Equus zebraplanina zebra

Autora Martha Walker

Geografski raspon

Postoje dvije različite podvrste planinskih zebri (Equus zebra): Cape planinske zebre,E. z. Zebrai Hartmannove planinske zebre,E. z. hartmannae. Cape planinske zebre nalaze se samo u Južnoj Africi. Prirodne populacije nalaze se u Nacionalnom parku Mountain Zebra (MZNP), planinskom rezervatu Gamka i u planinama Kamanassie. Populacije planinskih zebri Cape također su uspostavljene u nacionalnom parku Karoo, rezervatu prirode Karoo, rezervatu prirode Commando Drift, prirodnom rezervatu De Hoop i ranču Tsolwana. Hartmannove planinske zebre sežu od jugozapadne Afrike do krajnje jugozapadne Angole. Njihova je distribucija vrlo diskontinuirana.(Klingel, 1990; Lloyd, 1984; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Planinske zebre naseljavaju padine i visoravni u planinskim područjima Južne Afrike i Namibije (Jugozapadna Afrika). Cape planinske zebre mogu se pojaviti do 2000 metara nadmorske visine, ali se zimi sele na niže nadmorske visine. Stanište u Južnoj Africi osigurava redovite oborine i prilično stalnu opskrbu hranom tijekom cijele godine. Hartmannove planinske zebre razlikuju se od planinskih zebri Cape po tome što zauzimaju sušno područje u planinskoj prijelaznoj zoni na rubu pustinje Namib. Površinska voda je nejednaka u ovom području i kao rezultat toga,E. z. hartmannaemora lutati između planina i pješčanih ravnica kako bi pronašao komade trave.(Klingel, 1990.; Nowak, 1999.; Penzhorn, 1988.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • planine
  • Visina raspona
    2.000 (visoka) m
    stopa

Fizički opis

Equus zebraje prilično velik, prugasti član obitelji konja. Odrasle planinske zebre imaju duljinu glave i tijela od 210 do 260 cm, a repa od 40 do 55 cm. Visina ramena kreće se od 116 do 150 cm. Planinske zebre obično teže između 240 i 372 kg. Odrasle kobile planinske zebre Cape prosječno teže 234 kg, a pastuvi obično imaju 250 do 260 kg. Odrasle Hartmannove planinske zebre su nešto veće, s kobilama u prosjeku 276 kg, a pastuvima u prosjeku 298 kg. Pastuvi stariji od 7 godina imaju prosječnu težinu od 343 kg, a prosječnu visinu ramena 144,5 cm.



veliki george pas

Osnovna boja tijela je bijela, s crnim do tamno smeđim prugama koje se nastavljaju kroz kratku, uspravnu grivu. Pruge na glavi i tijelu su uske i brojnije od onih na zadku, a noge su prugaste do kopita. Stražnji dio dorzalne pruge tvori prepoznatljiv uzorak 'mrežice' koji se nastavlja na rep i proteže se do pjenjača blizu vrha. Njuška je crna.

Obje podvrsteE. zebradobri su penjači i imaju izuzetno tvrda i šiljasta kopita u usporedbi s drugim kopitarima. Najistaknutija karakteristika je prisutnost podloga ili nabora kože koji visi s grla.

Uzorak boja odE. zebraje izmeđuBurchellova zebraiGrevyjeva zebra.Equus zebramože se razlikovati odE. burchellitako što ima podlap; uže i brojnije pruge na glavi i tijelu; šire pruge na stražnjoj strani bez pruga 'sjene'; uzorak 'gridiron' na zadku; bijeli donji dijelovi sa srednjom trbušnom crnom prugom na prsima i trbuhu; i uši koje su duže od 200 mm.(Joubert, 1974a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

Cape planinske zebre nešto su manje od Hartmannove planinske zebre. Gornje 2 do 3 tamne pruge na zadku su vrlo široke, dok su manje u Hartmannove planinske zebre, gdje neke od bijelih pruga mogu biti šire od tamnih pruga.(Klingel, 1990.; Nowak, 1999.; Penzhorn, 1988.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    240 do 372 kg
    528,63 do 819,38 lb
  • Duljina raspona
    210 do 260 cm
    82,68 do 102,36 in
  • Prosječna duljina
    220 cm
    86,61 in

Reprodukcija

Planinske zebre imaju poligini sustav parenja. Formiraju mala rasplodna stada koja se sastoje od jednog odraslog pastuha i 1 do 5 kobila s mladima. Matična stada ostaju stabilna tijekom mnogo godina, a kobile obično ostaju u stadu doživotno.(Joubert, 1972a; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Sustav parenja odE. zebrarezultira viškom pastuha. Ti se pastuvi pridružuju neženjačkim skupinama koje tvore “rezervoar iz kojeg se regrutiraju pastusi stada”. (Penzhorn 1988.) Nove rasplodne grupe mogu se formirati kada neženja pastuh dobije mladu kobilu iz matičnog stada ili stariju kobilu iz fragmentiranog stada, iako potonje nije tako često.(Joubert, 1974b; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Ako dominantnog pastuha uspješno otjera iz svog stada izazovni pastuh, stado kao jedinicu preuzima pridošlica. Ozbiljne tučnjave, uključujući udaranje i ugrize, mogu se dogoditi kada drugi pastuh pokuša preuzeti stado.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Stada pastuha prilaze jedni drugima i izvode ritual izazova kada dva rasplodna stada dođu u kontakt. Ritual izazova sastoji se od nazonalnog i nazogencijalnog kontakta, te trljanja tijela. Oba pastuha zatim nastavljaju ispašu i na kraju će se vratiti u svoja stada. Ponekad će se krda udružiti u veće privremene populacije.(Joubert, 1972a; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Sezona razmnožavanja planinskih zebri traje tijekom cijele godine. UE. z. Zebra, vrhunac je rađanja od prosinca do veljače. UE. z. harmannae, vrhunac rađanja od studenog do travnja.

Razdoblje gestacije za obje podvrste je otprilike godinu dana, a po sezoni parenja proizvodi se jedno ždrijebe. Ždrijebe pri rođenju imaju oko 25 kg, a dužina glave i tijela je oko 120 cm. Ždrebad se odbija oko 10 mjeseci starosti.(Joubert, 1974c; Joubert, 1974a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1988)

Doba spolne zrelosti uE. zebrarazlikuje se između muškaraca i žena. Testisi odE. z. hartmannaedostići maksimalnu veličinu s otprilike 42 mjeseca starosti. Mužjaci su sposobni steći i držati stado u dobi od 5 do 6 godina. Ženke planinske zebre prvi put rađaju ždrijebe u dobi između 3 i 6 godina, a srednja dob pri prvom ždrijebanju iznosi 66,5 mjeseci. Ženke imaju međuporođajni interval od 1 do 3 godine i mogu ostati reproduktivno aktivne do otprilike 24 godine života.(Nowak, 1999.; Penzhorn, 1984.; Penzhorn, 1988.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • postporođajni estrus
  • Interval uzgoja
    Planinske zebre se razmnožavaju svake 1 do 3 godine.
  • Sezona parenja
    Kopulacija se događa tijekom cijele godine.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    365 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    362 dana
    AnAge
  • Prosječna dob odbića
    10 mjeseci
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    13 do 37 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    22 mjeseca
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    26 do 72 mjeseca
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    66,5 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    42 (niska) mjeseca

Mlade planinske zebre rađaju se dobro razvijene. Prvih nekoliko tjedana ždrijebe ostaju blizu svojih majki (majki). Brana sprječava interakciju između ždrijebeta i ostalih članova stada prijetnjom svakom pojedincu koji dođe preblizu.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984)

Trajanje laktacije varira uE. zebra, a konačno vrijeme odvikavanja očito ovisi o približavanju rođenja brata ili sestre. Kobile obično doje ždrijebe u napadima od 90 sekundi do 2 minute. Vrijeme sisanja obično se sastoji od 3 razdoblja. Postoji početno razdoblje sisanja koje traje oko 1 minutu nakon čega slijedi razdoblje mirovanja od nekoliko sekundi. Drugo i posljednje razdoblje sisanja traje 10 do 20 sekundi. Prva 3 mjeseca života ždrijebe obično doje u intervalima po satu tijekom dana, nakon čega se učestalost sisanja smanjuje. Ždrijebe često počinju gristi travu kada su stari samo nekoliko dana. Odbijaju se nakon otprilike 10 mjeseci starosti.(Joubert, 1972a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

NajvišeE. zebraždrijebe ljeti napuštaju svoja majčinska stada.Equus zebra zebramladi napuštaju svoja majčinska stada svojom voljom. Ne samo da dominantni pastuh iz stada ne tjera ždrijebe van, nego ih pastuh može aktivno pokušati spriječiti da odu. Ždrebad napušta stado između 13 i 37 mjeseci starosti, s prosječnom dobi od 22 mjeseca. U prosjeku, ždrijebe napuštaju svoje majčinsko stado 3 mjeseca nakon rođenja brata ili sestre, i kao takvo, čini se da prijeteći rođenje brata ili sestre nije osobito važno za vrijeme odlaska. Nasuprot tome, Hartmannove planinske zebre kobile pokušavaju izbaciti svoje ždrijebe od 14 do 16 mjeseci iz stada prije rođenja brata ili sestre. Nakon različitih intervala, ždrebe i ždrebe mogu se nakratko ponovno pridružiti svojim majčinskim stadima.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Uloga muškaraca u roditeljskoj skrbi nije izravna. Oni mogu igrati određenu ulogu u zaštiti mladih stada.

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Životni vijek planinskih zebri u divljini obično je 20 ili više godina. Najstarija dokumentirana planinska zebra u zatočeništvu je anE. z. hartmannaeto je bilo 29 godina i 6 mjeseci.(Klingel, 1990.; Nowak, 1999.)

Ponašanje

Equus zebraje društvena vrsta s populacijom koja se sastoji od rasplodnih stada i neženih skupina. Planinske zebre nisu teritorijalne, ali rasplodna stada zauzimaju domaća područja s velikim preklapanjem. Kada se rasplodno stado odvoji, domaći rasponi nastalih stada uključuju domaći raspon izvornog stada, ali su veći. Penzhorn (1982a) je otkrio da ovo ilustrira ulogu kobila u razgraničenju grupnih aktivnosti, a time i u definiranju domaćeg područja rasplodnog stada.

Unutar rasplodnog stada postoje društvene hijerarhije. Pastuh je dominantni član krda, s očitom linearnom hijerarhijom koja postoji među kobilama malih stada. U novoosnovanim stadima pastuh mora aktivno spriječiti odlazak kobila i ždrijebadi. U većim, često dugotrajnijim stadima, uloga pastuha je relativno pasivna, a društvene hijerarhije je teže odrediti jer se čini da svaki član stada zna svoj relativni položaj. Iako je vjerojatnije da će dominantne kobile pokrenuti većinu aktivnosti stada, ne postoji izravna korelacija između dominacije i vodstva.

Kod planinskih zebri u Capeu, estrus i rođenje ždrijebata mogu utjecati na društvenu hijerarhiju uzrokujući da kobile privremeno porastu u stajanju. Međutim, Penzhorn (1984) je otkrio da reproduktivni uspjeh nije bitan za društvenu dominaciju. Hijerarhijski položaj ždrijeba je manje-više određen njegovom veličinom, ali ždrijebe također dobivaju neke pogodnosti od statusa majke kada je u blizini.

Bachelor grupe također imaju hijerarhiju ranga, ali je manje stabilna od one kod rasplodnih stada.(Joubert, 1972a; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1982a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Obje podvrste planinske zebre pretežno su dnevne, a aktivne su rano ujutro i kasno poslijepodne do zalaska sunca. Ispaša i odmor zauzimaju većinu dnevnih sati. Odmaranje se obavlja stojeći ili ležeći. Planinske zebre obično piju jednom ili dva puta dnevno. Za hladnog vremena često traže sklonište u šumovitim gudurama i plitkim špiljama, a u hladnim jutrima posjećuju padine okrenute prema istoku kako bi se sunčale.

Uzgojna stada odE. z. Zebrapokazuju sezonske razlike u odabiru pojedinih vegetacijskih zajednica. Odabir ne mora biti samo za hranu, već i za sklonište, mjesta za piće i mineralne polize. Uzorak padalina također utječe na rasprostranjenost planinskih zebri.(Joubert, 1972b; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1982b; Penzhorn, 1984)

katherine heigl psi

Individualno njegovanje ima oblik tresanja, trljanja, grebanja, grickanja i lokaliziranih mišićnih kontrakcija. Pojedinci se također svakodnevno kupaju u prašnoj kupki. Planinske zebre sudjeluju u međusobnom dotjerivanju, što ne samo da ima praktičnu funkciju, već je važno i u održavanju grupne kohezije. Međusobno dotjerivanje odvija se najčešće između kobila i ždrijebadi. Međutim, javlja se i između ždrijebadi i pastuha stada, kobila i pastuha stada, te između parova kobila.(Joubert, 1972b; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Iako je igra rijetko snimana uE. z. Zebra, češći je uE. z. hartmannae. Obrasci igre uključuju utrke i jurnjave, izazovne igre i tučnjave. Igre izazova obično se sastoje od nazonalnog kontakta nakon čega slijedi međusobno dotjerivanje ili trljanje tijela.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • strašno
  • dnevni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije
  • Veličina teritorija raspona
    3,1 do 20 km ^ 2
  • Prosječna veličina teritorija
    9,4 km^2

Home Range

Zimi rasplodna stada imaju površinu ispaše od 6 do 20 km2, dok su ljeti pašnjaci znatno manji. Stada odE. z. hartmannaemože pokriti više od nekoliko tisuća četvornih milja godišnje tražeći krmu. U MZNP-u, domaći raspon odE. z. Zebraprosječno 9,4 km2 i kreće se od 3,1 do 16 km2.(Klingel, 1990; Penzhorn, 1982a; Penzhorn, 1988)

Komunikacija i percepcija

Planinske zebre komuniciraju uglavnom pomoću vizualnih i slušnih znakova. Budući da dvije osobe nemaju identične uzorke pruga, uzorak tijela može se koristiti za individualnu identifikaciju. Iz blizine se pojedinci mogu prepoznati i po mirisu.

Kod svih članova obitelji konja, položaj ušiju, rastezanje uglova usta, izlaganje zuba, otvaranje usta i položaj glave i repa služe kao signali pojedinca. raspoloženje ili namjere. Uši položene unatrag prema glavi signaliziraju prijetnju, osobito kada ih prate spuštena glava i otvorena usta. Tijekom obreda pozdravljanja, planinske zebre dodiruju nosove i komuniciraju položaj pozicioniranjem ušiju. Kao gesta inferiornosti, mlađi pojedinci drže uši u stranu i rade žvakaće pokrete otvorenim sjekutićima kada pozdravljaju odrasle.(Klingel, 1990.; Penzhorn, 1988.)

savjetnik za životni stil kućnih ljubimaca

Planinske zebre stvaraju razne vokalizacije. Pastuvi upućuju visok alarm ili frkću kako bi upozorili članove stada na opasnost. Bachelor pastuvi ispuštaju otegnuto cviljenje kada se suoče s pastuhom iz stada. Kako bi izrazile zadovoljstvo tijekom hranjenja, planinske zebre ispuštaju tihi zvuk uzrokovan tjeranjem zraka između zatvorenih usana.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Obje podvrste planinske zebre su biljojedi. Primarna prehrana sastoji se od trave, ali uključuje i browse. U MZNP,E. z. Zebrasvoj odabir usmjerava na zelenije biljne vrste s visokim omjerom list:stabljika. Unatoč tome, još uvijek su grube paše i iskorištavaju i dijelove stabljike i listove odabranih trava. Grobler (1983) je otkrio da se hrane samo 26% dostupnih biljaka i samo 7 od 17 vrsta trave prisutnih na hranilištima. Primarna trava koja se jede jeTema triandra. Ostale trave koje se konzumiraju uključuju:Cymbopogon plurinodis,Heteropogon contortus,Setaria, iEnneapogon scoparius. Cape planinske zebre svih dobnih skupina također često ližu minerale, osobito tijekom ljeta.(Grobler, 1983; Nowak, 1999; Penzhorn, 1982b; Penzhorn, 1988)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi

Predatorstvo

Dominantni pastuh upozorava ostale članove krda na opasnost visokim zvukom alarma ili frktanjem. Zatim zauzima obrambeni položaj u stražnjem dijelu stada dok kobila, obično ona s najmlađim ždrijebom, odvodi ostatak stada. Let je najčešći odgovor na prijetnju, a ponekad ga prati i obrambeni udarac. Povlačenje ušiju ravno prema glavi, vezanje repa i spuštanje glave s ispruženim vratom i ogoljenim zubima, oblik je uzet za ponašanje prijetnje. Iako se borba rijetko viđa, ona se sastoji od ugriza za glavu, vrat, noge i stražnju stranu protivnika. Planinske zebre djeluju kao odgovor na let i/ili alarmne signale crnog gnua (Connochaetes gnou). Međutim, rijetko reagiraju na slične signale manjih vrsta antilopa.(Joubert, 1974b; Klingel, 1990; Nowak, 1999; Penzhorn, 1984; Penzhorn, 1988)

Pogotovo pri visokim temperaturama, prugasti uzorak odE. zebramože poslužiti kao kamuflaža, kao prilagodba na nastalu 'valovitost' zraka (Klingel, 1990.). Na udaljenosti od nekoliko stotina metara, pruge čine da planinska zebra izgleda nejasno. Do određenog stupnja, pruge također mogu pružiti zaštitu od insekata koji sišu krv i prenose bolesti kao što su muhe i krpelji.(Bell, 1990.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • lavovi (Panthera leo)
    • leopardi (panthera pardus)
    • gepardi (Acinonyx jubatus)
    • pjegave hijene (Crocuta crocuta)
    • lovački psi (Lycaon pictus)

Uloge ekosustava

Osim što služe kao plijen određenim mesožderima sisavaca, planinske zebre služe i kao domaćini raznim vrstama krpelja, muha, nematoda i cestoda. Također se povezuju s nekoliko vrsta ptica koje vjerojatno uklanjaju vanjske parazite iz njih. Kao pašnjaci, planinske zebre također mogu pomoći u širenju sjemena i stvaranju staništa za manje životinje uključujući mezopredatore.(Joubert, 1972a; Penzhorn, 1988)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • stvara stanište
Mutualističke vrste
  • blijedokrili čvorakOnychognathus nabouroup
  • crvenokrili čvorakOnychognathus morio
  • rašljasti drongoDikrurski sjekutić
Komenzalne/parazitske vrste
  • bot letiGasterophilussp.
  • iksodidni krpeljiRhipicephalussp.
  • nematodeCyathostomumsp.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Planinske zebre donose novac od ekoturizma, a neke se još ubiru za svoje kože.(Nowak, 1999.; Penzhorn, 1988.)

  • Pozitivni učinci
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

povijesno gledano,E. z. Zebraje lovio zbog svoje kože, te zbog toga što se vrsta natjecala sa stokom za ispašu, ometala poljoprivredne interese i navodno lomila ograde.(Nowak, 1999.; Penzhorn, 1988.)

Konzervacijski status

IUCN Crveni popis ukazuje da je cijela vrstaE. zebraje ranjiv (1994). IUCN i savezni popis SAD-a ukazujuE. z. Zebrakao ugrožena. Također je naveden kao ugrožen prema CITES-u i nalazi se u Dodatku I.Equus zebra hartmannaeje naveden kao ugrožen od strane IUCN-a, saveznog popisa SAD-a, a naveden je u Dodatku II od strane CITES-a.

Glavne prijetnje zaE. zebrauključuju gubitak i degradaciju staništa, invazivne strane vrste, žetvu, progon i intrinzične čimbenike kao što je ograničen raspon. Nacionalni park Planina Zebra i drugi rezervati osnovani su radi zaštiteE. Z. zebra. Od 1995. godine procijenjeno je na preko 700 jedinki. Tijekom 1950-ih, brojevi odE. z. hartmannaeprocijenjeno je na 50.000 do 75.000 pojedinaca. Godine 1992. procijenjeno je na samo oko 8.000.(Nowak, 1999.; Penzhorn, 1988.)

Suradnici

Nancy Shefferly (urednica), Animal Agents.

Brian Arbogast (urednik, instruktor), Humboldt State University, Martha Walker (autor), Humboldt State University.