Dryocopus pileatuspileed djetlić

Autora Diana Young

Geografski raspon

Stanuje kroz šumovitu Sjevernu Ameriku iz Nove Scotia, New Brunswick, s. Quebec i središnji Ontario južno do s. Florida, a na zapad do šumovitog riječnog dna koje se proteže u Velike ravnice u e. Teksas i se. Oklahoma. Zimski asortiman je također isti. Stalni stanovnik listopadnih ili crnogoričnih šuma u južnoj Kanadi te na zapadu, srednjem zapadu i istoku Sjedinjenih Država.

  • Biogeografske regije
  • Atlantik
    • zavičajni

Stanište

Četinjača ili listopadna šuma. Preferira se gnijezditi u mesnim područjima, u blizini potoka; odabire sastojine s najvećom bazalnom površinom, najvećom gustoćom stabljike i najvećom krošnjom. Obično se smjesti u šuplja stabla s više ulaza.

  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Pileated djetlić najveći je djetlić pronađen u većini Sjeverne Amerike. Samo eventualno istrijebljeni djetlić slonovače (Campephilus) na jugoistoku Sjedinjenih Država i na Kubi i carski djetlić (Campephilus imperialis) zapadnog Meksika veće su.Dryocopus pileatusnajbolje se prepoznaje po velikom crnom tijelu i crvenom grebenu. Zbog svoje veličine i kljuna u obliku dlijeta, ovaj djetlić je posebno vješt u iskopavanju, a tu sposobnost koristi za izgradnju gnijezda i utočišta te pronalaženje hrane.



pas s ogrlicom
  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Prosječna masa
    364 g
    12,83 oz
    AnAge

Reprodukcija

Dryocopus pileatusje oviparan, period inkubacije mu je otprilike 12-14 dana. Oba roditelja inkubiraju jaja naizmjenično tijekom dana; mužjak inkubira noću. Jaja su posjećena 99% vremena. Kilham (1979) je izvijestio da su jaja bila bez nadzora do 20 minuta u prvih nekoliko dana; pohađao gotovo 100% vremena nakon toga. Veličina spojke 4 je najčešća kod ovog djetlića.

engleski seter smeđi
  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Prosjek jaja po sezoni
    4
    AnAge
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    18 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Prilagođen prvenstveno za penjanje po okomitim površinama; povremeno skače na tlo. Nezgodan na malim granama i lozima kada poseže za voćem. Snažan letač s blago valovitim jakim letom; let je prilično spor, ali snažan i izravan. Noću spava ili se smjesti u šupljini. Tijekom sukoba s vrstama, mnogo jurnjave, dozivanja, udaranja krilima i ubadanja kljunom. Bubnjanje se obično događa na vrhu mrtvog stabla koje rezonira zvuk; najčešće ujutro, ali se može pojaviti tijekom dana i povećava se tijekom ranog proljeća kako počinju aktivnosti udvaranja. Bubnjanje se koristi za proglašenje teritorija.

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Ovaj se djetlić hrani kukcima, prvenstveno mravima stolarima i ličinkama buba drvosječa; također divlje voće i orašasti plodovi. Otkida dugačke komade drveta kako bi otkrio galerije mrava. Pileated djetlić koristi svoj dugi, rastegljivi, šiljasti jezik s bodljama i ljepljivom slinom kako bi uhvatio i izvukao mrave iz tunela.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Kao veliki kukojed koji nije migrator, djetlić s šibama može imati važnu ulogu u suzbijanju izbijanja insekata, posebice kornjaša. Također, ovaj djetlić može biti ključna vrsta jer njegova iskopavanja gnijezda pružaju stanište mnogim drugim vrstama (Aubrey i Raley, 2002.).

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Dryocopus pileatusizdubljuje gnijezda široka 8 inča i duboka 2 metra. Vlasnici kuća i komunalna poduzeća često su zabrinuti zbog štete na kućama i drveću. Međutim, sada na tržištu postoji mnogo proizvoda koji sprječavaju ili popravljaju ovu štetu. Također, osiguravanje kutija za gniježđenje ili drugog staništa za gniježđenje za ptice može biti uspješna strategija (Texas Partners in Flight, 2000.). Protuzakonito je štetiti ili uklanjati ptice bez dozvole.

Konzervacijski status

Pilati djetlići imaju veliki raspon i veliku populaciju, pa se ne smatraju ugroženima ili ugroženima. Zaštićene su američkim Zakonom o pticama selicama.

stella i chewy opoziv 2016

Suradnici

Diana Young (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.