Elephas maximus Azijski slon

Autor Nikitha Karkala

Geografski raspon

povijesno gledano,Najveći slonimao geografski raspon od 9 milijuna četvornih kilometara u velikom dijelu Azije. Taj se raspon protezao na zapad do današnjeg Iraka, na sjever do rijeke Jangce u Kini, te preko indijskog potkontinenta i jugoistočne Azije, uključujući otoke Šri Lanku i Sumatru (Indonezija). Trenutni geografski raspon je 500.000 četvornih kilometara, što je samo oko 5% povijesnog raspona. Ovaj raspon se sastoji od malih diskontinuiranih područja na indijskom potkontinentu i jugoistočnoj Aziji.(Choudhary, et al., 2008.; Daniel, 1998.; Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Azijski slonovi žive u raznim staništima u tropskoj regiji, uključujući travnjake, tropske zimzelene šume, vlažne listopadne šume i šume šikara. Obično žive na visinama od razine mora do 3000 metara, ali slonovi koji žive u blizini Himalaja ponekad se po vrućem vremenu pomaknu više od ovog raspona.(Choudhary, et al., 2008.; Daniel, 1998.; Sukumar, 2003.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • prašuma
  • šikara šuma
  • Visina raspona
    0 do 3000 m
    0,00 do 9842,52 stope

Fizički opis

Najveći slonjedan je od najvećih kopnenih organizama i smatra se vrstom megafaune. Azijski slonovi imaju sivu kožu koja je prekrivena dlakom. Kod odraslih je ova dlaka rijetka, dok telad imaju gušću smeđu dlaku. Duljina tijela kreće se od 550 do 640 cm. Debljika je osebujna karakteristika obitelji slonova (Elephantidae). Kod slonova postoji veliki stupanj spolnog dimorfizma. Mužjaci su mnogo veći od ženki. Mužjaci imaju visinu od 240 do 300 cm s tjelesnom masom od 3.500 do 6.000 kg. Ženke su visoke od 195 do 240 cm s tjelesnom masom od 2.000 do 3.500 kg. Mužjaci imaju kljove koje su produžetak drugog gornjeg sjekutića, dok ženke nemaju kljove.(Daniel, 1998; Kurt i Garai, 2007; Nowak, 1999; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)



Postoji nekoliko razlika između azijskih slonova (rodElephas) i afrički slonovi (rodLoxodonta), koji je jedini drugi rodslonovijoš živ.Najveći slonima manju veličinu u odnosu naLoxodonta. Azijski slonovi imaju jednu izbočinu nalik prstu na vrhu surle, što se razlikuje od afričkih slonova (Loxodonta), koji imaju dvije prstaste projekcije.Najveći slonima velike plosnate uši, ali su manje od ušijuLoxodonta. Azijski slonovi imaju četiri kopita na stražnjoj nozi dokAfrički slonoviimaju samo tri kopita.Najveći slonima ravna leđa dokLoxodontaimaju nagnuta leđa. Kao rezultat toga, glava je najviši dio tijelaE. maksimalno, dok su ramena najviša uLoxodonta. Samo muški azijski slonovi nose kljove, dok i mužjak i ženkaAfrički slonoviimaju kljove.(Nowak, 1999.; Sukumar, 2003.)

Prepoznate su tri podvrste:Slon Maximusu Šri Lanki,Indikus slonau azijskom kopnu, iSumatranski slonna Sumatri (Indonezija).Slon Maximusrazlikuje se od ostalih podvrsta jer 90 do 95 posto mužjaka nema kljove. Postoje različiti stavovi o tome koje skupine treba smatrati različitim podvrstama. Na temelju DNK analiza,E. m. maksimumiE. m. indicusmože biti dio iste skupine, dok stanovništvo odNajveći slonna Borneu može biti posebna podvrsta.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    2000 do 6000 kg
    4405,29 do 13215,86 lb
  • Duljina raspona
    550 do 640 cm
    216,54 do 251,97 in
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    2336,5 vata
    AnAge

Reprodukcija

Azijski slonovi su poligini. Postoji muško-muško natjecanje i selekcija ženki, tako da se svi spolno zreli mužjaci neće moći razmnožavati. Estrusni ciklus utječe na to kada se ženke mogu razmnožavati. Ciklus je dug 14 do 16 tjedana, a ženke su u estrusu 3 do 7 dana. Ženka u estrusu je plodna i prijemčiva za parenje s mužjacima u pljusku (vidi dolje). Ženke koriste slušne, vizualne i kemijske signale da naznače mužjacima da su u estrusu. Ženka je dužna surađivati ​​kako bi došlo do razmnožavanja, pa će dopustiti da se s njima pare samo najjači i najprikladniji mužjaci.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

Kod mužjaka azijskih slonova, parenje je potaknuto stanjem koje se naziva mošt. Mužjaci postaju agresivni prema drugim mužjacima i dolazi do pojačanog seksualnog ponašanja. Azijski slonovi imaju temporalnu kožnu žlijezdu u sljepoočnicama koja je povremeno aktivna. Tijekom mošta, temporalna žlijezda i testisi postaju izrazito povećani. Jak je mirisni sekret temporalne žlijezde, koji mužjak svojim trupom razmazuje po licu i tijelu. Razine testosterona, kao i drugih hormona, su povišene. Postoji povećana kemijska signalizacija i olfaktorno obilježavanje. Slonovi u moštu žele se pariti sa ženkama koje su u estrusu, što znači da su plodne. Mužjaci imaju povećanu razinu agresije i fizički se bore jedni s drugima kako bi se natjecali za parove. Koriste svoje kljove u borbi, a tijekom tih borbi mogu se ozlijediti ili poginuti. Mužjaci u moštu obično pobjeđuju u borbi protiv mužjaka koji nisu u moštu, pa je mošt važan u reproduktivnom uspjehu mužjaka. Mužjaci moraju biti u dobroj kondiciji i jesti povećanu količinu hrane da bi mogli biti podvrgnuti mošu. Ženke mogu detektirati signale kako bi utvrdile je li mužjak u plijesni. Ženke preferiraju parove u mošu jer to ukazuje da su one najdominantniji i najjači partneri. Mlađi mužjaci koji su tek dosegli spolnu zrelost obično se još ne mogu razmnožavati, jer je njihov mošt preslab i ne mogu pobijediti starije mužjake. Kako mužjak postaje stariji, mošt dobiva na intenzitetu i mužjak će se moći razmnožavati počevši od oko 20. godine. Gljivica je godišnja i asinkrona, javlja se u različito doba godine za različite mužjake.(Daniel, 1998; Kurt i Garai, 2007; Sukumar, 2003; Sukumar, 2006)

  • Sustav parenja
  • poliginozan
  • zadružni uzgajivač

Azijski slonovi se razmnožavaju svakih 4 do 5 godina. Ovaj interval razmnožavanja nastaje jer sisanje potomstva odgađa početak estrusa za oko 2 godine nakon rođenja, pa ženka nije plodna. Parenje se odvija tijekom cijele godine, ali u sredinama u kojima ima sezonskih kiša, više se razmnožava u vrijeme najveće količine padalina. To je najvjerojatnije povezano s povećanom dostupnošću hrane tijekom kišne sezone. Obično ženka svake sezone parenja rađa jedno potomstvo. Blizanci su mogući, ali vrlo rijetki. Razdoblje trudnoće obično je 18 do 23 tjedna. Prosječna porođajna masa je 100 kg. Dojenje nije potrebno za preživljavanje nakon 2 godine života, ali odbijanje se događa tek oko 4 godine života. Tipična dob neovisnosti je 5 godina. Ženke obično postaju spolno zrele u dobi od 10 do 15 godina, ali to može uvelike varirati ovisno o okolini. Slonovi koji žive u zoološkim vrtovima mogu biti pretili i kao rezultat toga postati spolno zreli već sa 7 godina. Slonovi koji su zatočeni i korišteni za teške poslove fizički su pod stresom i možda neće biti spolno zreli do 22. godine. Općenito, dobro hranjene osobe postaju seksualno aktivne u ranijoj dobi. Mužjaci postaju seksualno aktivni otprilike u istoj dobi kao i ženke, od 10 do 15 godina.(Choudhary, et al., 2008.; Daniel, 1998.; Mumby, et al., 2013.; Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Azijski slonovi se razmnožavaju svakih 4 do 5 godina
  • Sezona parenja
    Parenje se događa tijekom cijele godine
  • Prosječan broj potomaka
    1
  • Prosječan broj potomaka
    1
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    18 do 23 mjeseca
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    21 mjesec
  • Raspon dobi odvikavanja
    36 do 48 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    5 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    10 do 15 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    10 do 15 godina

Ženke pružaju visoku razinu roditeljske skrbi za svoje potomstvo, dok mužjaci ne pružaju roditeljsku skrb.Najveći slondisplay allomothering, gdje brigu pružaju pojedinci koji nisu roditelji. Ženke koje su obično u rodu s majkom pomažu u skrbi za telad. Ženke često sišu telad do oko 2 godine starosti i nastavljaju sisati rjeđe do 4. godine života. Ženke pružaju zaštitu svom mladom potomstvu. Telad se obično nalazi u neposrednoj blizini svoje majke. Također se nalaze blizu središta skupine kako bi ih zaštitili od grabežljivaca. Kada su u nevolji, maloljetnik će uputiti poziv u pomoć, a majka i druge slonice će brzo reagirati. Majka pruža utjehu teletu koristeći taktilno ponašanje kao što je trljanje ili dodirivanje. Tele uči kako dobiti hranu i kako komunicirati od svoje majke i drugih skrbnika.(Daniel, 1998; Gadgil i Nair, 1984; Kurt i Garai, 2007; Sukumar, 2003)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • štiteći
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja
  • produženi period maloljetničkog učenja

Životni vijek/dugovječnost

Azijski slon s najdužim poznatim životnim vijekom bio je mužjak u zoološkom vrtu koji je doživio 86 godina. Najduži poznati životni vijek u divljini nije poznat zbog poteškoća u procjeni starosti odraslih slonova. Očekuje se da je najduži životni vijek u divljini sličan najdužem životnom vijeku u zatočeništvu. Očekivani životni vijek je oko 60 do 70 godina kako u divljini tako iu zatočeništvu. Istrošenost zuba ograničava životni vijek azijskih slonova. Biljna hrana koju jedu uzrokuje trošenje zuba.Najveći slonima više setova kutnjaka koji istiskuju i zamjenjuju zube kako su istrošeni. Postoji određeni broj kutnjaka, tako da kada se svi zubi istisnu i istroše, slon ne može jesti hranu i umrijet će. Stopa smrtnosti slonova između 5 i 40 godina je oko 3% godišnje. Stopa smrtnosti muškaraca je veća od stope smrtnosti žena. To je zato što mužjaci mogu biti ubijeni dok se bore i natječu s drugim mužjacima. Također, mužjaci možda nisu toliko sposobni kao ženke zbog većih metaboličkih troškova povezanih s mošom.(Choudhary, et al., 2008.; Sukumar, 2003.; Wiese i Willis, 2004.)

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    86 (visokih) godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    60 do 70 godina
  • Tipičan životni vijek
    Status: zatočeništvo
    60 do 70 godina

Ponašanje

Najveći slonje nomadska vrsta koja živi na tlu i često se kreće. Njihova najveća brzina je oko 32 km/h. Lako se mogu penjati na brda, ali ne mogu skakati. Slonovi su vrlo dobri plivači i mogu potopiti svoje tijelo ostavljajući samo surlu izvan vode.Najveći slonje dnevni i noćni život zbog količine vremena potrebnog za traženje hrane za održavanje svojih velikih tijela. Provode 12 do 18 sati tražeći i jedući hranu, a dnevno pojedu 10% svoje tjelesne mase.(Sukumar, 2006; Daniel, 1998; Gray i Phan, 2011; Sukumar, 2006)

Azijski slon ima nekoliko ponašanja povezanih s termoregulacijom. Žive u vrućoj klimi i imaju veliku veličinu tijela, zbog čega se slonovi brzo zagrijavaju. Tijekom najtoplijih sati u danu manje su aktivni i provode vrijeme u sjenovitim predjelima. Azijski slonovi se često kupaju i uranjaju u vodu da se ohlade. Svojim trupom mogu prskati vodu ili slinu na sebe. Pokrivaju se blatom ili zemljom kako bi im koža bila hladna. Azijski slonovi mašu ušima kako bi se riješili viška topline. To funkcionira jer velika površina ušiju omogućuje brzi gubitak topline. Postoji pozitivna korelacija između učestalosti klepetanja uha i temperature okoline.(Daniel, 1998.; Kurt i Garai, 2007.)

Najveći slonima matrijarhalni društveni ustroj. Ženke i potomci žive zajedno u skupini, dok mužjaci žive u manjim skupinama ili sami. Klan se sastoji od srodnih ženki i njihovih potomaka s jakim društvenim vezama, a obično je veličine između 5 i 20 jedinki. Veće grupe nastaju kada se klanovi labavo udružuju. Ove skupine se formiraju i raspadaju ovisno o godišnjem dobu, staništu i drugim uvjetima. Nakon što mužjaci dosegnu spolnu zrelost, napuštaju grupu i žive usamljeno ili u malim skupinama s drugim mužjacima s labavim društvenim vezama. Mužjaci se nalaze s većim skupinama kada se pokušavaju pariti sa ženkom. Za mužjake postoji hijerarhija borbe i dominacije koja utječe na njihovu sposobnost parenja.(Daniel, 1998; Kurt i Garai, 2007; Sukumar, 2006)

pas se boji uzice
  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • dnevni
  • noćni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • usamljeni
  • Društveni
  • hijerarhije dominacije
  • Veličina teritorija raspona
    20 do 1000 km ^ 2

Home Range

Veličina doma uvelike varira od 20 četvornih kilometara do 1000 četvornih kilometara. Veličina ovisi o dostupnosti hrane i vode, kao io blizini ljudskih naselja.(Daniel, 1998.; Sukumar, 2006.)

Komunikacija i percepcija

Najveći slonkomunicira zvukom, vizualnim signalima, kemijskim signalima i dodirom. Prtljažnik je važan u ovim vrstama komunikacije. Slon može napraviti mnoge vrste vokalizacija koje mogu putovati i na velike i kratke udaljenosti. Oni su u stanju napraviti vokalizaciju u infrazvuku, koji ima nižu frekvenciju od onoga što ljudi mogu čuti. Kemikalije luče temporalne žlijezde, mokraćom i izmetom, a izdišu se i mogu koristiti za komunikaciju i reprodukciju. Kemijski signali pokazuju je li jedinka u plijesni ili estrusu, tako da su ti signali važni za pronalaženje partnera i za ženke i za mužjake.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

Azijski slonovi mogu percipirati vizualne, taktilne, akustične i kemijske signale. Vid im je relativno slab, ali su vizualni signali još uvijek važni u komunikaciji. Miris je također važan za azijske slonove. Imaju vrlo jak njuh i koriste svoje deblo kako bi posegnuli i namirisali stvari. Imaju vomeronazalni organ koji može otkriti feromone i druge kemijske signale. Koriste svoje deblo kako bi donijeli kemijski signal svom vomeronazalnom organu. Prtljažnik se također koristi za taktilnu percepciju. Vrh trupa je vrlo osjetljiv jer ima mnogo slobodnih živčanih završetaka i dlaka na dorzalnom vrhu trupa koji pomažu kod osjeta. Deblo se može koristiti za otkrivanje vibracija tla, kao i za dobivanje informacija o objektu koji dodiruje.(Daniel, 1998; Kurt i Garai, 2007; Sukumar, 2003)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • feromoni
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • vibracije
  • kemijski

Prehrambene navike

Azijski slonovi su biljojedi koji jedu mnoge vrste biljne hrane. Većina njegove prehrane sastoji se od Fabaceae (mahunarke), Poaceae (trave), Cyperaceae (šaše), Palmae (palme), Euphorbiaceae (spurges), Rhamnaceae (krkavine) i Malvales (mallows, sterculias i basswoods). Međutim, mogu jesti više od 100 vrsta biljaka, uključujući bambus, šećernu trsku, usjeve, korijenje drveća, cvijeće, voće, sjemenke, žitarice i koru drveća. Prtljažnik je važan za raznolikost prehrambenih navika kod slona jer omogućuje slonu da uhvati mnoge vrste hrane.(Daniel, 1998.; Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • Biljna hrana
  • lišće
  • korijenje i gomolji
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće

Predatorstvo

Jedini grabežljivci odNajveći slonsu bengalski tigrovi (Panthera tigris), koji napadaju telad. Odrasli slonovi su vrlo veliki i imaju kljove što ih čini opasnim za grabežljivce za napad. Kako bi izbjegli grabež, mlađi slonovi ostaju prema središtu skupine, što im pruža zaštitu.(Daniel, 1998; Kurt i Garai, 2007; Sukumar, 2003)

  • Poznati grabežljivci
    • Bengalski tigar (Panthera tigris)

Uloge ekosustava

Najveći slonsmatra se ključnom vrstom zbog njihovog velikog utjecaja na ekosustav. Dnevno jedu vrlo veliku količinu hrane, što olakšava kruženje hranjivih tvari. Zbog svoje velike veličine, oni transformiraju stanište rušenjem stabala. To stvara praznine u šumi, omogućujući malim životinjama da se kreću. Ovaj prostor omogućuje i rast zeljastih biljaka koje su hrana za male životinje.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

Azijski slonovi su mutualisti s nekim vrstama sjemenskih biljaka. Slonovi jedu sjemenke kao hranu. Nakon što ih probavljaju, bit će ispušteni s izmetom na veliku udaljenost od izvornog mjesta, pomažući pri raspršivanju sjemena.Najveći slontakođer ima uzajamni odnos s mikrobima u njihovom probavnom sustavu. Mikrobi pomažu probaviti biljnu hranu koju slon jede. Glavni parazitiE. maksimalnouglavnom su nematode i parazitski crvi.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

moj mačak ima kvrge na vratu
  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • stvara stanište
  • keystone vrste
Komenzalne/parazitske vrste
  • okrugli crvi (nematode)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

U prošlosti su se azijski slonovi koristili u vojskama za prijevoz zaliha i trupa kroz gusto šumsko stanište. Lovili su ih i zbog slonovače i njihove kože. Trenutno se uglavnom koriste za pružanje energije u šumarstvu i sječi, vjerske svrhe, ekoturizam i obrazovanje.(Kurt i Garai, 2007.; Sukumar, 2003.)

  • Pozitivni učinci
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Najveći slonima negativan učinak na ljude jer mogu opustošiti polja usjeva i ubiti ljude. Godišnje u Indiji slonovi ubiju 200 ljudi, a u Šri Lanki 50 ljudi godišnje. Oni uzrokuju milijune dolara štete mnogim različitim vrstama usjeva.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Najveći slonnalazi se na Crvenom popisu IUCN-a kao ugroženo. PodvrstaSumatranski slonje kritično ugroženo. Azijski slonovi uključeni su kao ugroženi na saveznom popisu SAD-a.Najveći slonnalazi se na popisu u Dodatku I u CITES-u, s najugroženijim vrstama. Stanovništvo odE. maksimalnoprocjenjuje se na 38.500 do 52.500, od kojih je 16.000 u zarobljeništvu.(Choudhary, et al., 2008.; Sukumar, 2006.)

Najveće prijetnje zaE.maximusuključuju gubitak i fragmentaciju staništa, sukobe čovjeka i slona i krivolov. Azijski slonovi su pogođeni gubitkom svog prirodnog staništa zbog sve veće ljudske populacije. Krivolov muških slonova zbog njihovih kljova još je jedan veliki problem koji utječeE.maximus. Budući da samo mužjaci imaju kljove, krivolov dovodi do izrazito iskrivljenog omjera spolova, stvarajući problem s inbreedingom jer nema dovoljno mužjaka za rasplod. Slonovi se love i zbog kože i mesa. Loše upravljanje slonovima u zatočeništvu također je veliki problem. Azijski slonovi su ponekad vezani lancima i držani odvojeno. To je problem jer su slonovi vrlo društveni, pa će na njih negativno utjecati. Drugi problem je što se slonovi rijetko razmnožavaju u zatočeništvu. Budući da je toliko slonova u zatočeništvu, to otežava povećanje populacije. Kako bi se vrsta oporavila, zabranjen je lov na slonovaču, a poduzete su i mjere za očuvanje staništa azijskih slonova. Broj stanovnika trenutno se i dalje smanjuje, ali su ove akcije usporile pad broja stanovnika.(Sukumar, 2003.; Sukumar, 2006.)

Drugi komentari

Azijski slonovi su opisani kao vrlo inteligentni. Veličina njihovog mozga je prilično velika, što ukazuje da najvjerojatnije imaju dobre kognitivne sposobnosti.Najveći slonpoznati su po korištenju alata za njegu tijela, hranjenje i piće, odmor i spavanje, društveno ponašanje i međuspecifične interakcije.(Kurt i Garai, 2007.)

Suradnici

Nikitha Karkala (autor), The College of New Jersey, Matthew Wund (urednik), The College of New Jersey, Tanya Dewey (urednica), University of Michigan-Ann Arbor.