Ectophylla albawhite

Autora Stephanie Felton

Geografski raspon

Ectophylla alba, također poznat kao honduraški bijeli šišmiš, može se naći u Hondurasu i zapadnoj Panami, kao i u karipskim nizinama Srednje Amerike. Ostala područja u kojima ova vrsta obitava također mogu uključivati ​​istočni Honduras, istočnu Nikaragvu i istočnu Kostariku. Raspon ove vrste seže na istok do atlantske obale i na zapad do jezera Nikaragva.(Timm, 1982.)

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

  • Regije staništa
  • tropski
  • Zemaljski biomi
  • prašuma
  • Visina raspona
    0 do 700 m
    0,00 do 2296,59 stopa

Fizički opis

Krzno bijelog šišmiša Hondurasa varira od sive do snježnobijele boje i imaju nos u obliku lista koji je nazubljen na rubu i žute ili jantarne boje. Uši su im također iste boje. Ovim šišmišima nedostaje rep. Njihova ukupna duljina je 3,7 cm do 4,7 cm, a prosječna masa 5,67 grama. Duljina podlaktice im je 25 do 28 mm. Krila Honduraškog bijelog šišmiša su nježno žute boje na krajnjem vanjskom dijelu, dok je unutarnja membrana sivkasto crne boje. Imaju prosječan raspon krila od 10,2 cm. Njihova zubna formula je 2122/2122, ukupno 28 zuba. Vjeruje se da postoji spolni dimorfizam, pri čemu su mužjaci nešto veći od ženki. Međutim, nisu prijavljeni mjerni podaci koji podržavaju ovaj trend.(Timm, 1982.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    5,67 g
    0,20 oz
  • Duljina raspona
    3,7 do 4,7 cm
    1,46 do 1,85 inča
  • Prosječni raspon krila
    10,2 cm
    4,02 in

Reprodukcija

Honduraški bijeli šišmiši žive u skloništima od jednog mužjaka i pet ili šest ženki. Sezona parenja ovih šišmiša je tijekom toplije, vlažne sezone u Srednjoj Americi, od svibnja i kolovoza. U tom će se razdoblju jedan mužjak u skloništu tada pariti sa skupinom ženki. Nakon što ženke dobiju mladunčad, mužjaci će otići i pridružiti se momačkom smještaju s drugim mužjacima, dok ženke ostaju u svom rodilištu.(Brooke, 1989; Casebeer, et al., 1963; Timm, 1982)



farma štenaca Daisy Hill
  • Sustav parenja
  • poliginozan

Honduraški bijeli šišmiši razmnožavaju se tijekom toplijih mjeseci, obično tijekom svibnja i kolovoza u skladu s kišnom sezonom u Srednjoj Americi. U skloništu se jedan mužjak pari s pet ženki u tom skloništu i svaka ženka ima jedno mladunče. Razdoblje trudnoće ženki honduraških bijelih šišmiša je oko 3 tjedna. Kada se ženke okote, mužjaci honduraških bijelih šišmiša formirat će simpatična skloništa koja sadrže oko šest mužjaka po skloništu, dok ženke formiraju rodilišta.

Potomstvo se odbija i može letjeti u dobi od 20 dana. Nakon 35 dana potomci su neovisni i gotovo se ne razlikuju od odraslih jedinki po veličini i boji.(Brooke, 1989; Casebeer, et al., 1963; Timm, 1982)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Honduraški bijeli šišmiši razmnožavaju se jednom godišnje
  • Sezona parenja
    svibanj-kolovoz
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    3 tjedna
  • Prosječna dob odbića
    20 dana
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    35 dana

Od rođenja do neovisnosti, ženke honduraških bijelih šišmiša obično ulažu sve svoje vrijeme u brigu o svojim mladima. Ženke honduraških bijelih šišmiša formiraju porodiljne kolonije koje uključuju odrasle ženke i njihove mlade. Mužjaci formiraju neženja u skupinama od šest zrelih mužjaka. Oni održavaju ovu neženjačku koloniju dok potomci ne sazriju i napuste rodilišta. Stoga mužjaci ne doprinose potomstvu nakon parenja. Kada ženke s mladima odu u hranu, poznato je da druge ženke uzimaju mlade i doje štene dok se njegova majka ne vrati.(Brooke, 1989; Casebeer, et al., 1963; Timm, 1982)

  • Ulaganje roditelja
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Trenutno nema informacija o životnom vijeku honduraških bijelih šišmiša. Tipičan životni vijek članovaPhyllostomidaeobitelj ima oko sedam godina. Pripadnici rodaDesmoduspoznato je da žive oko 18 godina u divljini i do 19,5 godina u zatočeništvu. Očekuje se da honduraški bijeli šišmiši imaju životni vijek unutar ovih raspona.(Burns, et al., 2014.)

Ponašanje

Honduraški bijeli šišmiši društvena su vrsta, često grade skloništa od helikonije (Helikonijavrsta) lišće, cvjetnica endemična za šume Srednje Amerike. Ova biljka može smjestiti od jedne do šest jedinki, obično jednog seksualno aktivnog mužjaka i 5 ženki. Kako bi izgradile ta skloništa, ženke će rezati od krajnjeg ruba lista do srednjeg ruba, uzrokujući njegovo spuštanje. Tijekom dana, ovi šišmiši koriste svoja skloništa za spavanje i štite se od pogleda grabežljivaca, koristeći dnevnu svjetlost da se kamufliraju. Noću, honduraški bijeli šišmiši izlaze iz svog skloništa i traže voće. Honduraški bijeli šišmiši koriste eholokaciju za navigaciju noću.(Brooke, 1989; Casebeer, et al., 1963; Gillam, et al., 2013; Rodriguez-Herrera, et al., 2015; Rodriguez-Herrera, et al., 2006; Timm i Mortimer, 1976)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • muhe
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • Društveni
  • Veličina teritorija raspona
    0,226 do 0,632 km ^ 2

Home Range

Domaći raspon honduraških bijelih šišmiša obično je od 22,6 do 63,2 hektara. Iako se nakon ishrane vraćaju na isti list helikonije, oni ga ne brane i nisu teritorijalni.(Villalobos-Chaves, et al., 2017.)

Komunikacija i percepcija

Honduraški bijeli šišmiši koriste pozive i dodir za komunikaciju s drugim pojedincima iz svoje vrste, bilo da se radi o lociranju drugih jedinki ili komuniciranju s drugima u njihovim vlastitim skloništima. Tijekom sezone parenja mužjaci i ženke međusobno komuniciraju pomoću feromona kako bi rekli kada su ženke u vrućini i spremne za parenje. Noću, honduraški bijeli šišmiši koriste eholokaciju kako bi pronašli voće koje im je glavni izvor hrane.(Gillam, et al., 2013.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • feromoni
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • eholokacija
  • kemijski

Prehrambene navike

Primarna prehrana honduraškog bijelog šišmiša su smokve, ali se mogu hraniti i drugim voćem. Honduraški bijeli šišmiši noću traže voće.(Timm, 1982; Villalobos-Chaves, et al., 2017)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • plodožderka
  • Biljna hrana
  • voće

Predatorstvo

Honduraški bijeli šišmiši su plijen životinja koje mogu doći do njih u njihovim skloništima. Ovi grabežljivci su obično sove, zmije, oposumi, vjeverica majmuni (Saimiri Oerstedi), i grabljivice. Zatvorena skloništa za lišće pružaju kamuflažu i mogu pomoći u zaštiti šišmiša od grabežljivaca. Tijekom dana, sunčeva svjetlost će sijati kroz krošnje i ima tendenciju da zrači kroz lišće. Bijelo krzno honduraških bijelih šišmiša reflektira sunce i izgleda zelenkaste boje da djeluje kao kamuflaža.(Boinski i Timm, 1985.; Timm, 1982.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • sove (Strigiformes)
    • zmije (zmije)
    • oposumi (Didelphinae)
    • grabljiviceAccipitridae)
    • vjeverica majmuni (Saimiri Oerstedi)

Uloge ekosustava

Honduraški bijeli šišmiši samo su jedan od četiri člana obiteljiPhyllostomidaeendem za Srednju Ameriku. Njihova jedinstvena navika sklapanjaHelikonijaostavlja u šatore, u kombinaciji s njihovim fokusom na smokve jer ih hrana čini jedinstvenim doprinositeljem njihovom ekosustavu. Nije poznato raspršuju li sjemenke smokava. Nisu prijavljeni paraziti za ovu vrstu.(Timm i Mortimer, 1976.; Timm, 1982.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Nema pozitivnih ekonomskih učinaka honduraških bijelih šišmiša na ljude.(Timm, 1982.)

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema negativnih ekonomskih učinaka honduraških bijelih šišmiša na ljude.

Konzervacijski status

Honduraški bijeli šišmiši su navedeni kao 'Uskoro ugroženi' na Crvenom popisu IUCN-a zbog značajnog smanjenja staništa. Ovaj gubitak pripisuje se brzo rastućoj ljudskoj populaciji i krčenju šuma kako bi se napravilo mjesto za urbanizaciju. Njihov specijalizirani stil života, koji se u potpunosti oslanja naHelikonijališće ih također čini ranjivim na izumiranje. Ovi šišmiši mogu postojati (iako u malom broju) u agrošumarskim staništima, što ukazuje na mogućnost suživota s ljudskom aktivnošću. Nema drugih velikih napora za očuvanje ove vrste. Ovi šišmiši nemaju poseban status na CITES popisu ili bilo kojem popisu SAD-a jer ne postoje na američkim teritorijima.(Harvey i González Villalobos, 2007.; Timm, 1982.)

Suradnici

Stephanie Felton (autorica), Sveučilište Radford, Alex Atwood (urednik), Sveučilište Radford, Karen Powers (urednica), Sveučilište Radford, Joshua Turner (urednik), Sveučilište Radford, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.