Elanoides forficatuss zmaj s gutljastim repom

Autor: Jansi Maganti

Geografski raspon

Elanoides forficatus, inače poznat kao američki zmaj lastavica, nalazi se prvenstveno na jugoistoku Sjedinjenih Država, od Louisiane do Južne Karoline. Većina poznatog stanovništva nalazi se u južnom dijelu Floride. U zimiE. forficatusmigrira u Južnu Ameriku.(Dunne, 1995.; Farrand, Jr., 1988.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Zmajevi lastavice zauzimaju šumovite močvare, otvorene šume, obale jezera i slatkovodne močvare. Gnijezde se u blizini izvora vode na visokim stablima, bilo gdje od 18 do 40 metara iznad zemlje.(Ehrlich, et al., 1988; National Geographic Society, 2002; Weidensaul, 2004; Wetmore, 1965)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • Vodeni biomi
  • primorski
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • Ostale značajke staništa
  • priobalni
  • Visina raspona
    0 (nisko) m
    0,00 (niska) stopa

Fizički opis

Najznačajnija karakteristikaE. forficatusje duboko rašljasti rep nalik lastavicama, koji ovu vrstu zmajeva razlikuje od njenih srodnika,Mississippi zmajeviibijelorepi zmajevi. Struktura repa omogućuje ovom zmaju da dobro leti pri malim brzinama. Krila su duga i tanka, omogućuju let i pri velikim brzinama.(Dunne, 1995.; Farrand, Jr., 1988.)



Zmajevi lastavice su monomorfni. Odrasle jedinke imaju crna krila s bijelim donjim stranama, bijele glave, vratove i donje dijelove. Rep i gornji dio su preljevne crne boje, s prugama zelene, ljubičaste i brončane boje. Mladunci izgledaju slično odraslima, ali imaju blago prošaranu glavu i donji dio, kao i kraći rep s bijelim vrhovima.(Dunne, 1995.; Farrand, Jr., 1988.; Hausman, 1948.)

Zmajevi lastavice imaju duljinu tijela od 49 do 65 cm. Raspon krila je od 114 do 127 cm. Prosječna težina mužjaka je 441 g, a prosječna težina ženki 423 g, iako ženke mogu biti nešto veće.(Hausman, 1948; National Geographic Society, 2002; Weidensaul, 2004; Hausman, 1948; National Geographic Society, 2002; Weidensaul, 2004)

nylabone opoziv
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • ženka veća
  • Masa dometa
    423 do 441 g
    14,91 do 15,54 oz
  • Duljina raspona
    49 do 65 cm
    19,29 do 25,59 inča
  • Prosječna duljina
    58 cm
    22,83 in
  • Raspon krila
    114 do 127 cm
    44,88 do 50,00 in
  • Prosječni raspon krila
    122 cm
    48,03 in

Reprodukcija

Zmajevi lastavice su monogamni, iako se parne veze ne održavaju nužno između sezona parenja. Ženke i mužjaci će se približavati jedni drugima na vodoravnom granu drveta. Ženka će brzo proći ispod udova ili se okrenuti, savijajući se naprijed s raširenim krilima. Mužjak sleti na njezina leđa i krilima prekriva ženku, a zatim dolazi do parenja. Tu je i hranjenje udvaranjem.(Ehrlich, et al., 1988; Johnsgard, 1990; National Audubon Society, 2001)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Zmajevi lastavice razmnožavaju se jednom godišnje, obično u travnju. Oni proizvode glasne piske, cvileće pozive i zvižduke tijekom sezone parenja. Ženke obično polažu dva jaja po kladi. Jaja se inkubiraju otprilike 28 dana, a razdoblje mlijenja traje od 36 do 42 dana. Mladuncima može trebati dodatna 2 tjedna ili više da postanu neovisni.(Johnsgard, 1990; National Audubon Society, 2001; Wetmore, 1965)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Zmajevi lastavice razmnožavaju se jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja je kratka i obično se javlja u mjesecu travnju.
  • Raspon jaja po sezoni
    3 (visoko)
  • Prosjek jaja po sezoni
    dva
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    28 dana
  • Raspon prve dobi
    36 do 42 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    50 (niskih) dana

Ne zna se puno o stupnju roditeljskog ulaganja u zmajeve lastavice. Oba roditelja inkubiraju jaja. Kad jedan roditelj dođe sjediti na jajima, drugi poleti ravno iz gnijezda. Dolazeći roditelj lebdi iznad gnijezda, a zatim se nježno smjesti. Mladi su altricijski. U svojim bliskim rođacima mužjaci donose hranu, dok ženke promatraju mlade i štite gnijezdo. Pred kraj razdoblja gniježđenja oba roditelja će loviti. Nakon izlijetanja odrasli nastavljaju davati hranu za svoje mlade.(Nacionalno društvo Audubon, 2001.; Wetmore, 1965.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Nema dostupnih konkretnih podataka o životnom vijekuE. forficatus, ali životni vijek jednogbijelorepi zmajzabilježeno je skoro 6 godina.(Clapp, et al., 1982; National Audubon Society, 2001)

Ponašanje

Zmajevi lastavice mogu biti usamljene ili društvene ptice. Često se gnijezde u neposrednoj blizini jedni drugima, a u područjima s obilnim izvorima hrane zabilježena su velika okupljanja prije migracije. Poznato je i da zmajevi lastavice love u malim skupinama.(DeWitt, 1989; Weidensaul, 2004; Wetmore, 1965)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • klizi
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • usamljeni
  • Društveni
  • kolonijalni

Home Range

Iako je domaća veličina raspona odE. forficatusnije poznato, kućni raspon bliskog srodnika,zmajevi crnih ramena, je otprilike 2 četvorna kilometra.(Johnsgard, 1990.; Johnsgard, 1990.)

Komunikacija i percepcija

Zmajevi lastavice komuniciraju prvenstveno kroz krikove, kratke, slabe, visoke zvižduke i cvrkutanje, obično tijekom lova ili tijekom sezone parenja. Također koriste vizualne prikaze, uključujući položaje povezane s udvaranjem i parenjem. Poput drugih grabljivica, zmajevi lastavice prvenstveno koriste vid za lov na hranu.(Wetmore, 1965.)

istina o puppy mills
  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Zmajevi lastavice su prvenstveno insektojedi, grabe i hrane se letećim kukcima u zraku, ali je također poznato da hvataju i drugi plijen, kao što su zmije, žabe te gnijezdi i mladice. Ne lebde i obično jedu plijen usred leta. Oni također piju u letu na sličan način kao lastavice, tako što skaču po vodi.(Farrand, Jr., 1988; National Geographic Society, 2002)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • jede kopnene kralježnjake
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • vodozemci
  • gmazovi
  • kukci

Predatorstvo

Malo se zna o grabežljivcima zmajeva lastavica, ali mlade sove često plijene, posebno velike rogate sove (Bubo virginianus).(Thin, 1995.)

  • Poznati grabežljivci
    • velike rogate sove (Bubo virginianus)

Uloge ekosustava

Malo je poznato o ulozi zmajeva u njihovom izvornom ekosustavu, iako se može pretpostaviti da pomažu u kontroli populacija insekata.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Zmajevi lastavice pridonose kontroli populacija insekata u staništima koja zauzimaju. Također su ljupke ptice koje privlače ekoturizam.(Hausman, 1948.)

  • Pozitivni učinci
  • eko turizam
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinakaE. forficatusna ljudima.

štene uplašeno

Konzervacijski status

Elanoides forficatusnije klasificirana kao ugrožena vrsta. Prije 1980. ove su ptice pronađene sve do sjevernog Srednjeg zapada, ali zbog sječe, isušivanja močvara i odstrela, populacije su se smanjile i sada ih ima samo na jugu SAD-a, uglavnom na Floridi i u tropskim staništima tijekom zime. Zaštićene su američkim Zakonom o pticama selicama.

Drugi komentari

Zmajevi lastavice su također poznati kao zmajevi s račvastim repom, sokolovi lastavice, jastrebovi osa i jastrebovi zmija.(Hausman, 1948.; Wetmore, 1965.)

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Jansi Maganti (autor), Kalamazoo College, Ann Fraser (urednica, instruktor), Kalamazoo College.