov za balein, loj, ulje i meso javljao se sporadično od 1900. godine; međutim, tijekom posljednjih 400 godina prekomjerni lov značajno je smanjio brojnost sivih kitova. Iako je komercijalni kitolov nezakonit, u Sjevernoj Americi i Rusiji dopušten je lov autohtonih stanovnika. Konačno, ekoturizam i promatranje kitova važne su komponente lokalnog gospodarstva duž migratornih ruta sivih kitova.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Nacrt procjene okoliša o izdavanju kvote indijanskom plemenu Makah za lov na sivih kitova za opstanak za godine 2001 i 200' , 2001; Darling i Taber, 2001; Jones, et al., 1984)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Sivi kitovi nemaju poznati negativan utjecaj na ljude; međutim, budući napori na očuvanju mogu ograničiti obalni razvoj.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; Clapham, et al., 1999.)

Konzervacijski status

Godine 2003. Međunarodna komisija za lov na kitove (IWC) utvrdila je ograničenje autohtonog lova na 620 sivih kitova tijekom pet godina, s najviše 140 jedinki koje se mogu uloviti u jednoj godini. Godine 2005. IWC je procijenio da se u jednoj godini može održivo uhvatiti 400 jedinki. Osim toga, glavne lagune za razmnožavanje populacije istočnog Pacifika zaštićene su njihovim uključivanjem u rezervat biosfere El Vizcaino, ograničavajući smetnje zbog plovidbe, ribolova i razvoja obale.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Uočene i maksimalne stope porasta sivih kitova, Eschrichtius robustus', 1984.; 'Servis za ribe i divlje životinje SAD-a Sivi kit, Eschrichtius robustus)', 1994; Bryant, 1995; Clapham, et al., 1999; Jones, et al., 1984; Reilly, et al., 2008)

psu nedostaje zub

Odbor za status ugrožene divlje flore i faune u Kanadi označio je sivog kita istočnog sjevernog Pacifika vrstom od 'posebne brige'. Nakon međunarodne zaštite od komercijalnog kitolova, populacija sivih kitova doživjela je godišnji porast od 2,5% sve do 1998. godine, kada je populacija dosegla vrhunac na oko 27 000 jedinki. Međutim, tijekom sljedeće četiri godine populacija se smanjila za više od trećine, vjerojatno zbog nedostatka hrane u njihovim ljetnim hranilištima. Od 2002. godine populacija sivih kitova u istočnom sjevernom Pacifiku stalno se povećavala. Služba za ribu i divlje životinje Sjedinjenih Država navodi populaciju sivih kitova zapadnog sjevernog Pacifika kao 'ugroženu' i ukazuje da je stoka istočnog sjevernog Pacifika skinuta s liste 1994. Kada se populacije zapadnog i istočnog Pacifika smatraju jednom populacijom, IUCN ih smatra kao vrsta 'najmanje zabrinutosti'. Međutim, stanovništvo zapadnog Pacifika zasebno je navedeno kao 'kritično ugroženo'.('COSEWIC-ovo izvješće o procjeni i statusu sivog kita Eschrichtius robustus istočnog sjevernog Pacifika u Kanadi', 2004.; 'Uočene i maksimalne stope porasta sivih kitova, Eschrichtius robustus', 1984.; 'Servis za ribe i divlje životinje SAD-a Sivi kit, Eschrichtius robustus)', 1994; Bryant, 1995; Clapham, et al., 1999; Jones, et al., 1984; Reilly, et al., 2008)

Suradnici

Travis Kidd (autor), Sveučilište Northern Michigan, Alec Lindsay (urednik), Sveučilište Northern Michigan, John Berini (urednik), Animal Agents Staff, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.