Erigathus barbatus bradati pečat

Autor Anthony Neuberger; Laurel Popplewell; Hillary Richardson

Geografski raspon

bradati tuljani,Erignathus barbatus, nalaze se u Arktičkom oceanu, gdje su populacije geografski podijeljene u dvije podvrste,E. bradati bradatiiE. bradati nautički.Erigathus bradati bradatizauzima dijelove Arktika u blizini Atlantskog oceana, od istočne obale Kanade u zaljevu Svetog Lovre do voda oko Norveške u zapadnom Laptevskom moru.Erignathus bradati nautičkinalazi se u Ohotskom i Beringovom moru, te u područjima Arktičkog oceana koja nisu okupiranaE. bradati bradati. Bradate tuljane redovito su viđane čak na jugu do japanskog otoka Hokkaida, a bilo je i viđenja u KiniE. bradati nautičkii odE. bradati bradatiu Portugalu. Trenutno je nepoznato zašto neke životinje putuju tako daleko na jug izvan svog normalnog raspona.(Reeves, et al., 1992.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • Arktički ocean
    • zavičajni
  • Ostali geografski pojmovi
  • holarktički

Stanište

Bradate tuljane preferiraju plitke, arktičke vode manje od 200 metara dubine. Oni također preferiraju područja prepuna leda ili leda, jer su to područja gdje se odrasli 'izvlače.' Uglavnom se odvajaju, s jednom odraslom osobom po ledenoj ploči. Bradati tuljani voze plutajuće ledene plohe na velike udaljenosti, pa je njihova 'migracija' ovisna o godišnjem dobu i rasprostranjenosti ledenih ploha. Bradati tuljani prate led južnije tijekom zime, a sjevernije tijekom ljeta. Jahanje plutajućih ledenih ploha omogućuje pristup plitkoj vodi u kojoj se hrane. Međutim, izbjegavaju ledene plohe na kojima ima mnogo morževa. Bradati tuljani rijetko biraju zemlju umjesto ledenih ploha za izvlačenje. Međutim, ljeti kada su ledene površine rijetke, poznato je da se vuku po kopnu i šljunčanim plažama.(Cameron i Boveng, 2009.; Reeves, et al., 1992.)

  • Regije staništa
  • polarni
  • slane ili morske
  • Zemaljski biomi
  • ledena kapa
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • bentoska
  • primorski
  • Ostale značajke staništa
  • međuplimno ili litoralno
  • Dubina dometa
    200 (visoka) m
    656,17 (visoka) stopa

Fizički opis

Bradati tuljani u prosjeku imaju 2,3 ​​m duljine i 200 do 250 kg težine, a ženke su veće od mužjaka. Međutim, između kasne jeseni i ranog proljeća mogu težiti i do 430 kg. Pri rođenju štenad prosječno dugačka oko 130 cm i teška 34 kg. Odrasli bradati tuljani imaju ravnu, ravnomjerno obojenu svijetlosivu do tamnosmeđu dlaku, a leđa su im tamnija od ostatka tijela. Njihova peraja i lice općenito su boje cigle do duboke hrđe. Nasuprot tome, mladunci bradatih tuljana rađaju se sa svjetlije obojenim licima s raznim vrpcama na leđima i tjemenu. Štenci imaju mekano, pahuljasto krzno koje je obično srebrnoplavo, svijetlo smeđe ili sivo.



Bradati tuljani mogu se razlikovati od ostalih sjevernihtuljanipo svojim prepoznatljivim brkovima kao i svojim četvrtastim perajima. Njihove prednje i stražnje peraje imaju izražene, šiljaste kandže. Njihova glava izgleda proporcionalno mala u usporedbi s dugim tijelom.(Reeves, et al., 1992.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    200 do 430 kg
    440,53 do 947,14 lb
  • Prosječna duljina
    2,3 m
    7,55 stopa

Reprodukcija

Bradati tuljani su promiskuitetni, imaju više od jednog partnera tijekom sezone parenja. Mužjaci odlaze nakon parenja, ne brinući se za štence. Zbog svoje osamljenosti, bradati tuljani ne uspostavljaju dugoročne veze s partnerima za parenje. Povremeno se mužjaci svađaju oko ženke. Muški bradati tuljani također pjevaju, što može biti rutina udvaranja i/ili teritorijalno upozorenje tijekom sezone paniranja.(Kirlin, 2005.; Kovacs i Lavigne, 1986.; Nelson, 2008.)

  • Sustav parenja
  • poliginandarno (promiskuitetno)

Bradate tuljane razmnožavaju se jednom godišnje, iako to ovisi o sezonskoj produktivnosti oceana. Pare se između ožujka i lipnja, a mužjaci su na vrhuncu potencije tijekom svibnja. Zbog odgođene implantacije i dugog razdoblja trudnoće (11 mjeseci), ženke bradatih tuljana rađaju tek sljedećeg ljeta. Tijekom gestacije ženke dobivaju na težini kako bi stekle zalihe mlijeka. Ženke rađaju na ledu između sredine ožujka i svibnja. Za razliku od njihovog bliskog rođaka,prstenaste tuljane, bradati tuljani ne koriste niti sastavljaju subniveanske jazbine za rođenje. Bradati tuljani rađaju 1 štene, koje je pri rođenju teško oko 34 kg. U roku od nekoliko dana mladunci ulaze u vodu. Odvikavanje se događa za 18 do 24 dana, a štenci odviknuti od kasnog ljeta imaju dovoljno vremena za stvaranje sala prije zime. Ženke dostižu spolnu zrelost u dobi od 3 do 8 godina, a mužjaci sa 6 do 7 godina.(Gjertz, et al., 2000; Kovacs i Lavigne, 1986; Kovacs, et al., 1996; Reeves, et al., 1992)

kućni lijekovi protiv buha kod pasa
  • Ključne reproduktivne značajke
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • odgođena implantacija
  • Interval uzgoja
    Bradati tuljani razmnožavaju se otprilike jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Bradati tuljani razmnožavaju se od ožujka do lipnja.
  • Prosječan broj potomaka
    1
  • Prosječan broj potomaka
    1
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    11 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    259 dana
    AnAge
  • Raspon dobi odvikavanja
    18 do 24 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    3 do 8 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    6 do 7 godina

Mužjaci bradatih tuljana napuštaju ženke nakon parenja i ne pružaju roditeljsku skrb mladuncima. Poput mnogih arktičkih tuljana, ženke bradatih tuljana rađaju svoje mladunce na ledu. Za razliku od njihovog bliskog rođakaprstenaste tuljane, međutim, ne koriste niti sastavljaju jazbine za rođenje subnivea. Dok odbija svoje štene, majka ne napušta ledeni tok. Ne jede sve dok se njeno štene ne odbije i može ga ostaviti samog.(Gjertz, et al., 2000; Kovacs i Lavigne, 1986; Reeves, et al., 1992)

  • Ulaganje roditelja
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Iako većina bradatih tuljana ne živi više od 25 godina u divljini, zabilježeno je da neki žive čak 31 godinu.(Reeves, et al., 1992.)

ipad igre za pse
  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    31 (visoka) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    25 (visokih) godina

Ponašanje

Bradati tuljani su usamljene životinje; čak i u velikoj gustoći, drže se odvojeno jedna od druge osim tijekom sezone razmnožavanja. Općenito, oni održavaju gustoću od jedne jedinke po ledenoj ploči ili manje. Bradati tuljani su teritorijalni tijekom sezone razmnožavanja i sezone brzog leda kada se izvlače na odvojenim ledenim plohama. Prilikom izvlačenja, bradati tuljani okrenuti su prema vodi kako bi uočili grabežljivce. Bradati tuljani su dnevni i veći dio godine provode tražeći hranu u obalnim i plitkim morima sjevernog Atlantika. Tijekom sezone razmnožavanja, oni su više lokalizirani i provode više vremena na ledu. Muški bradati tuljani pjevaju u onome što se vjeruje da je rutina udvaranja i/ili teritorijalno upozorenje tijekom sezone parenja. Povremeno se mužjaci svađaju oko ženke.(Kirlin, 2005.; Kovacs i Lavigne, 1986.; Nelson, 2008.)

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    0,27 do 12,5 km ^ 2

Home Range

Bradati tuljani imaju teritorij od 0,27 do 12,5 km2. Oni postaju teritorijalni tijekom sezone brzog leda i tijekom sezone razmnožavanja.

Komunikacija i percepcija

Od svih morskih životinja, muški bradati tuljani su među glasovno najizrazitijim, osobito tijekom proljetne sezone razmnožavanja. Njihove minute duge pjesme mogu se opisati kao zlokobne i monotone, ali i skladne. Općenito se okarakteriziraju kao cvrkutanje, usponi, zamah ili gunđanje. Tijekom svoje pjesme, bradati tuljani započinju polagano, kružno ronjenje, ispuštajući mjehuriće dok ponovno ne isplivaju na površinu. Vjeruje se da su ove pjesme tipične za rutine udvaranja i/ili razlikovanje područja uzgoja. Mnoge podvodne snimke komunikacije morskih sisavaca u regiji Aljaska/Beringov tjesnac pretežno su sastavljene od pjesama bradatih tuljana.(Cleator, et al., 1989.; Nelson, 2008.; Reeves, et al., 1992.; Terhune, 1999.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Bradati tuljani su prvenstveno bentoški hranitelji i rone do najviše 200 m kako bi dobili hranu. Prvenstveno jedu domaćemekušcii rakova, a također često jeduArktički bakalar. Također je poznato da jedu bentoske ribe kao nprkipariiravne ribe, a također i American Plaice (Hippoglossoides platessoides).(Cameron i Boveng, 2009.; Finley, 1983.; Lowry, et al., 1980.; Reeves, et al., 1992.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi

Predatorstvo

Bradati tuljani imaju dva glavna grabežljivca,polarni medvjediikitovi ubice. Polarni medvjedi love tuljane čekajući blizu rupe za disanje da njihov plijen izroni. Međutim, rupe za disanje bradatih tuljana obično tvore kupole ili ledene kape koje moraju prokopati da bi došli do površine. Ovo može poslužiti kao obrambena strategija, zaklanjajući položaje otvora za disanje i otežavajući ih lociranje polarnim medvjedima. Kitovi ubojice ne love aktivno bradate tuljane, već ih jedu oportunistički. Iako rijetko opaženi, mladunce bradatih tuljana povremeno pojedumorževi. Uzimaju se i bradati tuljaniljudikroz samostalni ribolov Indijanaca u Kanadi i Aljasci.(Reeves, et al., 1992.; Smith, 1980.)

  • Poznati grabežljivci
    • Polarni medvjed (polarni medvjed)
    • kit ubojica (Orcinus orca)
    • morž (Odobenus rosmarus)
    • ljudi (Homo sapiens)

Uloge ekosustava

Bradati tuljani važni su grabežljivci bentoskog područjamekušci, rakovi, ribe ihobotnice. Natječu se s drugim vrstama tuljana za hranu; međutimmorževiimaju tendenciju da budu njihov glavni konkurent u hrani. Bradati tuljani također su sekundarni plijen polarnih medvjeda (prstenaste tuljaneprimarni su plijen). Bradati tuljani također služe kao plijenkitovi ubiceimorževi.(Bishop, 1979; Brattey i Stenson, 1993; Bristow i Berland, 1992; Nelson, 2008; Reeves, et al., 1992)

Bradati tuljani jedini su poznati konačni domaćin nematodePseudoterranova decipiens, koji se nalazi u želucu i crijevnom lumenu životinje. Parazitska nematoda se prenosi kada tuljan pojede srednjeg domaćina parazita, američku plavu (Hippoglossoides platessoides). Bradati tuljan također je domaćin nematodiKontracekum, koji također boravi u želucu.

Brojne vrste trematoda obitavaju u gušterači i žučnom kanalu bradate tuljane, a drugi parazitski crvi obitavaju u crijevima. Brojnost ovih parazita varira među pojedinim tuljanima.

Protozojski paraziti poputSarkocistisvrste (koje žive u jeziku) iGiardiavrste, kao nprGiardia duodenalis, često se nalaze u crijevima bradatog tuljana. Protozojske vrsteGiardiapronađene u bradatim tuljanima nisu iste vrsteGiardiakoji se mogu prenijeti na ljude.(Bishop, 1979; Brattey i Stenson, 1993; Bristow i Berland, 1992; Nelson, 2008; Reeves, et al., 1992)

Komenzalne/parazitske vrste
  • KontracekumA, B, C, nematoda
  • Pseudoterranova decipiensC, nematoda
  • Giardia duodenalis, protozoa
  • Sarkocistis, rod protozoa

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Eskimi su tradicionalno lovili bradate tuljane zbog mesa, masti i kože. Iako se Eskimi ne oslanjaju isključivo na bradate tuljane za preživljavanje, pritisak lova na bradate tuljane raste. Bradate tuljane važne su vrste tuljana za mnoga sela na Aljasci, budući da ih domorodački narodi koriste za svoje ulje, meso i kožu, koja se koristi za izradu umiaka (čamaca) i maklaka (čizama).(Nelson, 2008.; Reeves, et al., 1992.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka bradatih tuljana na ljude.(Reeves, et al., 1992.)

Konzervacijski status

Iako se bradati tuljani ne smatraju ugroženima, uništavanje staništa i prekomjerni izlov vrsta plijena njihova su najveća prijetnja. Osim toga, globalne klimatske promjene mogu rezultirati smanjenjem ledenih ploha, što bi negativno utjecalo na dostupnost staništa za bradate tuljane.

čuvar pravopisa

Suradnici

Anthony Neuberger (autor), San Diego Mesa College, Laurel Popplewell (autorica), San Diego Mesa College, Hillary Richardson (autor), San Diego Mesa College, Paul Detwiler (urednik), San Diego Mesa College, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Gail McCormick (urednica), Animal Agents Staff.