Egretta thulasnowy čaplja

Autor Andrea Weslosky

Geografski raspon

Egretta thulanalazi se u cijeloj Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi, kao i na Karibima. Gnijezdi se u obalnim i kopnenim močvarama, ali su se njegove granice raspona s vremenom mijenjale zbog učinaka lova i gubitka staništa. Male populacije za razmnožavanje nalaze se u Novoj Škotskoj, Kanada, a gušće naseljena mjesta nalaze se diljem Sjedinjenih Država.Egretta thulačesta je među sjevernom Nevadom, Utahom i jugoistočnim državama, osobito Floridom i državama koje graniče s Meksičkim zaljevom. Ova je čaplja najraširenija u cijelom Meksiku, Srednjoj Americi i Južnoj Americi.Egretta thulaje djelomično migratorna vrsta, jer se seli iz svojih sjevernih staništa Sjedinjenih Država i Kanade u svoje zimske raspone koji se nalaze u Meksiku, Srednjoj Americi, Južnoj Americi, Zapadnoj Indiji i Bermudama. Snježne čaplje počinju svoju migraciju prema sjeveru početkom ožujka i odlaze u rujnu kako bi migrirali u svoja zimovališta.(Parsons i Master, 2000.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni
  • oceanskim otocima
    • zavičajni

Stanište

Egretta thulaopćenito preferira okruženje s plitkim dovodima vode za potrebe hranjenja. Slani močvarni bazeni, plimni kanali, plitki zaljevi i mangrove su među najpoželjnijim staništima u Sjevernoj Americi. Staništa su najčešća među obalnim područjima i otocima zbog dostupnosti stabilnih i obilnih izvora hrane. Tijekom zimskih mjeseci, čaplje migriraju na Karibe kako bi se gnijezdile i smjestile u mangrovama. Karibi su dom drugih povoljnih staništa čaplja uključujući lagune sa slanom vodom, slatkovodne močvare, travnate bare, plaže, plitka područja grebena, poplavljena rižina polja i vlažne travnate livade. U cijeloj Srednjoj Americi,E. šutipreferira uglavnom nizinska područja u blizini slatkovodnih močvara, jezera i velikih riječnih ušća. Južnoameričke vrste također preferiraju obalne mangrove, blatne ravnice i močvare, a ne gorska područja.(Howell i Webb, 1995.; Parsons i Master, 2000.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Močvare
  • močvara
  • Močvara
  • Ostale značajke staništa
  • priobalni
  • estuarina

Fizički opis

Egretta thulaje čaplja srednje veličine nježne građe. Odrasle čaplje obično imaju između 56 i 66 cm i raspon krila od približno 100 cm. Čaplje su u prosjeku teške 370 g, a mužjaci su obično nešto veći od ženki.Egretta thulaima potpuno bijelo perje, dugačak, vitak crni kljun, jarko žute lore i duge, vitke crne noge sa jarko žutim stopalima. Oči su žute. Odrasle jedinke koje se razmnožavaju razvijaju duge, nježne perjanice na grudima, a također ih karakterizira promjena boje stopala, od žute do narančaste. Ne postoje sveukupne razlike u izgledu između populacija koje se razmnožavaju, međutim, utvrđeno je da populacije proučavane u Sjevernoj Americi i Srednjoj Americi imaju veći kljun od čaplji Južne Amerike.(Chandler, 1997; Howell i Webb, 1995; Parsons i Master, 2000)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    370 g
    13,04 oz
  • Prosječna masa
    314 g
    11,07 oz
    AnAge
  • Prosječna duljina
    56-66 cm
    u
  • Prosječni raspon krila
    100 cm
    39,37 in

Razvoj

Ženke čaplji uglavnom polažu 3-6 jaja i oba roditelja inkubiraju jaja otprilike 22-25 dana. Nakon izlijeganja, mladunče je sivkaste boje. Ima tamnoplavo područje oko očiju, a kljun je blijedo, ružičasto siv. Nakon što se jaja potpuno izlegu, odrasle jedinke uklanjaju ljuske jaja iz gnijezda. Mladunci su prekriveni bijelim puhom osim krila. Do prvog tjedna pojavljuju se perje. Juvenalno perje se pojavljuje na tijelu i krilima u dobi od 2 do 3 tjedna. Boja nogu varira od žute do crne. Mladunci imaju žuto obojen kljun s crnim vrhom do petog tjedna starosti, kada se cijeli kljun mijenja u crni. Oba roditelja odgajaju svoje mladunčad prvih 10 dana. Nakon 10 dana samo jedan roditelj ostaje u gnijezdu 50% vremena. To općenito traje dok gnijezdi ne napune 14 dana. Mladunci napuštaju gnijezdo nakon dva tjedna, ali neki mogu napustiti gnijezdo već nakon 10 dana (Howell 1995.; Parsons 2000.).

rade li ogrlice od kore za tjeskobu odvajanja

Reprodukcija

Razmnožavanje počinje krajem ožujka ili početkom travnja kada mužjaci čaplji izvode prikaz leta i zvučne vokalizacije kako bi privukli ženke. Najčešći prikaz udvaranja je prikaz 'Stretch', u kojem mužjak pumpa svoje tijelo gore-dolje s kljunom usmjerenim prema nebu. Mužjak tada proizvodi poziv da privuče ženke. Promjena boje stopala od žute do crvenkasto narančaste ukazuje na početak uzgojnog ponašanja. Odrasle jedinke koje se razmnožavaju također se odlikuju prepoznatljivim prikazom dugih, nježnih perjanica s grudi. Kada mužjak nađe partnera, par izvodi seksualne prikaze i na kraju gradi gnijezdo za svoje potomstvo.(Parsons i Master, 2000; Robbins, 1966; Parsons i Master, 2000; Robbins, 1966)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Veza muškog i ženskog para održava se nizom seksualnih prikaza. Razmnožavanje počinje u ožujku ili početkom travnja. Ženke čaplji obično grade gnijezda na teritorijima koje brane mužjaci. Gnijezda se često grade u izoliranim, estuarskim staništima i mogu se nalaziti na tlu ili čak 30 stopa na drveću. Gnijezda su sastavljena od pletenih grančica i malih štapića koje ženke čaplje skupljaju sa zemlje ili kradu iz drugih gnijezda.Egretta thulatakođer mogu ponovno koristiti stara gnijezda. Ove čaplje su vrlo društvene gnijezde i grade gnijezda u blizini drugih čaplji ili čaplji. Prije kopulacije, koja se odvija u gnijezdu, ne provode se nikakvi preliminarni rituali. Mužjaci stoje na leđima ženki i kloakalne šupljine dolaze u kontakt tijekom parenja kako bi oplodile jajašca. Prosječno trajanje kontakta je 10 sekundi. Ženke polažu 3-6 jaja odjednom (u prosjeku); jaja imaju blijedu, zelenkasto plavu boju. Inkubacija u prosjeku traje 24 dana, a pilići se obično perju 14 dana nakon izlijeganja. Mladi dosežu reproduktivnu zrelost nakon 1 do 2 godine.(Bowles, 1991.; Parsons i Master, 2000.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
    • unutarnje
  • koji nosi jaja
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja počinje u ožujku ili početkom travnja.
  • Raspon jaja po sezoni
    2 do 8
  • Prosjek jaja po sezoni
    3-6
  • Prosjek jaja po sezoni
    4
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    22 do 29 dana
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    24 dana
  • Raspon prve dobi
    10 do 25 dana
  • Prosječna dob perja
    14 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    1 (niska) godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    2 godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 (niska) godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    2 godine

Oba roditelja inkubiraju jaja i hrane mladunčad ubacujući hranu u gnijezdo. Nakon što se jaja izlegu, roditelji uklanjaju ljuske jaja iz gnijezda. Oba roditelja gnjave svoje altricijske mladunce kontinuirano dok mladunci ne napune 10 dana. Od 10. do 14. dana u gnijezdu je prisutan samo jedan roditelj koji izgrađuje mlade. Nakon 10 dana roditelji su samo 50% vremena u gnijezdu. Međutim, kada se pojave oluje, mladi se neprestano lele. Tijekom prvih pet dana nakon izlijeganja, roditelji hrane svoje mlade vraćajući hranu na pod gnijezda kako bi mladunci jeli. Ponekad se roditeljski račun stavlja izravno u usta mladunčadi i hrana se vraća. Mlađi mladunci se hrane prije izleganja starijih. Odrasle jedinke održavaju gnijezdo čistim bacajući otpad preko stranica gnijezda.(Parsons i Master, 2000.)

  • Ulaganje roditelja
  • bez roditeljskog sudjelovanja
  • altricijski
  • prije oplodnje
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Egretta thulaima stopu smrtnosti od 71,6% tijekom svoje prve godine i 31,4% stopu smrtnosti tijekom godina od 2. do 17. Najstarija čaplja zabilježena je u Utahu i živjela je 22 godine i 10 mjeseci. Snježne čaplje obično žive između 2 i 17 godina.Egretta thulaje podvrgnut parazitizmu nematoda, što uzrokuje smrt. Glad i loše vrijeme vjerojatni su uzroci smrti mladih mladunaca.(Chandler, 1997.; Parsons i Master, 2000.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    22 (visoke) godine
  • Tipičan životni vijek
    Status: divlje
    2 do 17 godina

Ponašanje

Egretta thulahoda uspravno s krilima pripijenim uz tijelo. Ovo uspravno držanje idealno je za traženje hrane, jer omogućuje čaplji brze promjene smjera kako bi uhvatila svoj plijen. Najaktivniji su u zoru i sumrak (krepuskularno); imaju sposobnost letenja, ali ne plivaju. Snježne čaplje sudjeluju u raznim ponašanjima samoodržavanja koja uključuju njegovanje krila, grebanje po glavi kako bi uklonili insekte s tijela i kupanje.Egretta thulaveći dio dana provodi odmarajući se. Mužjaci štite područja gniježđenja.Egretta thulaje vrlo društvena ptica koja se sudjeluje u grupnom traženju hrane s drugim vodenim vrstama ptica. Grupna interakcija s drugim vrstama ptica također je uobičajena na područjima gniježđenja. Snježne čaplje izbjegavaju grabežljivce kao što su sove, jastrebovi, zmije otrovnice i rakuni.(Parsons i Master, 2000; Robbins, 1966)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • sumrak
  • pokretljiva
  • migracijski
  • Društveni

Home Range

Trenutno nemamo informacije o domaćem rasprostranjenju ove vrste.

Komunikacija i percepcija

Egretta thulakomunicira zvučnim vokalizacijama i držanjem. Mlade ptice proizvode tihe, zujanje, a zrele ptice proizvode visoke i niske tonove. Visoki pozivi označavaju obilna mjesta za traženje hrane, a niski pozivi označavaju agresivne situacije. Pozdravni pozivi uobičajeni su među čapljima. Samo mužjaci imaju tendenciju koristiti visoke zvučne vokalizacije, posebno kako bi privukli ženu. Zvukovi komunikacije također se koriste za obranu teritorija oko gnijezda. Uspravno držanje čaplje s potpuno uspravnim perjem označava početak napada na drugu pticu.(Howell i Webb, 1995.; Parsons i Master, 2000.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Egretta thulapreferira staništa za ishranu u blizini plitkih voda, koja su idealna za izvore hrane. Njegova široka prehrana sastoji se od glista, annelida, vodenih i kopnenih insekata, rakova, škampa, rakova, puževa, slatkovodnih i morskih riba, žaba, krastača, guštera i zmija. Prehrana čaplje općenito se sastoji od 75% ribe i 25% rakova. Ova čaplja ima najširi raspon ponašanja u potrazi za hranom u usporedbi s drugim čapljima. Hvatanje hrane izvodi se kljucanjem, polaganim ili brzim hodanjem, trčanjem, skakanjem, lebdenjem i ponašanjem 'ometaj i juri'. Snježne čaplje prvenstveno se hrane u ranim jutarnjim i večernjim satima. Čaplje se povremeno upuštaju u grupne letove kako bi odletjele u udaljena okruženja za traženje hrane. Inače, čaplje samostalno lete otprilike 3 km od svojih kolonija do mjesta za ishranu. Međutim, traženje hrane u većim skupinama omogućuje veći uspjeh u pronalaženju značajnih izvora hrane i pomaže u zaštiti od grabežljivaca.(Howell i Webb, 1995.; Parsons i Master, 2000.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
  • Hrana za životinje
  • vodozemci
  • gmazovi
  • riba
  • kukci
  • mekušci
  • kopneni crvi

Predatorstvo

Egretta thulapokazao povećanu preferenciju za otočna gnijezda u urbaniziranim, obalnim ušćima. Čaplje biraju urbanizirana mjesta umjesto izoliranih, jer izolirana mjesta imaju više grabežljivaca. Čaplje koriste let kako bi pobjegle od grabežljivaca od kopnenih životinja i poznato je da imaju urođeno prepoznavanje i izbjegavanje zmija otrovnica.

Poznati grabežljivci uključuju:Procyon lotor(rakun),Bubo virginianus(sova s ​​velikim rogovima),Strix varijanta(sova s ​​prutom),Corvus brachyrhynchos(američka vrana),Corvus ossifragus(riba vrana),Aligator mississippiensis(američki aligator),Pantherophis obsoletus(štakorska zmija) iButeogallus anthracinus(obični jastreb).(Parsons i Master, 2000.)

  • Poznati grabežljivci
    • rakuni (Procyon lotor)
    • velike rogate sove (Bubo virginianus)
    • sove s rešetkama (Strix varijanta)
    • američke vrane (Corvus brachyrhynchos)
    • riblje vrane (Corvus ossifragus)
    • američki aligatori (Aligator mississipiensis)
    • sive zmije štakora (Elaphe obsoleta spiloides)
    • obični jastrebovi (Buteogallus anthracinus)

Uloge ekosustava

Egretta thulasluži kao biološki pokazatelj zdravlja ekosustava i kvalitete staništa. U močvarama, zaljevima i močvarnim staništima odsutnost čaplji može odražavati poremećaje u ekosustavu, kao što su onečišćenje, kontaminacija vode, gubitak staništa ili ljudski poremećaj. U nekim staništima istraživači su uzorkovali jaja i perje kako bi ispitali razine onečišćenja okoliša. Čaplje su smještene na vrhu hranidbenog lanca, tako da njihov pad također može zaključiti o opadanju drugih vrsta, kao što su ribe ili kukci.Egretta thulaje vrlo društvena ptica i neće napadati ljude niti ometati druge vrste ptica u svom staništu.(Robbins, 1966.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

U Sjedinjenim Državama od 1880. do 1910. lovci na perjanice ustrijelili su odrasle čaplje.Egretta thulalovio se zbog svojih nježnih perjanica koje su se koristile za ukrašavanje ženskih šešira i odjeće. Godine 1886. perjanice su bile procijenjene na 32 dolara po unci, što je bilo dvostruko više od cijene zlata u to vrijeme. Godine 1910. većina lova je prestala zbog zahtjeva građana da se zaustavi pokolj čaplji. Međutim, lov se i dalje nastavio u Srednjoj i Južnoj Americi zbog europske potražnje za perjem.(Parsons i Master, 2000.)

  • Pozitivni učinci
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka snježnih čaplji na ljude.

Konzervacijski status

Čini se da populacija opada duž atlantske obale zbog zagađenja i natjecanja s drugim vrstama ptica.Egretta thulaje u opasnosti zbog kemijske kontaminacije i propadanja močvarnog okoliša. Snježne čaplje za hranu ovise o močvarnim područjima. Jaja u poljoprivrednim područjima kontaminirana su pesticidima koji uzrokuju smrt. Čaplje su također umrle od konzumacije stiropora, plastike i olova pronađenog u okolišu. Izlijevanje nafte također je uzrokovalo smrtnost.Egretta thulazaštićen je u Sjevernoj Americi od 1916. prema Zakonu o sporazumu o pticama selicama. Zakon o sporazumu o pticama selicama zabranio je lov na čaplje zbog njihovih perjanica, čime im je omogućen povratak na prijašnje razine brojnosti.(Parsons i Master, 2000.)

Drugi komentari

Slične vrste kaoEgretta thulauključitiEgretta caerulea, mala plava čaplja iEgretta garzetta, mala čaplja. Male plave čaplje imaju potpuno bijelo perje, ali se mogu razlikovati odE. šutipo svojim sivim spoznajama. Male čaplje su veće i zdepastije odE. šutii također imaju duže noge, kljun i vrat.(Parsons i Master, 2000.)

Suradnici

Alaine Camfield (urednica), Agents za životinje.

Andrea Weslosky (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.