Elaphodus cephalophustufted jelen

Napisale Barbara Lundrigan i Rebecca Oas

Geografski raspon

Čupavi jeleni žive u sjeveroistočnoj Burmi (Mjanmar) te južnoj i središnjoj Kini. Njihov raspon se proteže od 24 do 35 stupnjeva sjeverne širine i od 98 do 122 stupnja istočne geografske dužine.(Sheng i Lu, 1982; Whitehead, 1972)

zubi buldoga
  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Čupavi jeleni žive u šumskim predjelima na velikim nadmorskim visinama (između oko 300 i 4600 metara nadmorske visine), te u prašumama u visokim dolinama. Njihovo stanište je uvijek blizu vode.(Nowak, Ronald M., 1999.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma
  • Visina raspona
    300 do 4600 m
    984,25 do 15091,86 stopa

Fizički opis

Čupavi jeleni izgledom su slični muntjacima, iako su nešto veći. Teški su od 17 do 50 kg (37-110 lbs), dugi su od 110 do 160 cm (3,6 do 5,3 ft), s visinom ramena od 50 do 70 cm (1,6-2,3 ft). Rep je dugačak 7 do 16 cm (2,8-6,4 inča). Dlaka je gruba i tamnosiva ili smeđa, s tamnosivom glavom i vratom. Donja strana je bijela, uključujući i donju stranu repa, a usne i vrhovi ušiju također su bijeli. Čupavi jelen dobio je ime po čuperku dlake na čelu, koji ponekad može sakriti male rogove mužjaka. Ovi rogovi su jednostavni i šiljasti, rastu iz kratkih koštanih pedikula. Čupavi jeleni nemaju gornje sjekutiće, ali su im gornji očnjaci dugi i poput kljova, slični onima u muntjaka. Mužjaci čupavih jelena nešto su veći od ženki. Kada se rodi čupavi jelen, njegova je boja slična boji odraslog čupavog jelena, ali s dva paralelna reda mrlja na leđima, s obje strane kralježnice. Ove mrlje blijede i nestaju kada mladi jelen dosegne zrelost.(Grzimek, B., 1990.; Nowak, Ronald M., 1999.; Waller, 2001.; Whitehead, 1972.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    17 do 50 kg
    37,44 do 110,13 lb
  • Duljina raspona
    110 do 160 cm
    43,31 do 62,99 in

Reprodukcija

Tijekom sezone parenja, čupavi mužjaci jelena laju kako bi privukli parove.(Nowak, Ronald M., 1999.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Čupavi jeleni se pare u kasnu jesen i ranu zimu, mladi se rađaju u rano ljeto nakon trudnoće od 180 dana. Međutim, ženka čupavog jelena u zoološkom vrtu Twycross u Ujedinjenom Kraljevstvu rodila je nakon prosječnog razdoblja trudnoće od 240 dana tijekom 5 godina. Čupavi jeleni obično rode jednog ili dva mladunčeta godišnje. Mlada jelenka do šestog mjeseca života ovisi o majci. Čupavi jeleni postaju spolno zreli između osamnaest mjeseci i dvije godine starosti.(Nowak, Ronald M., 1999; Sheng i Lu, 1982; Waller, 2001; Whitehead, 1972)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje se događa u kasnu jesen i ranu zimu.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 2
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    6 mjeseci
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    180 dana
    AnAge
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    18 do 24 mjeseca
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    18 do 24 mjeseca

Mlade čupave jelene njeguje i brine majka do osamostaljenja. Sposobni su stajati ubrzo nakon rođenja.

ne gore
  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb

Životni vijek/dugovječnost

U zatočeništvu, čupavi jeleni žive i do 15 godina, njihova dugovječnost u divljini nije dobro dokumentirana.(Waller, 2001.)

  • Tipičan životni vijek
    Status: zatočeništvo
    15 (niskih) godina

Ponašanje

Poput bijelog jelena, čupavi jelen ima rep s bijelom donjom stranom koji pokazuje prema gore dok se hrani. Kada jelen trči, podiže rep, otkrivajući donju stranu na sličan način kao kod bijelorepanog jelena. Čupavi jeleni ponekad žive u parovima, ali su obično sami. Laju kada su uzbunjeni, što služi kao upozorenje ostalima o njihovoj vrsti u tom području. Oni su teritorijalni i ne teže se udaljavati od svog matičnog teritorija. Poznato je da se dolarci bore oko teritorija i partnera, a njihovo glavno oružje su duguljasti očnjaci; koriste se i njihovi rogovi, ali nisu toliko opasni. Čupavi jeleni su krepuskularni; danju su sramežljivi, a navečer i noću aktivniji.(Grzimek, B., 1990.; Waller, 2001.; Whitehead, 1972.)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • sumrak
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Čupavi jeleni jedu lišće, grančice, voće, travu i druge vrste vegetacije. Oni su i preglednici i grazeri. Ovi jeleni otkidaju vegetaciju za jelo pritiskom donjih sjekutića na bešćutni jastučić koji zauzima mjesto gornjih sjekutića.(Sheng i Lu, 1982; Waller, 2001)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
    • lignivored
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljika
  • voće

Predatorstvo

Čupava jelena laje kad je uplašena.(Whitehead, 1972.)

  • Poznati grabežljivci
    • leopardi (panthera pardus)
    • gube (Cuon alpinus)

Uloge ekosustava

Čupavi jelen je kopneni biljožder koji paše i preglednik te je izvor mesa mesožderima kao što su leopard i ždrijeb.(Grzimek, B., 1990.)

treniraj mog psa za mene
  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Čupavi jeleni mogu se loviti zbog mesa i krzna u cijelom njihovom rasponu. Oni također mogu pomoći u upozoravanju ljudi na prisutnost grabežljivaca putem njihove kore.(Grzimek, B., 1990.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema štetnih učinaka kod čupavih jelena, prerijetki su da bi predstavljali prijetnju usjevima.

Konzervacijski status

Od 1993. procjenjuje se da u Kini živi 500.000 čupavih jelena. Nisu navedene kao ugrožene vrste, iako krčenje šuma za poljoprivredu i sječa drva ugrožavaju njihovo stanište. U zoološkim vrtovima živi nekoliko čupavih jelena, koji su uspješno uzgajani u zatočeništvu. Godišnje ubijanje ljudi procjenjuje se na oko 100.000.(Nowak, Ronald M., 1999.; Sheng i Lu, 1982.)

Drugi komentari

Čupavi jelen je jedina vrsta u roduElaphodus, a ova životinja do danas nije opširno proučavana. Malo se zna o njegovoj dugovječnosti u divljini, a neki izvori navode njegovu prehranu kao svejednu, iako većina čupavog jelena navodi kao biljojeda. Postoji sporan broj podvrstaElaphodus cephalophus, najčešće su navedena tri:E.c. cephalophus, koji se nalazi u sjeveroistočnoj Burmi i jugozapadnoj Kini,E.c. michianusiz istočne Kine, iE.c. ichangensisiz središnje Kine. Moguće je daE.c. ichangensisje hibrid druge dvije podvrste.(Grzimek, B., 1990.; Whitehead, 1972.)

Suradnici

Barbara Lundrigan (autorica), Michigan State University, Rebecca Oas (autorica), Michigan State University.