Dromiciops gliroidesmonito del monte

Autora Jennifer Chick

Geografski raspon

Monitos del monte (Dromiciops gliroides) nalaze se u južnoj Južnoj Americi, točnije u sjevernim dijelovima Patagonije, između 36 i 43 stupnja južne geografske širine. Osim u južnoj Americi, nalaze se i na otoku Chiloe.(Patterson i Rogers, 2007; Rodriguez-Cabal, et al., 2008)

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Monitos del monte nalaze se u umjerenim šumama i prašumama. Uglavnom se nalaze u starim godinamaNothofagusšume, ali se može naći u raznim staništima, od gustih guštara bambusa (Chusquea) na otvorene, sekundarne šume. Studija malih sisavaca na nadmorskoj visini od 425 do 1135 m u Čileu pokazala je da su monitos del monte češće uhvaćeni na višim nadmorskim visinama (820 do 1135 m) nego na nižim nadmorskim visinama (425 do 715 m).(Nowak, 1999.; Patterson i Rogers, 2007.; Patterson, et al., 1989.; Rodriguez-Cabal, et al., 2008.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma
  • Visina raspona
    425 do 1135 m
    1394,36 do 3723,75 stopa

Fizički opis

Monitos del monte su mali, površinski mišoliki tobolčari, s kratkim rostrumom i malim, zaobljenim ušima. Koža im je kratka i gusta. Dok im je većina tijela smeđkasto siva, ramena i stražnjica mogu imati bijele mrlje. Njihova trbušna kora je svjetlije boje, od žućkasto bijele do blijedosive. Iako je ponekad vidljiv šareni uzorak, njihova najizrazitija karakteristika dlake su izraženi crni prstenovi na očima. Duljina glave do tijela im je između 83 i 130 mm bez repa koji je dug između 90 i 132 mm. Rep im je umjereno hvatav i dobro krzna, osim golog donjeg dijela od 25 do 30 mm, koji može poboljšati vuču kada se životinja uhvati za grane drveća. Monitos del monte teži između 16 i 42 g. Nalikuju pripadnicima rodaMarmoza, međutim, monitos del monte posjeduju kraće udove, robusnije ruke i stopala, više polukružnih gornjih sjekutića i manje, krznene uši.(Pivo, 2003.; Marshall, 1978.; Nowak, 1999.)



Uočene su sezonske varijacije i spolni dimorfizam. Istraživanje monitos del monte u Patagoniji pokazalo je da su do kraja ljeta ženke znatno teže i duže od mužjaka. Iako oba spola koriste svoje repove kao skladišne ​​organe, ženke obično imaju deblje repove; ovo sugerira da ženke imaju veće potrebe za energijom tijekom hibernacije ili tromosti. Iako su varijacije u debljini repa sezonske, nejasno je jesu li ženke veće od mužjaka tijekom cijele godine. Geografske varijacije također su zabilježene u ovoj vrsti. Prije su na temelju geografije prepoznate dvije podvrste. Spominjali su se kopneni monitos del monteDromiciops australis australisa spominjali su se oni s otoka ChiloeDromiciops australis gliroides. Međutim, jedina zamjetna razlika u izgledu između ovih skupina je tamnija dlaka otoka monitos del monte. Zbog nedovoljno razlikovnih karaktera između kopnene i otočne populacije, zasebne podvrste više se ne prepoznaju kao različite.(Patterson i Rogers, 2007; Rodriguez-Cabal, et al., 2008)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ženka veća
  • Masa dometa
    16 do 42 g
    0,56 do 1,48 oz
  • Duljina raspona
    83 do 130 mm
    3,27 do 5,12 inča

Reprodukcija

Monitos del monte postaju spolno zreli nakon svoje druge godine i razmnožavaju se u australno proljeće (od kolovoza do rujna), a parovi za razmnožavanje formiraju se neposredno prije. Nije poznato da li ovi parovi opstaju nakon parenja.(Marshall, 1978.; Munoz-Pedreros, et al., 2005.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Monitos del monte obično dostižu spolnu zrelost u dobi od 2 godine i razmnožavaju se jednom godišnje. Mužjaci i ženke formiraju parove i pare se u kolovozu ili rujnu. Prije porođaja, ženke grade mala, zaobljena gnijezda (promjera oko 200 mm) od štapića i vodoodbojnog bambusa. Ta se gnijezda nalaze 1 do 2 m iznad tla. Mladunci se rađaju otprilike 3 do 4 tjedna nakon začeća i penju se u dobro razvijeni, anteroventralni otvor marsupija, gdje ostaju pričvršćeni za 1 od 4 sisa otprilike 2 mjeseca. Prijavljena su legla do 5 mladih, ali ženke ne mogu hraniti više od 4 potomstva odjednom. Iako mladi počinju nakratko napuštati marsupium počevši od prosinca, potpuno se osamostaljuju tek u ožujku.(Munoz-Pedreros, et al., 2005.; Nowak, 1999.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Monitos del monte se razmnožava jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Monitos del monte se razmnožava u australno proljeće (od kolovoza do rujna).
  • Raspon broja potomaka
    1 do 5
  • Prosječan broj potomaka
    3
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    3 do 4 tjedna
  • Prosječna dob odbića
    5 mjeseci
  • Prosječno vrijeme do osamostaljenja
    5 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    1 do 2 godine
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 do 2 godine

Ženke monitos del monte doje svoje altricijske mlade otprilike 5 mjeseci (od početka studenog do kraja ožujka). Prije osamostaljenja, ženke nose potomstvo u marsupiju ili na leđima tijekom 'noćnih obiteljskih izleta'.(Munoz-Pedreros, et al., 2005.)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Iako je životni vijek monitos del monte nepoznat u divljini, najduži zabilježeni životni vijek u zatočeništvu je 26 mjeseci.(Nowak, 1999.)

pepto bismol doza za pse
  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    26 (visokih) mjeseci

Ponašanje

Monitos del monte su tobolčari s noćnim navikama. Oni su arborealni ili skanoviti i koriste svoje hvatajuće repove, velike ruke i stopala i suprotne hodnike da se penju na drveće. Iako se obično smatraju rijetkima, mogu biti nedovoljno zastupljene u studijama hvatanja zbog izbjegavanja zatvorenih, kutijastih zamki. Promjene u temperaturi okoline i dostupnosti hrane mogu izazvati spontanu utrnulost u monitos del monte. Mogu pokazivati ​​dnevne fluktuacije u tjelesnoj temperaturi i brzini metabolizma i sposobni su za plitku, kratkotrajnu torpor. Snižene temperature okoline, zajedno sa smanjenom količinom hrane, uzrokuju duboku, dugotrajnu torpor (hibernaciju); to se obično događa tijekom zime i proljeća. To pomaže ovim životinjama da prežive u ekstremnim okruženjima. Također omogućuje monitos del monte da sačuva energiju i izbjegne skupo traženje hrane kada su resursi ograničeni.(Božinović, et al., 2004; Kelt i Martinez, 1989; Marshall, 1978)

  • Ključna ponašanja
  • sličan drvetu
  • scansorial
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • hibernacije
  • dnevna omamljenost
  • usamljeni

Home Range

Raspon doma i veličina teritorija monitos del monte nisu poznati. Studija u Patagoniji procijenila je ljetnu populaciju od 54 jedinke na temelju metoda hvatanja-mark-ponovnog hvatanja.(Rodriguez-Cabal, et al., 2008.)

Komunikacija i percepcija

Monitos del monte komuniciraju putem zvuka. Noću proizvode triling pozive koji završavaju bukom kašlja, kao i zujanjem. Drugi načini komunikacije nisu poznati. Slično tome, iako mužjaci i ženke čine parove tijekom sezone parenja, populacije i društvene strukture nisu poznate tijekom drugih doba godine.(Pivo, 2003.; Marshall, 1978.; Rodriguez-Cabal, et al., 2008.)

  • Komunikacijski kanali
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Monitos del monte su prvenstveno insektojedi, jedu kukce, ličinke i kukuljice koje se nalaze na granama drveća i u pukotinama kore.Moljci i leptiritakođer čine veliki dio njihove prehrane. Tijekom australnog ljeta, monitos del monte konzumira velike količine mesnatih plodova, uključujućiimelavoće. U zatočeništvu, monitos del monte jedu širok izbor hrane, uključujući voće, povrće, krumpir, zob, beskralježnjake, kralježnjake, meso, ribu, jaja i sir.(Amico, et al., 2009.; Beer, 2003.; Kelt i Martinez, 1989.; Marshall, 1978.; Rodriguez-Cabal, et al., 2007.)

zvukove koje psi vole
  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • Biljna hrana
  • voće

Predatorstvo

Predatori monitos del monte uključuju autohtone i unesene ptice i sisavce, osobitodomaće mačke. Monitos del monte važan su plijen za nekoliko grabežljivaca, čine sljedeće postotke prehrane svojih grabežljivaca: 10% zasive lisice, 3,6% zaDarwinove lisicea mali dio zasove ušare. Monitos del monte proizvode izlučevine jakog mirisa iz kožnih žlijezda, koje mogu odvratiti grabežljivce. Također pokazuju prijetnju držanje s otkrivenim zubima, osobito ako su probuđeni od tromosti.(Jakšić i sur., 1990.; Kelt i Martinez, 1989.; Marshall, 1978.; Rau i sur., 1995.; Rodriguez-Cabal i sur., 2007.; Trejo i Ojeda, 2004.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • domaće mačke (Mačka)
    • Južnoameričke sive lisice (Lycalopex griseus)
    • Darwinove lisice (Lycalopex fulvipes)
    • sove ušare (Ovi albumi)

Uloge ekosustava

U umjerenim šumama Patagonije, monitos del monte je jedino sredstvo za širenje sjemena vrste imeleTristerix corymbosus. Sjeme prolazi neoštećeno kroz njihov probavni trakt i taloži se izravno na koru stabala domaćina. Zapravo, prolaz kroz njihovu crijevu je neophodan za klijanje sjemena i važan za regrutaciju sadnica. Taj je uzajamnost možda evoluirao tijekom posljednjih 70 milijuna godina i danas je važan za biološku raznolikost. Za razliku od drugih malih sisavaca koji mogu uništiti konzumirano sjeme biljaka, monitos del monte može raspršiti sjeme iz većine mesnatih biljnih vrsta koje proizvode voće u svojoj regiji, uključujućiAristotelia chilensisiAzara microphylla. Imela, parazitska biljka penjačica, važna je za održavanje raznolikosti biljaka u podlozi i olakšavanje procesa ekosustava kao što je kruženje hranjivih tvari. Osim toga, gotovo 100 obitelji ptica i sisavaca oslanja se na imelu za voće, nektar i materijal za gniježđenje. Poremećaj uzajamnosti imele-monito del monte mogao bi uzrokovati izumiranje, smanjenje biološke raznolikosti i povećanu osjetljivost na sušu. Monitos del monte su također domaćini krvnih parazita (Hepatozoon) i krpelji (Ixodes neuquenensis).(Amico i Aizen, 2000.; Amico i sur., 2009.; Garcia i sur., 2009.; Watson, 2001.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
  • keystone vrste
Mutualističke vrste
  • Tristerix corymbosus
  • Aristotelia chilensis
  • Azara microphylla
Komenzalne/parazitske vrste
  • Hepatozoon
  • Ixodes neuquenensis

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Monitos del monte igraju ključnu ulogu u širenju sjemena za mesnate biljke koje proizvode voće u šumama umjerenog područja; ovaj je uzajamnost važan za održavanje biološke raznolikosti. Monitos del monte također može biti važan za smanjenje štetočina insekata.(Amico, et al., 2009.; Pivo, 2003.; Watson, 2001.)

  • Pozitivni učinci
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

U Čileu postoji nekoliko praznovjerja o monitos del monte. Na primjer, pogrešno su opisani kao loša sreća, otrovni i progenitori bolesti. U ekstremnim slučajevima, ljudi su spalili svoje kuće nakon što su vidjeli monitos del monte u svojim mjestima stanovanja. Međutim, monitos del monte nemaju stvarne negativne učinke na ljude.(Pivo, 2003.; Marshall, 1978.)

Konzervacijski status

Iako su trenutno klasificirani kao gotovo ugroženi na Crvenom popisu IUCN-a, monitos del monte ugroženi su sve većim brojem antropogenih aktivnosti. Uvođenje vrsta kao nprdomaće mačke, krčenje šuma i ispaša stoke povezani su sa smanjenom brojnošću monitos del monte i fragmentacijom staništa. Studija fragmentacije šuma pokazala je da ljudska aktivnost može smanjiti preferirane vrste drveća i povećati osjetljivost na grabežljivce. Monitos del monte, kao i mnogi mali sisavci, ne mogu prijeći čak ni mala krčena područja. Također su domaćini krvnih parazita (Hepatozoon) i krpelji (Ixodes neuquenensis), što može dodatno smanjiti broj ovih važnih tobolčara.(Amico, et al., 2009.; Marin-Vial, et al., 2007.; Merino, et al., 2009.; Rodriguez-Cabal, et al., 2007.)

Drugi komentari

Monitos del monte pripadaju zemljopisno najugraničenijem redu postojećih sisavaca. Nazivaju se 'živim fosilom' jer su jedini postojeći predstavnikmikrobiotamoloza. Najstarija mikrobiota može biti aKhasiavrsta, fosil iz Bolivije star između 60,4 i 59,2 milijuna godina.(Amico i Aizen, 2000; Pivo, 2003; Božinović i sur., 2004; Meredith i sur., 2008; Spotorno, i sur., 1997)

Monitos del monte bliži su australskim tobolčarima nego američkim. Dvije nedavne filogenetske studije zaključile su da su monitos del monte sestrinska skupina svih ostalih australidelfijaca (članova redovaPeramelemorfija,Notoryctemorphia,Dasyuromorphia, iDiprotodoncija).mikrobioterijavjerojatno se odvojio od ove australske klade prije otprilike 67,4 milijuna godina. Iako se morfološke studije gnijezdeDromiciopstakođer i unutar Australazijske klade, vjeruje se da su mnogi morfološki znakovi homoplazični ili plesiomorfni.(Beck, 2008.; Meredith, et al., 2008.; Sanchez-Villagra, et al., 2007.)

Suradnici

Leila Siciliano Martina (urednica), Animal Agents Staff.

Jennifer Chick (autorica), Sveučilište Case Western Reserve, Darin Croft (urednik, instruktor), Sveučilište Case Western Reserve, Tanya Dewey (urednica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.