Prokleto krvavo

Autora Nicole Macdonald

Geografski raspon

Dugongs (Prokleto krvavo), također poznate kao morske krave, imaju širok, ali fragmentiran raspon, koji obuhvaća tropske vode od istočne Afrike do Vanuatua, oko 26 stupnjeva sjeverno i južno od ekvatora. Ovaj raspon obuhvaća najmanje 48 zemalja i oko 140 000 km tropske obale. Najveća populacija morskih krava nalazi se u sjevernim vodama Australije između Shark Bay (Zapadna Australija) i Moreton Bay (Queensland). Druga najveća populacija nalazi se u Arapskom zaljevu. Dugongi se ne smatraju selicama, ali poznato je da putuju velike udaljenosti unutar svog raspona kako bi pronašli hranu.('Uprava za morski park Velikog koralnog grebena Australske vlade', 2002.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, 2009.; 'ARKive. Slike života na Zemlji.', 2003.; 'Uprava za morski park Velikog koraljnog grebena australske vlade', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Slike života na Zemlji.', 2003)

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni
  • etiopski
    • zavičajni
  • australski
    • zavičajni
  • Indijski ocean
    • zavičajni

Stanište

Za razliku od svojih uglavnom slatkovodnih rođaka,morske krave, dugongi su prvenstveno morski sisavci. Dugong uglavnom obitava u plitkim vodama, zadržavajući se na dubinama od oko 10 m, iako povremeno zarone do dubine od 39 m kako bi se hranili. Ova plitka područja obično se nalaze u zaštićenim uvalama, širokim mangrovskim kanalima i u zaštićenim područjima priobalnih otoka. S ovim optimalnim staništima podudaraju se ležišta morske trave koja se sastoje od phanerogamnih morskih trava, njihovog primarnog izvora prehrane. Dugongi se, međutim, opažaju i u dubljim vodama gdje je epikontinentalni pojas širok, neritičan i zaštićen. Dugongi koriste različita staništa za različite aktivnosti. Na primjer, plimni pješčani sprudovi i estuariji koji su prilično plitki, potencijalna su područja pogodna za teljenje. Još jedan primjer specijaliziranih staništa su područja za potok, koja se koriste samo tijekom sezone parenja.(Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Whiting, 2008.)

krvarenje iz nosa psa

U studiji na obali Australije, u blizini Darwina, uhvaćen je par dugonga u staništima stjenovitih grebena koji su često dolazili i praćeni. Zračna istraživanja su također pokazala da je većina dugonga u toj regiji pronađena povezana sa stjenovitim grebenom. Budući da staništa ove vrste imaju relativno nisku prostornu pokrivenost, dugongi ih aktivno odabiru. Međutim, nije poznato zašto se dugongi često hrane u ovim područjima, jer na tim grebenima nema morske trave i nisu poznati potrošači algi.(Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Whiting, 2008.)



  • Regije staništa
  • tropski
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • primorski
  • Ostale značajke staništa
  • estuarina
  • Dubina dometa
    0 do 39 m
    0,00 do 127,95 stopa
  • Prosječna dubina
    10 m
    32,81 stopa

Fizički opis

Dugongi su veliki, čvrsti sisavci s kratkim prednjim perajima nalik na vesla i repom s ravnim ili konkavnim perimetrom koji se koristi kao propeler. Njihov rep razlikuje ih od morskih krava, čiji je rep u obliku vesla. Dugongove peraje podsjećaju na one u dupina, ali za razliku od dupina, dugongovi nemaju leđnu peraju. Ženke imaju mliječne žlijezde ispod peraja iz kojih im sisu telad. Odrasli dugongi teže od 230 do 400 kg i mogu biti dugi od 2,4 do 4 m. Njihova debela koža je smeđe-siva, a boja može varirati kada na njoj rastu alge. Kljove su prisutne kod svih dugonga, ali su obično vidljive kroz kožu samo kod zrelih mužjaka čije su kljove istaknute i kod starih ženki. Njihove kljove su projekcije sjekutića. Nema drugih vanjskih fizičkih razlika između spolova, jer su monomorfni. Njihove uši nemaju zaliske ili režnjeve, ali su unatoč tome vrlo osjetljive. Sumnja se da dugongi imaju visoku slušnu oštrinu kako bi nadoknadili loš vid. Njuška im je prilično velika, zaobljena i završava u rascjepu. Ovaj rascjep je mišićava usna koja visi preko okrenutih usta i pomaže dugongu u traženju morske trave. Dugongi imaju čeljust s donjem vrhom koja prihvaća povećane sjekutiće. Osjetne čekinje koje pokrivaju njihovu gornju usnu pomažu u pronalaženju hrane. Čekinje također pokrivaju dugongovo tijelo. Uparene nosnice, koje se koriste u ventilaciji kada dugong izlazi na površinu svakih nekoliko minuta, nalaze se na vrhu glave. Ventili ih drže zatvorenima tijekom ronjenja.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Odell, 2003; Španjolska, et al., 1977; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003)

Jedina druga poznata vrsta u obitelji Dugongidae jeHydrodamalis gigas(Stellerova morska krava), izlovljena do izumiranja 1767., samo 36 godina nakon njihova otkrića. Po izgledu i boji bili su slični dugongima, ali su bili znatno veći, s duljinom tijela od 7 do 10 m i težinom između 4.500 i 5.900 kg.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Odell, 2003; Španjolska, et al., 1977; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    230 do 400 kg
    506,61 do 881,06 lb
  • Duljina raspona
    2,4 do 4 m
    7,87 do 13,12 stopa

Reprodukcija

Ponašanje dugonga pri parenju neznatno varira ovisno o mjestu. Na primjer, u stadu za parenje u zaljevu Moreton, uz obalu Queenslanda, mužjaci sudjeluju u agresivnim natjecanjima za ženke u estrusu. Za usporedbu, dugongi u South Coveu u zapadnoj Australiji pokazuju ponašanje pri parenju slično liječenju. Lek se odnosi na tradicionalno područje gdje se mužjaci dugonga okupljaju tijekom sezone parenja kako bi sudjelovali u natjecateljskim aktivnostima i izložbama koje privlače ženke. Budući da ovim područjima za istjecanje nedostaju resursi potrebni ženkama, oni su privučeni u to područje samo kako bi vidjeli prikaze mužjaka. Mužjaci dugonga brane svoje teritorije i mijenjaju svoje ponašanje kako bi privukli ženke. Nakon što privuku ženke, mužjaci dugonga prolaze kroz nekoliko faza kako bi se parili. 'Slijedeća faza' događa se kada grupe mužjaka slijede jednu ženku, pokušavajući se pariti s njom. Nakon toga nastupa 'faza borbe', koja se sastoji od prskanja, udaranja repom, prevrtanja i iskoraka tijela. To može biti nasilno, o čemu svjedoče ožiljci uočeni na tijelu ženki i na konkurentskim mužjacima od njihovih izbočenih kljova. 'Faza montaže' događa se kada jedan mužjak uzjaši ženku odozdo, dok se više mužjaka nastavlja boriti za tu poziciju. Stoga se ženka više puta uzjaši s konkurentskim mužjacima, što gotovo jamči začeće. Dugongi su stoga poliandre.('Uprava za morski park australske vlade Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Wursig, et al., 2002.)

  • Sustav parenja
  • poliandran

Ženke dugonga postižu spolnu zrelost u dobi od 6 godina, a prvo mladunče mogu dobiti u dobi od 6 do 17 godina. Mužjaci dostižu spolnu zrelost između 6 i 12 godina. Budući da se razmnožavanje događa tijekom cijele godine, mužjaci uvijek čekaju ženku u estrusu. Stopa reprodukcije dugonga je vrlo niska, a oni proizvode samo jedno tele svakih 2,5 do 7 godina, ovisno o mjestu. To može biti zbog dugog razdoblja trudnoće, koje je između 13 i 14 mjeseci. Pri rođenju telad ima oko 30 kg težine, 1,2 m dužine i vrlo je ranjiva na grabežljivce. Telad se doje 18 mjeseci ili dulje, a za to vrijeme se ne udaljavaju daleko od majke, često jašu na majčinim leđima. Unatoč činjenici da dugong telad mogu jesti morsku travu gotovo odmah nakon rođenja, razdoblje sisanja omogućuje im da rastu mnogo brže. Telad sazrijevaju između 6 i 9 godina starosti za oba spola.n. Kada sazriju, napuštaju majke i traže potencijalne partnere.('Uprava za morski park australske vlade Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • cjelogodišnji uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ženke dugonga se razmnožavaju svakih 2,5 do 7 godina.
  • Sezona parenja
    Dugongi se pare tijekom cijele godine.
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    13 do 15 mjeseci
  • Raspon dobi odvikavanja
    14 do 18 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    7 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    6 do 17 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    6 do 12 godina

Ženke dugonga ulažu značajno vrijeme i energiju u uzgoj teladi i primarni su skrbnici svojih mladih. Majke i telad stvaraju vezu koja se jača tijekom dugog perioda sisanja teleta, koji traje do 18 mjeseci, kao i fizičkih dodira koji se javljaju tijekom plivanja i dojenja. Svaka ženka provede oko 6 godina sa svojim teletom. Tijekom prvih 1,5 godina majke doje svoje tele i pokazuju kako se hrane morskom travom. Sljedeće 4,5 godine, ili dok tele ne dosegne zrelost, provode se u zajedničkom hranjenju i vezivanju. U ranim godinama telad ne putuju daleko od majke jer su lak plijenmorski psi,kitovi ubiceikrokodila.(Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003; Wursig, et al., 2002)

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • produženi period maloljetničkog učenja

Životni vijek/dugovječnost

Dugongovi u divljini imaju životni vijek od 70 godina ili više, što se procjenjuje prebrojavanjem slojeva rasta koji čine kljove dugonga. Međutim, skloni su velikom broju parazita i bolesti, od kojih su neke zarazne. Dugonge je teško držati u zatočeništvu zbog njihove specijalizirane prehrane, koju je skupo osigurati jer se specifična vrsta morske trave ne može uzgajati u zatočeništvu. Telad se rijetko viđa u zatočeništvu jer sišu oko 18 mjeseci nakon rođenja. Samo je jedno tele bez roditelja ikad uspješno uvedeno u zatočeništvo u Australiji.(Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.)

Ponašanje

Dugongi su vrlo društvena vrsta i nalaze se u skupinama od 2 do 200 jedinki. Manje grupe obično se sastoje od para majka i tele. Iako su viđena krda od dvjesto dugonga, ona su neuobičajena jer korita morske trave ne mogu poduprijeti velike skupine dugonga tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Dugongi su polunomadska vrsta. Mogu migrirati na velike udaljenosti kako bi pronašli određeno korito morske trave, ali također mogu nastanjivati ​​jedan raspon veći dio svog života. Putovanje je vođeno količinom i kvalitetom njihovog primarnog izvora hrane, morske trave. Ako je određeno korito morske trave iscrpljeno, prelaze na sljedeće.

Budući da se dugongovi obično nalaze u mutnoj vodi, teško ih je promatrati, a da ih ne uznemirite. Kada su uznemireni, brzo se i krišom udaljuju od izvora. Prilično su sramežljivi i kada im se oprezno priđe, istražuju ronioca ili čamac na velikoj udaljenosti, ali oklijevaju prići bliže. Zbog toga i njihove teškoće održavanja u zatočeništvu, malo se zna o ponašanju dugonga.(Anderson, 1984; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Španjolska, et al., 1977; Wursig, et al., 2002)

  • Ključna ponašanja
  • plivajući
  • pokretljiva
  • Društveni

Home Range

Malo je informacija dostupno o domaćem pašnjaku dugonga.

Komunikacija i percepcija

Dugongi su vrlo društvena bića, pojavljuju se u parovima majke i tele u stadima od 200 jedinki. Komunikacija je stoga od vitalnog značaja među pojedincima ove vrste. Dvije osnovne metode komunikacije koje ova vrsta koristi su zvuk i vid. Slično kaodupini, dugongovi koriste cvrkutanje, zvižduke, lavež i druge zvukove koji odjekuju pod vodom kako bi komunicirali. Svaki zvuk ima svoju amplitudu i frekvenciju koja karakterizira signal, što implicira moguću svrhu. Na primjer, “cvrčanje” ima frekvencije između 3 i 18 kHz i traje oko 60 ms. Ti 'cvrkuti' opaženi su kod dugongova koji su se hranili na morskom dnu u potrazi za vegetacijom i kada su patrolirali teritorijama. Lajanje se koristi u agresivnom ponašanju, a trilovi u pokretima koji izgledaju kao prikazi. Da bi čuli opsege zvuka, dugongovi su razvili izniman sluh, koji koriste više od vida.(Anderson i Barclay, 1995.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Wursig, et al., 2002.)

susjedi se žale na lavež pasa

Vizualna komunikacija je koristan izvor komunikacije kada su dugongovi u bliskom kontaktu. Tijekom sezone parenja, mužjaci izvode liječenje, fizički prikaz na određenom mjestu kako bi privukli ženke s kojima se pare. Vid dugonga je, međutim, prilično loš i oni se oslanjaju na druga osjetila kako bi stvorili mentalnu kartu svoje okoline. Dugongi također koriste svoj njuh. Imaju elementarni olfaktorni sustav koji im omogućuje da do određenog stupnja osjete kemikalije u svom okruženju. Ovo se može koristiti za otkrivanje drugih dugonga, ili najvjerojatnije, za traženje hrane. Oni mogu osjetiti miris vodenog bilja i stoga mogu odrediti gdje bi trebalo biti sljedeće hranilište ili gdje nastaviti na svojoj brazdi za hranjenje.(Anderson i Barclay, 1995.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Wursig, et al., 2002.)

Dodir je još jedno osjetilo koje dugong koriste za komunikaciju. Imaju osjetne čekinje po cijelom tijelu, uključujući mnoge na usnama, koje pomažu u otkrivanju vibracija iz okoline. To omogućuje dugongima da se učinkovitije hrane jer mogu osjetiti morsku travu na svojim čekinjama. To je osobito korisno jer nadopunjuje njihov slab vid. Majke i telad također sudjeluju u fizičkoj komunikaciji, kao što je dodirivanje nosa ili njuškanje koje jača njihov odnos. Majke su gotovo uvijek u fizičkom kontaktu sa svojim teletom, tele ili pliva ispod majke uz peraju ili jaše na njoj. Telić može čak ponekad ispružiti peraju da dodirne svoju majku kako bi stekao sigurnost.(Anderson i Barclay, 1995.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Wursig, et al., 2002.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • vibracije
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • ultrazvuk
  • vibracije
  • kemijski

Prehrambene navike

Dugongi su primarni potrošači i jedini morski sisavci koji su potpuno biljojedi. Konzumiraju morsku travu, osobito obiteljiPotamogetonaceaeiHydrocharitaceaeu rodovimaHalophilaiHalodula. Preferiraju morske trave koje imaju malo vlakana, bogate dostupnim dušikom i lako su probavljive radi bolje apsorpcije hranjivih tvari. Njihovo dugo crijevo pomaže probavu morske trave. Također imaju nizak metabolizam. Kad je morske trave malo, dugongi jedu i morske alge. Nagađa se da svoju prehranu nadopunjuju beskralješnjacima kao nprpolihete crvi, školjke imlaz morakoji žive u morskim travama.(Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Španjolska, et al., 1977.; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003.)

Dugongi koriste svoju fleksibilnu gornju usnu da iščupaju cijele biljke morske trave. Ako se cijela biljka ne može iščupati iz korijena, otkidaju lišće. Njihova ispaša ostavlja prepoznatljive brazde u koritima morske trave koje se mogu otkriti s površine. Da bi ih okruženje pravilno uzdržavalo godinu dana, dugongima je potreban teritorij s približno 0,4 ha morske trave. Ovo područje varira ovisno o pojedincu i opsegu njihovog kretanja, količini morske trave otkrivenoj na morskom dnu u usporedbi s onim što je stvarno progutala, godišnjoj produktivnosti morske trave i stopi ponovnog rasta morske trave.(Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Španjolska, et al., 1977.; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003.)

kako se seksati sa psom
  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • jede sok ili drugu biljnu hranu
  • Hrana za životinje
  • vodenih ili morskih crva
  • ostali morski beskralješnjaci
  • Biljna hrana
  • alge
  • makroalge

Predatorstvo

Dugongi imaju vrlo malo prirodnih grabežljivaca. Njihova velika veličina, čvrsta koža, gusta struktura kostiju i brzo zgrušavanje krvi mogu pomoći u obrani.Morski psi,krokodila, ikitovi ubice, međutim, hrane se mladim dugongima. Osim toga, dugonge često ubijajuljudi. Njih love neka etnička plemena u Australiji i Maleziji, hvataju se u mreže škrga i mreža koje su postavili ribari, gađaju ih čamci i brodovi, a gube stanište i resurse zbog antropogenih aktivnosti.('Uprava australske vlade za morski park Great Barrier Reef', 2002; Lawler, et al., 2002; Marsh, et al., 2002; Marsh, 2009; 'ARKive. Slike života na Zemlji.', 2003; 'Australijska vlada Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002.; Anderson, 1984.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Marsh, 2009.; 'ARKive. Slike života na Zemlji.', 2003.)

  • Poznati grabežljivci
    • Morski psiSelachimorpha
    • krokodilaCrocodyloidea
    • kitovi ubiceOrcinus orca
    • ljudiHomo sapiens

Uloge ekosustava

Intenzivna ispaša dugonga na morskoj travi ima brojne učinke na ekosustav, kako izravno na morsku travu tako i neizravno na druge organizme koji žive u morskoj travi ili se njome hrane. Njihova ispaša doprinosi kruženju hranjivih tvari i protoku energije dok uzburkavaju sediment. Njihova fekalna tvar također djeluje kao gnojivo, što pomaže morskoj travi da se brže obnovi. Međutim, kratkoročno gledano, intenzivna ispaša smanjuje staništa i rasadnike važnih komercijalnih vrsta riba i drugih beskralješnjaka koji žive u morskoj travi.(Anderson, 1984; Španjolska, et al., 1977)

  • Utjecaj na ekosustav
  • biorazgradnja

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Dugong je ekonomski vrijedan dok je živ kao oblik ekoturizma. Aktivnosti kao što su krstarenja s dugongima u Australiji i plivanje s dugongima na Filipinima i Vanuatuu pomažu lokalnim ekonomijama. Dugonge se također love iz raznih razloga. U Maleziji se dugongi jedu oportunistički kada su slučajno uhvaćeni u ribarske mreže ili zamke i kada su slučajno ili namjerno uhvaćeni prilikom bombardiranja ribe, metode ribolova koja uključuje bacanje bombe u vodu. Dugongi ubijeni u takvim okolnostima obično se konzumiraju lokalno ili prodaju na susjedne otoke po povoljnoj cijeni, jer se meso smatra delikatesom. Jedan dugong očito je prodan za 105 USD, što bi moglo potaknuti lokalnu ekonomiju. U Australiji, neki starosjedioci smatraju lov na dugong sastavnim dijelom svoje tradicije. Ljudi jedu svoje meso i koriste svoje ulje. Kljove dugonga također se koriste kao tretman za razne bolesti uključujući astmu, bolove u leđima i šok. Od kljova se također prave amajlije i, u obliku praha, miješaju da se napravi piće. Od kljova se mogu izrezati lule za pušenje, a za ispušteni dim se kaže da ima ljekovita svojstva. Dugongi pružaju uspješnu trgovinu između sela i otoka, iako je trgovina dijelovima dugonga ilegalna.(Cabanban, et al., 2006.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • eko turizam
  • izvor lijeka ili lijeka

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka dugonga na ljude.

Konzervacijski status

Dugongi su navedeni kao ranjivi na Crvenom popisu IUCN-a, ugroženi na saveznom popisu SAD-a i nalaze se u Dodatku I na CITES-u. Ovaj ugroženi status prvenstveno je posljedica lova i aktivnosti ljudi. Dugongi su nehotice zarobljeni u mrežama za ribe i morski psi i umiru zbog nedostatka kisika. Udaraju ih i čamci i brodovi. Osim toga, onečišćenje oceana iz okolnog kopna ubija korita morske trave i također može negativno utjecati na dugongove. Dugonge se također love zbog mesa, ulja i drugih vrijednih dobara, kao što je već spomenuto.(Whiting, 2008.; 'Uprava australske vlade Great Barrier Reef Marine Park Authority', 2002.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Marsh, 2009.; Whiting, 2008.; 'ARKive. Slike života na Zemlji .', 2003.)

Populacije dugongova se djelomično ne mogu oporaviti zbog njihove vrlo niske stope razmnožavanja. Ako se sve ženke dugonga u populaciji uzgajaju u svom punom potencijalu, maksimalna stopa porasta populacije je 5%. Ova je stopa niska čak i unatoč njihovom dugom životnom vijeku i niskoj prirodnoj stopi smrtnosti zbog nedostatka grabežljivaca.(Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Marsh, 2009.; Whiting, 2008.; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003.)

Osnovana su neka zaštićena mjesta dugonga, osobito uz obalu Australije. Ova područja sadrže korita morske trave i optimalna okruženja za dugongove, poput plitke vode i područja u kojima se teli. Napravljena su izvješća u kojima se procjenjuje što bi svaka zemlja dugong područja trebala poduzeti kako bi očuvala i rehabilitirala ova nježna stvorenja.('Uprava za morski park australske vlade Great Barrier Reef', 2002.; Lawler, et al., 2002.; Marsh, et al., 2002.; Marsh, 2009.; Whiting, 2008.; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003.). )

Drugi komentari

Dugongi pripadaju reduSirenia, nazvan tako po mliječnim žlijezdama sličnim ljudskim grudima i njihovom ponašanju dojenja. Zbog toga neki pomorci dugonge nazivaju sirenama ili sirenama, od čega je i nastao naziv. Zanimljivo je primijetiti da, unatoč tome što se dugongi nazivaju 'morske krave', oni su uže srodnici sa slonovima nego s kravama.(Lawler, et al., 2002.; 'ARKive. Slike života na Zemlji', 2003.)

Suradnici

Nicole Macdonald (autorica), University of Alberta, Campus Augustana, Doris Audet (urednica), University of Alberta, Augustana Campus, Gail McCormick (urednica), Animal Agents Staff.