Divlji konj Equus caballus PrzewalskiiPrzewalskog

Autora Janette Luu

Geografski raspon

Przewalskijev divlji konj nalazi se u planinama Altai u Mongoliji (Denver Zoo 1997.).

  • Biogeografske regije
  • palearktički
    • zavičajni

Stanište

Przewalskijev divlji konj obitava u travnatim pustinjama i ravnicama u zapadnoj Mongoliji, ali je zabilježeno da je živio na nadmorskoj visini do osam tisuća stopa (Volf 1990.).

zašto su psi tako slatki
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak

Fizički opis

Dužina glave i tijela: 7 stopa



Visina ramena: 4 stope

Dužina repa: 3 stope (zoološki vrt Lowry Park)

Przewalskijev divlji konj je zdepast, kratkih nogu i kratkog vrata, vrlo nalik na ponija (Burton 1962). Glava mu je masivna s dugim licem i snažnom čeljusti. Gornji i donji sjekutići služe za rezanje vegetacije, dok se njezini brojni hipsodontni obrazni zubi koriste za mljevenje. S očima postavljenim daleko u lubanji, može vidjeti široko polje, čineći jedinu slijepu točku neposredno iza svoje glave. Uši su prilično duge i uspravne, ali se mogu pomicati radi lokalizacije zvukova (Lowry Park Zoo).

Ukočena, uspravna crnkasta griva spušta se niz leđa. Noge su vitke. Dlake repa su stupnjevane duljine. Ljeti mu je dlaka kratka i glatka. leđa i strane su crvenkasto-smeđe. Boja prelazi u žućkasto bijelu na trbuhu. Zimi mu dlaka postaje duža i svjetlije boje (Denver Zoo 1997.).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    200 do 300 kg
    440,53 do 660,79 lb

Reprodukcija

Gravidnost joj je od jedanaest do dvanaest mjeseci, a okoti jedno ždrijebe tijekom travnja ili svibnja. Sat vremena nakon rođenja, ždrijebe može stajati i hodati. Počinje pasti u roku od nekoliko tjedana, ali se ne odbija osam do trinaest mjeseci. Parenje i porođaj događa se u istoj sezoni, budući da ženke dolaze u toplinu sedam do osam dana nakon porođaja (Lowry Park Zoo).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni

Ponašanje

Przewalskijev divlji konj provodi više od pola dana tražeći hranu. Viđeno je kako provodi dan u pustinji, putujući na ispašu i pojila nakon zalaska sunca i vraćajući se u pustinju ujutro (Volf 1990.).

Druži se u velikim stadima koja se sastoje od nekoliko ženki i mužjaka koji vodi stalnu skupinu. Bilo je viđanja mladih pastuha usamljenih, zbog toga što je vođa otjerao mlađe i slabije mužjake iz stada.

Sramežljiv i oprezan da izbjegne neprijatelje, konj Przewalskog ima reski glas. Također može otkriti miris i zvuk na velikim udaljenostima. Njegovo raspoloženje može se otkriti kroz promjene položaja uha, usta i repa (Denver Zoo 1997.).

kućno liječenje apscesa psećeg zuba
  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Przewalskijev divlji konj je biljožder koji jede travu, biljke i voće. Ponekad jede koru, lišće i pupoljke. U zoološkim vrtovima se hrani sijenom, žitom i lucernom (Denver Zoo 1997.).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Njegovo meso se lovilo, ali osim toga, čovjek ga nikada nije pripitomio (Burton 1962).

Konzervacijski status

Ugroženo (Baillie 1996.)

Jedini pravi divlji konj, Przewalskijev divlji konj nije viđen u svom prirodnom staništu od 1968. godine, vjerojatno djelomično kao rezultat križanja s poludivljim pripitomljenim konjima i gubitka svojih izrazitih obilježja. Drastično je opao zbog prekomjernog lova od strane ljudi i gubitka površina za ispašu i pojilo domaćim životinjama (Nowak 1991.).

Čuvan je i uzgajan u zoološkim vrtovima, a danas ih je ostalo samo 200. U kasnom dvadesetom stoljeću, Mongolija ga je pokušala ponovno uvesti u divljinu (Britannica).

U djelima je Przewalskijev Globalni plan očuvanja konja, jer ljudi pokušavaju očuvati preživjelu genetsku raznolikost (Swaringen et al. 1997.).

Drugi komentari

Poznati ruski istraživač i prirodoslovac koji je napravio nekoliko ekspedicija u središnju Aziju, general Nikolaj Mihajlovič Prževalski otkrio je divljeg konja u zapadnoj Mongoliji 1879. (Gotch 1979, Volf 1990).

Suradnici

Janette Luu (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.