Equus grevyiGrevyjeva zebra

Autor: Alexis J. Hollingshead

Geografski raspon

Grevyjeve zebre žive u sjevernoj Keniji i nekoliko malih područja južne Etiopije. Povijesno gledano, Grevyjeve zebre su naseljavale Somaliju, Etiopiju, Eritreju, Džibuti i Keniju u istočnoj Africi. Posljednje istraživanje u Keniji 2000. godine rezultiralo je procijenjenom populacijom od 2.571. Trenutne procjene procjenjuju da je broj Grevyjevih zebri u Keniji između 1.838 i 2.319. U Etiopiji, trenutna procjena broja stanovnika je 126, što je smanjenje od 90% u odnosu na procijenjenih 1900 1980. godine. Istočna distribucija je sjeverno od rijeke Tane istočno od Garissa i močvare Lorian. Na zapadu se nalaze istočno i sjeverno od linije od planine Kenije do Donyo Nyira i istočno od jezera Turkana do Etiopije. U Etiopiji se nalaze istočno od rijeke Omo sjeverno do jezera Zwai, jugoistočno od jezera Stephanie i Marsabita u Keniji.('Grevyjeva zebra', 2004.; 'Grevy's Zebra Trust: ugrožene vrste', 2007.; 'Grevyjeva zebra', 2004.; Churcher, 1993.; 'Grevyjeva zebra', 1999.; 'Equus Grevy03'),

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Grevyjeve zebre obitavaju na polusušnim travnjacima, ispunjavajući nišu različitu od ostalih članova rodaEquuskoji žive unutar istog geografskog raspona, kao nprdivlji magarci(koji preferiraju sušna staništa) iravničarske zebre(koje više ovise o vodi nego Grevyjeve zebre). Obično preferiraju sušne travnjake iliakacijasavane. Najprikladnija područja imaju stalni izvor vode. Posljednjih godina, Grevyjeve zebre su se sve više koncentrirale na jugu svog područja zbog gubitka staništa na sjeveru. Tijekom sušne sezone, kada je položaj u blizini stalnog izvora vode posebno važan, zebre se više koncentriraju na područjima s stalnim izvorima vode. U kišnim razdobljima oni su raspršeniji. Područja sa zelenom, kratkom travom i srednje gustim grmom žene u laktaciji i neženja koriste češće od ženki koje ne doje ili teritorijalnih mužjaka. Ženke koje doje mogu mijenjati količinu krme i sigurnost kako bi pristupile hranjivim tvarima u rastućoj travi.('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; 'Grevyjeva zebra', 2004.; Cordingley, et al., 2009.; 'Grevyjeva zebra', 1999.; Sundaresan, et al., 2008.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • Visina raspona
    300 do 600 m
    984,25 do 1968,50 stopa
  • Prosječna nadmorska visina
    500 m
    1640,42 stopa

Fizički opis

Grevyjeve zebre imaju velike glave, velike i zaobljene uši i guste, uspravne grive. Njuška je smeđa. Vrat je deblji i robusniji nego kod drugih vrsta zebri. Zbog ovih kvaliteta izgleda više nalik mazgi od ostalih zebri. Dlaka ima crno-bijele uske pruge, oblikovane poput ševrona, koje se omotaju jedna oko druge u koncentričnom uzorku i podijeljene su crnom dorzalnom prugom. Ševronski uzorak je posebno izražen na udovima, gdje je vrh ševrona usmjeren dorzalno, postajući sve oštriji što se više penju uz ud; dosegnu konačni vrhunac u ramenima i grebenu. Na lubanje se ševroni protežu dorzalno do obraza, gdje uzorak postaje linearniji. Trbuh ove zebre je potpuno bijel, za razliku od ostalih zebri. Grevyjeve zebre su također najveće od svih divljih kopitara i to jedinedomaći konjisu veće. Grevyjeve zebre pokazuju blagi spolni dimorfizam; mužjaci su obično oko 10 posto veći od ženki. Grevyjeva zebra ždrebad rađa se s dlakom koja ima crvenkasto-smeđe ili crvenkaste pruge umjesto crne kod odraslih. To postupno potamni u crno kako zebra stari. Leđna griva koja se proteže od vrha glave do baze repa prisutna je kod svih mladih zebri. Ova griva je uspravna kada je životinja uzbuđena i ravna kada je opuštena. Zubna formula za odrasle je 3/3, 1/1, 4/4, 3/3.('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; 'Grevyjeva zebra', 2004.; Churcher, 1993.; 'Grevyjeva zebra', 1999.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Masa dometa
    349 do 451 kg
    768,72 do 993,39 lb
  • Duljina raspona
    125 do 150 cm
    49,21 do 59,06 in
  • Prosječna duljina
    135 cm
    53,15 in

Reprodukcija

Mužjak se pari sa svim ženkama koje dođu na njegov teritorij ako su u estrusu. Kobile su obično poliandre i pare se s jednim mužjakom prije nego što zamijene teritorij i pare se s drugim, iako ponekad kobile postanu monandne. Kada kobila ostane na jednom teritoriju, obično zato što želi resurse koji su prisutni na tom teritoriju, ona će ostati s jednim mužjakom i pariti se samo s njim.(Churcher, 1993.; Ginsberg i Rubenstein, 1990.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Grevyjeve zebre se mogu pariti tijekom cijele godine, ali većina razmnožavanja događa se od srpnja do kolovoza i rujna do listopada. Ždrebad se rađa nakon 13 mjeseci trudnoće, obično u kišnim mjesecima u godini. Vrhunci se obično javljaju u svibnju i lipnju, u razdoblju dugih kiša, te u studenom i prosincu, u razdoblju kratkih kiša. Kako se porod približava, ženke se izoliraju od stada. Porođaj se obično odvija ležeći, pri čemu se mladunčad prvi pojavljuju papci, a potpuno nicanje za 7 do 8 minuta. Ako porođaj započne dok majka stoji, završava se ležeći. Novorođenče se oslobađa plodnih ovojnica i puzi prema majčinoj glavi. Majka ga čisto liže i proguta membrane i malo plodove vode, što može biti važno za početak laktacije ili majčinu vezu. Zebrama je u prosjeku potrebno 275 dana da se odbiju. Nakon što se odbiju, nastavljaju ostati s majkom. Ženke se raspršuju prije nego mužjaci, ženke se raspršuju u dobi od 13 do 18 mjeseci, a mužjaci često ostaju s majkom do 3 godine. Novorođenče Grevyjevo ždrebe zebraste je boje s dugim vrhom dlake na leđima i trbuhu. U ovoj fazi dolazi do otiskivanja. Ženke zebre drže druge zebre na udaljenosti kako bi se ždrijebe moglo povezati s majkom. Novorođena ždrijebe mogu hodati samo 20 minuta nakon rođenja i trčati nakon sat vremena, što je vrlo važna prilagodba za preživljavanje za ovu površnu, migrirajuću vrstu. Ždrijebad intenzivno doje pola godine, a može proći i tri godine da se potpuno odbiju. Ženke postižu spolnu zrelost oko 3 godine, a mužjaci spolnu zrelost oko 6. godine. Žene imaju tendenciju da zatrudne jednom u dvije godine.('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; 'Grevyjeva zebra', 2004.; Churcher, 1993.; 'Grevyjeva zebra', 1999.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke Grevyjeve zebre razmnožavaju se otprilike jednom svake dvije godine.
  • Sezona parenja
    Grevyjeve zebre se mogu pariti tijekom cijele godine, ali većina se razmnožava od srpnja do kolovoza i od listopada do studenog.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 1
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    358 do 438 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    390 dana
  • Prosječna dob odbića
    275 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    1 do 3 godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    3 do 4 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    3 godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 do 7 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    6 godina

Mužjaci igraju malu ili nikakvu ulogu u brizi za mlade, ženke su isključivo odgovorne za brigu o mladima. Neposredno nakon poroda, ždrijebe se utiskuje u majku i može prepoznati njezin izrazit miris, izgled i vokalizaciju. Utisnuto ždrijebe će izravno slijediti svoju majku i može prepoznati oblik pruga na majčinoj stražnjici. Dok se ne odbije, ždrijebe će slijediti svoju majku i naučiti oponašati sve njezino ponašanje. Ženske ždrijebad postaju neovisne od svojih majki prije nego muška ždrijebad, iako se oba spola odbijaju otprilike u isto vrijeme. Mužjaci često ostaju sa svojim rodnim stadom sve do treće godine života, a poznato je da se ženke odvajaju sa samo 13 mjeseci starosti.

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Kao i većina drugih vrsta životni vijek odEquus grevyiduži je u zatočeništvu nego u divljini. U zatočeništvu,Equus grevyiobično živi između 22 i 30 godina. U divljini je srednja dob bliža 12 ili 13 godina, iako je prijavljena životinja stara 18 godina.(Churcher, 1993.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    18 (visokih) godina
  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    30 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    18 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    12-13 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: zatočeništvo
    22 do 30 godina

Ponašanje

Grevyjeve zebre se razlikuju od većine ostalih pripadnika rodaEquusu tome što nemaju konkretnu društvenu strukturu. One su labavo društvene životinje; sastav stada može varirati na dnevnoj bazi kako novi članovi ulaze na teritorij dominantnog mužjaka, a stari odlaze. Dvije najstabilnije veze koje imaju Grevyjeve zebre su privrženost pastuha za njegov teritorij i privrženost kobile za njezine mlade. Ne postoji rigorozno promatrana hijerarhija dominacije unutar grupe Grevyjevih zebri, iako je prisutna struktura dominacije. Teritorijalni mužjak ima pravo uzgajati ženke na tom području. U nedostatku ženki, mužjaci će se udružiti u momačka stada s labavom strukturom dominacije. Mužjaci su teritorijalni i zahtijevaju primarna područja za pojilište i ispašu. Ova područja mogu doseći i do 6 četvornih kilometara. Mužjaci obilježavaju svoje teritorije hrpama balege, zvane 'middens', i ispuštaju glasne glasove koje drugim zebrama daju do znanja da su prisutne. Teritorijalni mužjak može zadržati svoj teritorij na period od 7 godina prije nego što ga mlađi, jači mužjak izazove za to. Mužjaci Grevyjeve zebre usamljeni su na svom području, osim kada ženke stignu u sezoni parenja. Muškarci neženjeni ili neteritorijalni muškarci putuju zajedno u grupama od 2 do 6. Ovaj društveni sustav razlikuje se od ostalihzebre, koji tvore ženske hareme na području jednog mužjaka tijekom cijele godine. Tijekom suše, neke Grevyjeve zebre migriraju na planinske pašnjake gdje su izvori hrane obilniji, ali teritorijalni mužjaci često ostaju na svom teritoriju tijekom cijele godine.

Ženke koje doje imaju različite zahtjeve za resursima od ženki koje ne doje. Kad ženke doje, voda im je potrebna barem svaki drugi dan, tako da mužjaci zebre na područjima s velikim, sigurnim vodenim tijelima u sebi obično imaju priliku pariti se s više ženki. Ženke koje doje imaju ograničenije pokrete i manje muških suradnika od ženki koje ne doje. Moguće je da muško uznemiravanje također utječe na distribuciju žena i povezanost s muškarcima. Ženke koje doje doživljavaju veće stope uznemiravanja od strane mužjaka od ženki koje ne doje i obično se kreću brže tijekom razdoblja uznemiravanja('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; 'Grevyjeva zebra', 2004.; 'Grevyjeva zebra', 1999.; Sundaresan, et al., 2007.)

potpuno crni francuski buldog
  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije
  • Veličina teritorija raspona
    2 do 12 km ^ 2
  • Prosječna veličina teritorija
    6 km^2

Home Range

Teritorijalni mužjaci imaju teritorije od samo 2 četvorna kilometra i čak 12 četvornih kilometara, iako je prosječni teritorij 6 četvornih kilometara. Veličina doma neteritorijalnih zebri ponekad je čak 10.000 četvornih kilometara. Grevyjeve zebre su iznimno pokretne, a poznato je da se neki pojedinci kreću na udaljenosti većoj od 80 kilometara.('Grevyjeva zebra', 2004.; Sundaresan, et al., 2007.)

Komunikacija i percepcija

Ne postoje dvije zebre koje nemaju isti uzorak pruge. Svaki pojedinačni uzorak pruge zebre djeluje kao vrsta otiska prsta koji omogućuje da ga istraživači ljudi točno identificiraju do 90% vremena. To, zajedno s mirisom i individualnim vokalizacijama, omogućuje da osobe prepoznaju pojedince.

Obilježavanje mirisa, posebno kod ženki, igra značajnu ulogu u uzgoju. Mužjaci često njuše lišće ženke kako bi utvrdili je li u estrusu. Mužjaci koriste balegu i urin kako bi označili svoj teritorij.

Mužjaci koriste zvukove i vizualne znakove kako bi potvrdili svoju dominaciju. To mogu učiniti otkrivanjem zuba, izravnavanjem ušiju, udaranjem ili ujedom drugih mužjaka. Teritorijalni mužjaci često maltretiraju ženke kako bi se razmnožavali s njima koristeći iste tehnike.

Grevyjeve zebre su vrlo glasne, iako ne baš tako glasne kaoravničarske zebre. Njihov vokabular uključuje nekoliko različitih tonova. Jedinke često ispuštaju ove zvukove kada bježe od grabežljivaca ili kada se bore.('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; 'Grevyjeva zebra', 2004.; Churcher, 1993.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Grevyjeve zebre su biljojedi i paše s povremenim tendencijama pregledavanja. Prije svega jedu žilave trave i trave, ali u sušnoj sezoni kada trava nije toliko bogata, lišće može činiti i do 30 posto njihove prehrane. Grevyjeve zebre mogu probaviti mnoge različite vrste i dijelove biljaka koje goveda ne mogu. Grevyjeve zebre ovise o vodi i često će migrirati na travnjake unutar svakodnevnog dohvata vode. Većina Grevyjevih zebri može preživjeti bez vode do pet dana, ali ženke koje doje moraju piti barem svaki drugi dan kako bi održale zdravu proizvodnju mlijeka.('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; 'Grevy's Zebra', 1999.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće

Predatorstvo

Pruge Grevyjevih zebri mogu djelovati kao kamuflaža, osobito noću. Zebre je noću često teško uočiti s velikih udaljenosti. Pruge također pomažu razbiti obris životinje grabežljivcima i mogu pomoći da se zakamufliraju u visokoj travi. Kada su na istom teritoriju, Grevyjeve zebre se udružuju u privremene društvene grupe kako bi pružile zaštitu od grabežljivaca.('Grevy's Zebra Trust: Ugrožene vrste', 2007.; Churcher, 1993.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • lavovi (Panthera leo)
    • gepardi (Acinonyx jubatus)
    • prugaste hijene (Hijena hijena)
    • Afrički divlji psi (Lycaon pictus)
    • leopardi (panthera pardus)

Uloge ekosustava

Grevyjeve zebre su velike kopitare koji pasu, hrane se travama i služe kao plijen brojnim velikim grabežljivcima. Oni ispunjavaju nišu koja je ostala otvorena između ljubavi prema sušnom staništudivlji magarciiravninske zebre ovisne o vodi.('Grevyjeva zebra', 2004.; Churcher, 1993.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Grevyjeve zebre imaju izrazit izgled i izvor su interesa ekoturizma. Grevyjeve zebre su se u prošlosti koristile kao hrana i izvor krzna.

pas na prednjem sjedištu
  • Pozitivni učinci
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Equus grevyiponekad se može natjecati s pripitomljenom stokom za resurse na pašnjacima.

Konzervacijski status

Petogodišnji plan očuvanja Kenijske službe za divlje životinje (KWS) pokrenut je 25. lipnja 2008. Ovaj plan očuvanja ima za cilj oporaviti populaciju Grevyjevih zebri, koja je pala sa 15.000 u 1970-ima na nešto više od 2.500 u 2009. godini. sugerira potrebu za sustavom praćenja za procjenu veličine populacijeEquus grevyi, procijeniti njegovo stanje, pratiti kretanje i utvrditi uzroke smrtnosti. Osim toga, lokalne zajednice u Keniji sve se više uključuju u očuvanjeEquus grevyii Etiopa održala je dvije radionice o statusu i očuvanju.Equus grevyije prethodno bio naveden kao divljač u Keniji, a sada se unapređuje u zaštićenu životinju. Također je naveden kao zaštićen u Etiopiji, iako je službena zaštita ograničena.(Low, et al., 2009.; Moehlman, et al., 2009.; Muoria, et al., 2009.)

Drugi komentari

Equus grevyipojedinci mogu trčati brzinom do 40 mph (64 km/h).('Grevyjeva zebra', 2004.)

Suradnici

Alexis J. Hollingshead (autor), Case Western Reserve University, Darin Croft (urednik, instruktor), Case Western Reserve University, Tanya Dewey (urednica), Animal Agents.