Elephantulus rufescens Istočnoafrički dugouhi slon (također: istočnoafrički dugouhi sengi)

Autor: Rania Awaad

Geografski raspon

Elephantulus rufescensograničena je na Afriku. Najčešći su u južnoj Africi, točnije u Nambiji, južnoafričkoj pokrajini Cape i krajnjoj južnoj Bocvani. Također se mogu naći od jugoistočnog Sudana i sjeveroistočne Somalije do središnje Tanzanije (Nowak 1997). Za ilustraciju pogledajte kartu u odjeljku o medijima.

  • Biogeografske regije
  • etiopski
    • zavičajni

Stanište

Elephantulus rufescensnalaze se u raznim staništima uključujući otvorene ravnice, sušne nizine, savane, pustinje, trnje i tropske šume. Većina će preuzeti stare jazbine glodavaca. Većina slonova rovki su šumski stanovnici koji često žive u jazbinama, udubljenjima na tlu, pukotinama stijena, pukotinama termita ili ispod balvana. Neke slonove rovke grade gnijezda na šumskom tlu, u kojima spavaju kada nisu aktivne. Oni također grade mrežu staza koje će im pomoći da se kreću po svom teritoriju. Ove se staze također koriste kao putovi za bijeg od grabežljivaca, kao što su zmije i mali sisavci (Smithers 1971).

  • Regije staništa
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • šuma
  • prašuma
  • šikara šuma

Fizički opis

Iako je uobičajeno ime odElephantulus rufescensje 'slonova rovka', nije rovka niti je u srodstvu sa slonovima. Ime je dobio po svojoj dugoj pokretnoj njušci, kojom se može kretati poput surle slona. Svojom njuškom traži crve, mrave, termite i druge beskralježnjake. Noge su mu duge i tanke; stražnji udovi su mu duži od prednjih, što mu omogućuje da skače i poskakuje. Ima dug rep, velike oči i uši. Također ima dugo, mekano krzno; gornji dijelovi su pješčano smeđi, žuto sivi ili žuto narančasti, a donji dijelovi su bijeli ili sivkasti (Corbet i Hanks 1968).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    25 do 60 g
    0,88 do 2,11 oz
  • Duljina raspona
    170 do 310 mm
    6,69 do 12,20 inča
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    0,317 vata
    AnAge

Reprodukcija

Par ne provode puno vremena zajedno. Ženke su obično dominantne u odnosu na muškarce. Svaki pojedinac brani teritorij parenja posebno spolno; mužjaci tjeraju mužjake i ženke tjeraju ženke. Susrete na granicama karakterizira bubnjanje jedne ili obje stražnje noge, ritualizirane geste i jurnjava velikom brzinom (Rathbun 1995.).

  • Sustav parenja
  • monogamno

Elephantulus rufescensformiraju monogamne parove kada se pare i dijele teritorij od oko 0,34 ha. Par pravi staze kroz ovo područje i pare se na utvrđenim točkama koje obilježe. Te su oznake napravljene označavanjem mirisa, uključujući trljanje prsne žlijezde o supstrat i vjerojatno mokrenjem i defekacijom (Koontz i Roeper 1983). Ženke mogu imati nekoliko litara godišnje; zabilježeni međuporođajni intervali kreću se od 56 do 145 dana. Ne postoji sezonsko vrijeme za razmnožavanje – parenje se odvija tijekom cijele godine (Koontz i Roeper 1983).

uklanjanje analne žlijezde
  • Ključne reproduktivne značajke
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
    • unutarnje
  • viviparan
  • Sezona parenja
    U divljini ili zatočeništvu nije uočena sezonska reprodukcija (Koontz i Roeper 1983).
  • Raspon broja potomaka
    1 do 2
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    57 do 65 dana
  • Raspon dobi odvikavanja
    18 do 36 dana
  • Prosječna dob odbića
    25 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    50 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    50 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    50 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    50 dana
    AnAge

Elephantulus rufescensimaju razdoblje trudnoće od oko dva mjeseca. Mladi su predrasli, dobro razvijeni pri rođenju, prekriveni dlakom i prilično veliki. . Oči su im otvorene pri rođenju ili ubrzo nakon toga i mogu hodati gotovo odmah nakon rođenja i stoga zahtijevaju minimalnu roditeljsku skrb. Odbijene su do dobi od oko 25 dana. S otprilike 50 dana dostižu veličinu odrasle osobe, spolno su zrele i protjerane su s roditeljskog teritorija.

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb

Životni vijek/dugovječnost

Postoje različite procjene životnog vijeka ovih životinja. Životinje koje žive u divljini mogu doseći dob od 1 do 1,5 godine; oni u zatočeništvu žive oko 3,5 godine.

Ponašanje

Elephantulus rufescensobično žive pojedinačno ili u parovima, iako je viđeno da žive i u malim kolonijama (Nowak 1997). Obično su dnevni; aktivna uglavnom tijekom

dan, ali može biti noćni tijekom vrućeg vremena, noći obasjane mjesečinom i kada mu prijete dnevni grabežljivci.

Par zauzima teritorij koji u prosjeku iznosi 0,34 ha.

  • Ključna ponašanja
  • noćni
  • pokretljiva
  • usamljeni
  • teritorijalni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Prehrana se uglavnom sastoji od termita i mrava, ali također uključuje izdanke, bobice i korijenje (Vaughan 2000). U zatočeništvu prihvaćaju različitu hranu, uključujući voće i povrće (Nowak 1997.).

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • Biljna hrana
  • drvo, kora ili stabljika
  • voće

Predatorstvo

Elephantulus rufescensimaju istančan njuh koji im pomaže da osjete hranu i opasnost. Kad ih se progoni, skrivaju se u bilo kojem dostupnom skloništu. Oni također prave niz putova za bijeg koji zrače iz njihovih gnijezda do područja hranjenja kako bi mogli brzo pobjeći ako ih progoni grabežljivac. Malo grabežljivaca zapravo napada svoja gnijezdišta, možda zato što mladi brzo sazrijevaju i napuštaju gnijezdo (Smithers 1971.).

  • Poznati grabežljivci
    • jastrebovi (Accipitridae)
    • zmije (zmije)
    • grabljiviceFalconiformes)
    • sove (Strigiformes)

Uloge ekosustava

Elephantulus rufescensima vrlo ograničenu ulogu u ekosustavu. Jedan od razloga za to je što rijetko stvara novo stanište zbog činjenice da koristi stare, napuštene jazbine i hrpe lišća za izgradnju gnijezda.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Istočnoafrička dugouha slonova rovka (Elephantulus rufescens) nosi vrstu malarije od koje se ljudi očito ne mogu zaraziti. Stoga je korišten u istraživanju malarije i uvelike je pridonio medicinskom napretku u liječenju i razumijevanju malarije (Koontz i Roeper 1983).

  • Pozitivni učinci
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Za ove životinje nije poznato da imaju negativan ekonomski utjecaj na ljude.

kućni lijekovi za kašalj uzgajivačnice

Konzervacijski status

Prema 'Crvenom popisu ugroženih životinja' IUCN-a (Međunarodne unije za očuvanje prirode) 1996.Elephantulus rufescensje klasificiran kao 'ranjiv'. Najvažniji uzroci opadanja njegovih populacija su gubitak staništa i fragmentacija krčenjem šuma (Rathbun 1995.).

Suradnici

Rania Awaad (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Bret Weinstein (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.