Empidonax virescensAkadska muharica

Autora Amanda McDonald

Geografski raspon

Akadske muharice stižu u nearktičku regiju između travnja i svibnja radi razmnožavanja. Njihov je raspon ograničen na Sjedinjene Države od jugoistočne regije Minnesote do istočne polovice Teksasa i istočno do atlantske obale iz ta dva područja. Vrlo male populacije akadskih muharica nalaze se u južnom Ontariju u Kanadi. Tijekom zimskih mjeseci, akadske muharice migriraju na jug preko Meksika i Kariba, gdje se nastanjuju u neotropskoj regiji (najsjeverozapadnije regije Kolumbije, Ekvadora i Venezuele). Akadske muharice smatraju se autohtonim na ovim područjima i još nisu pronađene kao introdukovane vrste ni u jednoj regiji.('Akadska muharica', 2011.; 'Empidonax virescens', 2012.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Akadske muharice imaju vrlo specifične zahtjeve za staništem. Staništa za razmnožavanje uključuju zrele, listopadne šume s gustim, zasjenjenim krošnjama i otvorenim podsklopom, koji se obično nalaze u blizini močvarnih staništa kao što su potoci, jaruge ili močvare. Zauzimaju najniže krošnje drveća i podzemne slojeve šume i smatraju se stanovnicima unutarnjih šuma. Akadske muharice obično grade gnijezda za ležanje ili čaše na 3 do 9 m iznad tla u rašljama vodoravnih grana drveća i grmlja. Gnijezda se grade od biljnih stabljika i vlakana i drže zajedno sa osušenim stabljikama trave i paukovom svilom. Također će ukrasiti svoja gnijezda 'repovima gnijezda' (viseći biljni ostaci) za prikrivanje. Nije neuobičajeno da se gnijezda grade nad vodom u uvjetima jaruga ili na područjima gdje je podloga otvorena (za bolju obranu gnijezda). Tijekom sezone negniježđenja, akadske muharice zimuju u nizinskim tropskim šumama Južne Amerike.('Plan očuvanja svih ptica u Wisconsinu', 2012.; Bull i Farrand, Jr., 1998.; Wilson i Cooper, 1998.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • Ostale značajke staništa
  • priobalni

Fizički opis

Akadske muharice je teško razlikovati od ostalih članova rodaEmpidonax(obično se brka s muharicama od johe (Empidonax alnum), žutoglave muharice (Empidonax flavivenris), vrbove muharice (Empidonax traillii), a najmanje muharice (Empidonax)). Odrasle akadske muharice male su veličine (13 do 15 cm) s trokutastom glavom. Maslinaste su boje s bijelim i ponekad žućkastim bokovima i trbušnim područjima, bijelim prugama (obično dvije) na krilima, crnom gornjom donjom donjom donjom donjom donjom donjom donjom donjom žutom i ružičastom. Akadske muharice također imaju jasan, tanak bijeli prsten oko svakog oka i to, zajedno s njihovim izrazito različitim glasovima, staništima i navikama razmnožavanja, pomaže ih razlikovati od sličnih vrsta. Mlade arkadijske muharice obično su smeđkaste boje od odraslih, s perjem glatkim rubovima. Njihove su krila također tamnije boje od onih kod odraslih.('Ptice u šumovitim krajolicima', 2011.; 'Informacijski centar za identifikaciju ptica Patuxent', 2000.; Bull i Farrand, Jr., 1998.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    11 do 14 g
    0,39 do 0,49 oz
  • Duljina raspona
    13 do 15 cm
    5,12 do 5,91 in
  • Prosječni raspon krila
    23 cm
    9,06 in

Reprodukcija

Poznato je da akadske muharice stvaraju parne veze koje traju više godina, pri čemu se parovi obično vraćaju u isto gnijezdo kao i prethodne godine, a mlađe ptice se obično raspršuju na druga mjesta. Polignija je povremeno dokumentirana kod akadskih muharica, ali one su prvenstveno društveno monogamne. Ponašanje akadske muharice u udvaranju događa se između travnja i kolovoza i uključuje brzo, mahnito proganjanje ženke od strane mužjaka. Mužjak će također lebdjeti nad ženkom dok je sjedila na otvorenoj grani. Teritorijalni mužjaci često pjevaju tijekom sezone parenja, dok ženke obično pjevaju samo povremeno, a oba spola često se dozivaju. Prilikom obrane gnijezda povećava se vokalizacija i agresivnost. Ove taktike obično su uspješne protiv grabežljivaca iz gnijezda, ali ne i protiv parazita legla.(COSEWIC, 2010.)

koliko će antifriza ubiti psa
  • Sustav parenja
  • monogamno
  • poliginozan

Akadske muharice dostižu spolnu zrelost u dobi od 1 godine (slično ostalimaEmpidonaxvrsta). Razmnožavanje se događa u Sjedinjenim Državama između svibnja i kolovoza. Ženke mogu imati 1-2 legla svake sezone, pri čemu svako leglo daje 2 do 4 jaja. Inkubacija traje samo 13 do 14 dana. Nakon što se izlegu, o bespomoćnim mladuncima brinu oba roditelja 13 do 15 dana dok ne izlete. Po izlasku iz gnijezda o mladima se brinu i ženka i mužjak još 12 dana; ako ženka počne inkubirati još jednu kvačicu, o mladima će se brinuti isključivo mužjak.('Acadian Flycatcher', 2011.; DeGraaf i Yamasaki, 2001.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Akadske muharice obično imaju 2 legla tijekom sezone parenja.
  • Sezona parenja
    Akadske muharice se obično razmnožavaju od kraja svibnja do sredine kolovoza, a vrhunac dostiže početkom lipnja-početkom srpnja)
  • Raspon jaja po sezoni
    4 do 8
  • Vrijeme raspona do izleganja
    13 do 14 dana
  • Raspon prve dobi
    13 do 15 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    12 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Ženke biraju mjesta za gniježđenje i grade gnijezda, obično ostavljajući duge trake biljnih ostataka da vise za prikrivanje. Oni također inkubiraju jaja, a za to vrijeme mužjaci ih obično neće hraniti. Kada se izlegu, oba roditelja njeguju mlade tijekom 13-15 dana (do izlijetanja), a zatim 12 dana nakon što mladi napuste gnijezdo. Oba roditelja mnogo ulažu u brigu o mladima dok ne postanu neovisni (otprilike 27 dana nakon izlijeganja), uključujući obranu gnijezda i osiguravanje mladunčadi prehrane koja se gotovo u potpunosti sastoji od insekata. Ako ženka počne inkubirati drugu kvačicu, mlade će hraniti i brinuti se samo mužjak.('Ptice u šumovitim krajolicima', 2011.; COSEWIC, 2010.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Najveći životni vijek akadske muharice zabilježen u divljini je 10 godina i 11 mjeseci, a očekivani životni vijek je otprilike 10 godina i 9 mjeseci (izvanredno dug za malu pticu). Životni vijek u zatočeništvu je nedokumentiran.('AnAge', 2009.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    10,92 (visoke) godine
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    10,75 godina

Ponašanje

Acadian flycatchers su vrlo pokretni letači i poznato je da lete unatrag. Ova je okretnost korisna kada se hvataju kukci u zraku ('zračni hawking') ili skupljaju kukci ili bobice s grana. Ova vrsta nema poznatu sposobnost hodanja ili skakanja. Kako bi se okupale, akadske muharice zaranju u vodu, udaraju samo po prsima i vraćaju se na granu kako bi se očistile. Te je ptice ponekad teško locirati jer preferiraju guste, sjenovite šume i vrlo su neprimjetne, a također i zato što ženke obično evakuiraju gnijezdo kada je potencijalna prijetnja unutar 23 m. Oni su polusocijalna bića tijekom sezone parenja, stvarajući parne veze u blizini drugih akadskih muharica.('Akadska muharica', 2011.; 'Ptice u šumovitim krajolicima', 2011.)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    5000 do 17000 m^2

Home Range

Na 40 ha pronađeno je 1 do 43 para akadskih muharica koje se pare (u prosjeku 22 mužjaka). Veličina teritorija gniježđenja je općenito 0,5 do 1,7 ha po paru za gniježđenje.(DeGraaf i Yamasaki, 2001.)

Komunikacija i percepcija

Akadske muharice su ptice pjevice. Njihove prepoznatljive pjesme 'peet-sah' ili 'tee-chup' mogu biti izvrstan alat za identifikaciju kada ih pokušavate razlikovati od drugihEmpidonaxvrste, ali te pjesme mogu varirati ovisno o dobu dana. Komunikacija između akadskih muharica također može varirati ovisno o teritoriju. Mužjaci će obično postati glasniji u prisutnosti teritorijalnih susjeda, dok ženke obično ostaju tihe, osobito dok su na gnijezdima. Akadske muharice slične su većini životinja u percipiranju svog okoliša prvenstveno putem slušnih i vizualnih znakova.('Empidonax virescens', 2012.; Wiley, 2005.)

pas jimmy choo
  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Akadske muharice su uglavnom insektojedi, a prehrana se sastoji od komaraca, muha, ličinki insekata, malih moljaca, letećih mrava, malih kornjaša i nekih paukova. Kao što njihov zajednički naziv implicira, akadske muharice su vješte u hvatanju kukaca svojim kljunovima s donje strane lišća, pa čak i u letu, koristeći taktiku sakupljanja i hvatanja. Poznato je da povremeno jedu voće kao što su kupine i maline. Mladunci se hrane hranom koja se gotovo u potpunosti sastoji od insekata.('Akadska muharica', 2011.; 'Ptice u šumovitim krajolicima', 2011.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • Biljna hrana
  • voće

Predatorstvo

Iako su njihova gnijezda izgrađena na neuredan način s trakama biljnih ostataka koji vise s gnijezda (tatika koja se koristi za prikrivanje), poznato je da se grabež u gnijezdu javlja kod ove vrste od životinja kao što su akcipteri, crvenokoši, crvenorepi jastrebovi, širokokrili jastrebovi, američke vrane, plave šojke, crne štakorske zmije, mačke, južne vjeverice leterice, miševi, vjeverice, sove s rešetkama i veverice. To je, zajedno s parazitizmom legla žutokljunih kukavica i smeđoglavih krava, glavni uzrok neuspjeha gnijezda.(COSEWIC, 2010.; Cox, et al., 2012.)

  • Poznati grabežljivci
    • akteri (Prihvatiti)
    • jastreb crvenog ramena (Buteo lineatus)
    • crvenorepi jastrebovi (Buteo jamaicensis)
    • jastrebovi širokih krila (Buteo platypterus)
    • žutokljuna kukavica (Coccyzus americanus)
    • američka vrana (Corvus brachyrhynchos)
    • plave šojke (Cyanocitta cistata)
    • crne štakorske zmije (Pantherophis obsoletus)
    • mačke (Mačka)
    • južne vjeverice (Glaucomys volans)
    • smeđe glave krave (Molothrus ater)
    • miševi (Peromyscus)
    • vjeverice (Sciurus)
    • sove s rešetkama (Strix varijanta)
    • vjeverice (Tamias)

Uloge ekosustava

Malo je informacija dostupno o ulogama akadskih muharica u ekosustavu. Međutim, budući da su podložni negativnim utjecajima uzrokovanim krčenjem šuma, mogli bi biti dobar pokazatelj vrste, na temelju veličine populacije, opadanja šumskih staništa. Akadske muharice parazitiraju smeđoglave krave ptice, grinje i jelenji krpelji.('Profil vrste: Empidonax virescens', 2012.; COSEWIC, 2010.; Knee and Proctor, 2010.; Peters, 2009.)

Vrste korištene kao domaćin
  • Nijedna poznata
Mutualističke vrste
  • Nijedna poznata
Komenzalne/parazitske vrste
  • jelenski krpelji (Ixodes scapularis)
  • grinje (Ptilonis tiranin)
  • grinje (Sternostoma longisetosae)
  • smeđe glave krave (Molothrus ater)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Nema poznatog pozitivnog ekonomskog utjecaja akadskih muharica na ljude.

gdje se psi vole maziti

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatog negativnog ekonomskog utjecaja akadskih muharica na ljude.

Konzervacijski status

Populacije akadskih muharica su se smanjile u državama kao što su Minnesota i Wisconsin, kao i na jugoistoku Kanade. Ova migratorna vrsta zaštićena je Zakonom o pticama selicama, iako ne postoji nacionalna briga za njihovu populaciju jer ih još uvijek ima u velikom broju u većini svojih područja gniježđenja unutar Sjeverne Amerike. Budući da su akadske muharice stanovnici unutarnjih šuma kojima su potrebne velike, netaknute šume s gustim krošnjama, osjetljive su na fragmentaciju staništa i krčenje šuma, osobito u poljoprivrednim područjima.('Profil vrste: Empidonax virescens', 2012.; COSEWIC, 2010.)

Suradnici

Amanda McDonald (autor), Minnesota State University, Mankato, Robert Sorensen (urednik), Minnesota State University, Mankato, Jeremy Wright (urednik), University of Michigan-Ann Arbor, Catherine Kent (urednik), Special Projects.