Dolichotis patagonum Patagonski morski

Autora Molly Mascow

Geografski raspon

Dolichotis patagonumendem je za otvorene travnjake i grmljaste stepe Argentine, a rasprostranjen je između 28°J i 50°J.(Campos, et al., 2001.; Chillo, et al., 2010.)

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Patagonske mara žive samo u sušnim središnjim i južnim regijama Argentine. Općenito klasificirano kao pustinja, ovo područje pokazuje širok raspon različitih mikrostaništa u rasponu od pješčanih ravnica do trnovitih grmljastih stepa. Oborine su iznimno nepredvidive i postoje velike promjene u oborinama i cvjetnom sastavu između vlažnih i suhih sezona. Područje je prilično toplo, s prosječnim temperaturama ljeti obično oko 20 stupnjeva Celzija, a zimi rijetko padaju ispod nule. Općenito, patagonske marase radije grade jazbine u otvorenim staništima u kojima dominiraju trave i druge biljke niskog rasta. Iako se nalazi u područjima s gusto vegetacijom, oni vizualno prate grabežljivce, što je manje učinkovito u zatvorenijim staništima. Uočena su velika naselja patagonskih mara na i oko njihovcerančevi, najvjerojatnije zbog sličnih preferencija za stanište.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • šikara šuma
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Dolichotis patagonumje drugi najveći član obiteljiCaviidae. Jedna studija izvijestila je o prosječnoj težini muškaraca i ženki od 7,73 kg, odnosno 8,44 kg. Međutim, većina izvještaja izvještava da su mužjaci veći od ženki. Duljina se kreće od 610 do 810 mm s prosjekom od 700 mm. Mogu se razlikovati od ostalih članovaCaviidaepo velikoj veličini, dugim zečjim ušima (Dolichotis doslovno znači 'dugo uho') i kratkom repu, gotovo bez dlake koji drži uz tijelo. Za razliku od drugih šupljina, koje imaju analne žlijezde ispred anusa, analne žlijezdeD. patagonumnalaze se između anusa i baze repa. Ima kratku, grizli sivukrzno, s velikom, uočljivom bijelom mrljom na stražnjici. Na sredini trtice pojavljuje se oštro kontrastno područje crne boje, koje brzo blijedi u sivo. Venter je bijel, s mrljama hrđavonarančastog krzna na bradi, obrazima i bokovima. Prepoznate su dvije podvrste:Dolichotis patagonum centricolaiDolichotis patagonum patagonum, koji se razlikuju na temelju zemljopisnog položaja i boje krzna.(Campos, et al., 2001.)



Slično kao kopitari,Dolichotis patagonumima izdužene metapodijale na stražnjim nogama kao modifikaciju za brzu i učinkovitutrčanje. Prednje noge su znatno duže nego kod većine ostalihglodavaca, a i stražnje i prednje noge su male s kandžama nalik na kopita. Prednje noge imaju četiri znamenke, dok stražnje imaju tri, a sve znamenke imaju kandžu. Lakat leži relativno visoko na prednjem ekstremitetu jer je radijus duži od humerusa.Dolichotis patagonumima zubnu formulu 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 iobrazni zubisu hipsodonti i stalno rastu.(Campos, et al., 2001.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    8,12 kg
    17,89 lb
  • Prosječna masa
    12500 g
    440,53 oz
    AnAge
  • Duljina raspona
    610 do 810 mm
    24,02 do 31,89 in
  • Prosječna duljina
    707,2 mm
    27,84 in

Reprodukcija

Dolichotis patagonumje snažno monogamno, a muško-ženski parovi se obično vežu za cijeli život. Veza u paru održava se uglavnom naporima mužjaka, koji prati i čuva ženku gdje god ona ide. Kako bi je označio kao svoj teritorij, mokri po njoj, širi izlučevine analnih žlijezda oko nje i žestoko je brani od rivalskih mužjaka. Mužjaci su promatrani kako se tuku, ali nikada nije zabilježen slučaj krađe partnera. Mužjak obično brani pokretni teritorij od 20 m^2 koji se nalazi oko njegove ženke. Budući da se estrus događa jednom svaka 3 do 4 mjeseca i traje samo pola sata, monogamija je prednost, jer sve vrijeme provedeno s jednom ženkom osigurava mužjaku da neće propustiti svoju priliku za razmnožavanje. Monogamija je također mogla nastati kao odgovor na neujednačene i slabo raspoređene prehrambene resurse u regiji. Budući da će ovakva distribucija resursa vjerojatno rezultirati vrlo raštrkanom raspodjelom ženki, mužjak ima najveće šanse za uspješan razmnožavanje ako pronađe jednu ženku i ostane s njom. Još jedna prednost veza u paru je ta što ženke mogu uložiti dodatno vrijeme i pažnju na brigu o svojim mladima, oslanjajući se na mužjaka da pazi na grabežljivce. Monogamija povećava reproduktivni uspjeh mužjaka i smanjenjem stope smrtnosti vlastitog potomstva i povećanjem dugovječnosti njegovog partnera, dopuštajući mu veće šanse za razmnožavanje.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Ženke patagonskih mara su spolno zrele sa 8 mjeseci starosti. Estrus se javlja jednom u 3 ili 4 mjeseca i traje samo oko pola sata. Ovaj iznimno kratak estrusni ciklus vrlo je neobičan i najvjerojatnije je igrao ulogu u evoluciji monogamije kod ove vrste. Ženke u zatočeništvu često zatrudne ubrzo nakon poroda i mogu okotiti 3 ili 4 legla godišnje, međutim, u divljini se proizvodi samo jedno leglo godišnje. Legla su veličine od 1 do 3 mladunca, s prosječnim leglom sa 2. Rijetko, nekoliko ženki može imati drugo leglo oko siječnja, ali većina mladunaca se rađa između sredine kolovoza i kraja prosinca. Od sredine rujna do kraja listopada postoji veliki puls rađanja, s gotovo dvije trećine štenaca rođenih u tom vremenskom razdoblju. Trudnoća traje u prosjeku 100 dana u divljini.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a; Taber i Macdonald, 1992b)

Ženke imaju 6 ili 8 sisa i doje 1 ili 2 šteneta odjednom. U rijetkim slučajevima viđene su ženke kako doje do 4 šteneta, što ukazuje na povremenu krađu mlijeka od strane nepovezanih štenaca. Smatra se da ženke prepoznaju svoje mladunce uglavnom po veličini, tako da mladunci slične veličine kao i ženkini mladunci mogu imati veći uspjeh u krađi mlijeka. Ženke također prepoznaju svoje mlade po zvučnim i mirisnim znakovima. Povremeno, mladunčad bez roditelja može 'posvojiti' druga ženka i dopustiti im da sišu. Međutim, ženke obično agresivno odbijaju mladunčad koji se ukrštaju tako što se nasrću, jure, grizu i tresu ili ih odbacuju od sebe. Neka štenad često pokušavaju ukrasti mlijeko, a mnoga imaju otrcane i oštećene uši zbog ovih žestokih odbijanja. Napadi njege traju oko pola sata, a odlasci odraslih u jazbinu obično traju oko sat vremena. Štenci se obično doje oko 75 do 78 dana, što je neobično dugo u usporedbi s drugim glodavcima.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a; Taber i Macdonald, 1992b)

Poput mnogih kopitara,Dolichotis patagonumpokazuje strategiju 'skrivača' kroz prvi dio njihova života, ostajući blizu jazbine i skrivajući se na signal odraslog stražara. Kako štenci sazrijevaju, prolaze kroz fazu 'sljedbenika' u kojoj prate svoje roditelje u ekspedicijama traženja hrane dalje od jazbine. Većina mladih se raspršuje u vrijeme odbijanja, no neki ostaju s roditeljima do sljedeće sezone parenja.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a; Taber i Macdonald, 1992b)

psi gremlini

Iako pripadnici ove vrste veći dio godine provode družeći se isključivo kao parovi mužjak-ženka, kada se rode štenciDolichotis patagonumokuplja se u velike skupine oko velikih boračkih 'naselja' i odgaja mlade u zajedničkim jaslicama. Svaka zajednička jazbina ima u prosjeku 4,26 rasplodnih jedinki i 4,46 mladunaca; međutim, uočeno je do 29 parova koji dijele jednu jazbinu. Budući da mužjaci agresivno čuvaju svoje partnere, u brlogu je prisutan samo jedan po jedan par.(Baldi, 2007; Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a; Taber i Macdonald, 1992b)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Patagonske mara se razmnožavaju tijekom cijele godine.
  • Sezona parenja
    Patagonske marase prvenstveno se razmnožavaju od sredine kolovoza do kraja prosinca.
  • Raspon broja potomaka
    1 do 3
  • Prosječan broj potomaka
    dva
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    91 do 111 dana
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    100 dana
  • Raspon dobi odvikavanja
    75 do 78 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    75 do 78 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    8 mjeseci
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    158 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    183 dana
    AnAge

Muškarci pridonose vrlo malo u smislu izravne roditeljske skrbi. Rijetko komuniciraju s malim mladuncima, a interakcije s velikim mladuncima ograničene su na sjedenje ili traženje hrane u blizini. Međutim, mužjaci većinu svog vremena provode promatrajući grabežljivce, što značajno smanjuje rizik od grabežljivca s kojim se suočavaju njegovo potomstvo i partner.(Taber i Macdonald, 1992a; Taber i Macdonald, 1992b)

  • Ulaganje roditelja
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • muški
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški

Životni vijek/dugovječnost

Malo se podataka moglo pronaći o životnom vijeku divlje ili zatočene mara.

furminator krzno suho krupno

Ponašanje

Patagonske marase su dnevni, leteći glodavci. Veći dio godine putuju u muško-ženskim parovima, a vrlo rijetko se uoče više od tri mara odjednom. Parovi mužjak-ženke putuju tijekom dana, provode više vremena na ispaši u bogatim mjestima nego u rijetkim. Patagonske marase tvore velike skupine zvane naselja, koja se sastoje od skupa jazbina ili jata. Neke su jame male i široko razmaknute i koristi ih samo jedan par, dok neke velike jazbine može dijeliti do 29 parova. Gustoća lokalnog stanovništva može dramatično porasti tijekom tog vremena, a opažene su skupine do 70 mara. Ženke provode puno više vremena s potomcima nego mužjaci, a mužjaci provode puno više vremena promatrajući grabežljivce nego ženke. Zbog velikih fizioloških ulaganja koje ženke ulažu u reprodukciju, ženke i u to vrijeme provode više vremena hraneći se od mužjaka. Mužjaci žestoko brane svoje partnere. Kao rezultat toga, obično samo jedan po jedan par može zauzeti jazbinu. Parovi koji se razmnožavaju 'izmjenjuju se' posjećuju jazbinu otprilike jedan sat kako bi dojili svoje mlade.(Taber i Macdonald, 1992a)

  • Ključna ponašanja
  • podesan za trčanje
  • strašno
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • usamljeni
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    0,3325 do 1,975 km ^ 2
  • Prosječna veličina teritorija
    0,9787 km^2

Home Range

Domaći raspon patagonskih mara kontinuirano se mijenja, najvjerojatnije kao rezultat nejednako raspoređenih i široko raspoređenih prehrambenih resursa prisutnih u regiji. Jedu samo vrhove vlati trave, pa se resursi hrane vrlo brzo iscrpe. Nakon što se zakrpa resursa iscrpi, potrebno je do četiri mjeseca da se potpuno obnovi. Jedan, statičan teritorij dovoljno velik da izdrži par mara tijekom godine vjerojatno bi bio prevelik za par mara za obranu od među- i intraspecifičnih konkurenata. Nadalje, zajednička jama bi bila gotovo nemoguća, jer je malo vjerojatno da bi se rasponi dovoljne veličine preklapali oko zajedničkog jata. Stoga su mali, plutajući rasponi povoljni, patagonskim marama dopuštaju da budu u blizini zajedničkog jata tijekom sezone mladunčanja, a istovremeno ih oslobađaju od zahtjevnog zadatka obrane velikih teritorija. Njihovi domovi su između 33,25 i 197,5 ha, s prosjekom od 97,87 ha. Intenzivno se hrane u rasponu od 1 ha svaki dan, a njihov dom kontinuirano se kreće brzinom od oko 11 ha/dan izvan sezone razmnožavanja.(Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a)

Komunikacija i percepcija

Dolichotis patagonumpreferira otvorena staništa. Slično kopitarima,D. patagonumoslanja se na rano otkrivanje grabežljivaca kako bi se omogućilo dovoljno vremena za bijeg. Također slično nekim kopitarima, patagonske marase pokazuju zastojno ponašanje, koje je karakterizirano graničnim hodom koji oglašava snagu i brzinu i obeshrabruje dugu i skupu potjeru grabežljivca.(Baldi, 2007.; Campos, et al., 2001.; Puig, et al., 2010.)

Poput mnogih glodavaca,Dolichotis patagonumima par analnih mirisnih žlijezda. Kod mužjaka se često opaža analno povlačenje, što rezultira jedinstvenim mirisnim tragom. Izlučivanje analnih žlijezda igra glavnu ulogu u pokretnom području koje mužjaci formiraju oko svog partnera. Ne zna se da liD. patagonumkoristi slušne signale za komunikaciju s bližnjima.(Taber i Macdonald, 1992a)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • feromoni
  • tragovi mirisa
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Raspon odDolichotis patagonumobuhvaća razna staništa od pustinjskih do grmljastih stepa. Strogi biljožder,D. patagonumpokazuje znatnu fleksibilnost u prilagođavanju svoje prehrane različitim ekosustavima. Na primjer, na južnom rubu svog područja u Nacionalnom parku Sierra las Quijadas sjeverno od San Luisa, Argentina,D. patagonumdoživljava znatne varijacije u količini oborina tijekom cijele godine, a lokalni okoliš prolazi kroz značajne promjene u pogledu cvjetnog sastava između vlažnih i suhih sezona. No, bez obzira na godišnje doba, trava čini gotovo 70 postoD. patagonumdijeta. Unatoč činjenici da se većina biljne biomase u regiji sastoji od cvijeća i grmlja,D. patagonumkao primarnu krmu odabire relativno rijetke trave. Većina konzumiranih trava je u roduPapophorum. Ukupno,D. patagonumhrani se 24 vrste trava i 22 druge vrste biljaka. Osim trave, značajan dio (11%) odD. patagonumPrehrana se sastoji od raznih vrsta kaktusa. Općenito, kaktusi imaju oko 75% vode po težini i mogu predstavljati značajan izvor vode za ovu vrstu. To bi moglo pomoći nadoknaditi nepredvidljivost oborina u cijelom rasponu odD. patagonum>.(Sombra i Mangione, 2005.)

U blizini središnjeg dijela svog raspona, dokazi upućuju na to da su rodovi travaPoaiPanicumčine najveći dioDolichotis patagonum's dijeta, a zatimStipaiBromus. Stanovnici otvorenih grmova također se hraneDoli Chotis Patagonuma stanovnici travnjaka konzumirajuLicij.Dolichotis patagonumu pješčanim travnjacima i litosolnim grmovima preferirajuProsopis. Ove razlike specifične za stanište pokazuju fleksibilnost prehrane ovog biljojeda. Za vrijeme suše,Dolichotis patagonumprilagođava svoju prehranu tako da uključuje biljke bogatije vlagom.(Puig, et al., 2010.)

Patagonske mare su fermentori stražnjeg crijeva. Njihova prehrana je vrlo bogata vlaknima i celulozom, koja se razgrađuje bakterijskom fermentacijom u vrećici zvanoj cecum pričvršćenoj za debelo crijevo. Oni proizvode poseban izmet, koji se proguta i ponovno probavlja. Divlje patagonske marase primijećene su u blizini ovčijih rančeva koje jedu ovčju balegu.(Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
  • koprofag
  • Biljna hrana
  • lišće
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće
  • cvijeće
  • Ostala hrana
  • sadržaj

Predatorstvo

Dolichotis patagonumje razvio sustav odgovora predatora vrlo sličan onom kod kopitara. Oslanja se na svoja dobro razvijena osjetila sluha, vida i mirisa za rano otkrivanje predatora u otvorenim staništima. U slučaju potjere,D. patagonummože trčati vrlo brzo (do 45 mph). Ova vrsta pokazuje zastojno ponašanje identično onom kod nekih kopitara. Njegova smeđa boja pomaže ga kamuflirati od potencijalnih grabežljivaca. Glavni grabežljivci mara suSuranove lisice,Južnoameričke sive lisiceipume; međutim, zbog ljudskih aktivnosti, populacije obje ove vrste naglo su smanjene. Ljudi sada predstavljaju glavnu prijetnjuD. patagonum, kako izmjenom staništa tako i krivolovom. Ostali grabežljivci uključujumanji grisonipromjenjivi jastrebovi.(Baldi, 2007; Taber i Macdonald, 1992a)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • puma (Puma concolor)
    • Suranova lisica (Dusicyon culpeus)
    • Južnoamerička siva lisica (Dusicyon griseus)
    • manji grison (galactis čija)
    • Buteo polisom

Uloge ekosustava

Patagonske marase su biljojedi i utječu na svoj okoliš paseći biljke. Također jedu voće i kroz izmet distribuiraju sjemenke. Mladunci patagonske mara predstavljaju važnu bazu za plijen za mnoge vrsteptice,kanidi, imačje životinje. Oni su također domaćin brojnim parazitimaokrugli crvi, uključujućiWellcomia dolichotis,Trichostrongylus retortaeformis, iGraphidioides affinis.(Campos, et al., 2001; Taber i Macdonald, 1992a)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
Komenzalne/parazitske vrste
  • Wellcomia dolichotis
  • Trichostrongylus retortaeformis
  • Graphidioides affinis

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Patagonske marase lako se razmnožavaju u zatočeništvu i daju izvrsne primjerke za zoološki vrt. Mogu živjeti s drugim reprezentativnim vrstama regije i biti uzbudljiva izložbu. Vrlo su karizmatični i koriste se kao vrsta ambasadora za educiranje šire javnosti o Pampasima koji brzo opadaju, velikom području južnoameričkih nizina. Patagonske marase mogu se držati kao kućni ljubimci i mogu se istrenirati da hodaju na uzici. Lovi se zbog kože, od koje se u Argentini prave prekrivači i prostirke, te mesa.('Patagonska Mara (Dolichotis patagonum)', 2011.; Campos, et al., 2001.)

  • Pozitivni učinci
  • trgovina kućnim ljubimcima
  • hrana
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinakaDolichotis patagonumna ljudima.

Konzervacijski status

Dolichotis patagonumje klasificirana kao gotovo ugrožena na IUCN-ovom Crvenom popisu ugroženih vrsta. Promjena staništa, najvjerojatnije uzrokovana unošenjemdomaće ovce, veliki je problem s kojim se ova vrsta suočava. Prekomjerna ispaša ovaca uzrokuje pomak s velikih travnatih površina na krajolik koji karakteriziraju manji dijelovi drvenastih biljaka. Reproduktivni uspjehD. patagonumpopulacije u otvorenim travnjačkim staništima obično su veće od onih u zatvorenim staništima.Dolichotis patagonumtakođer su osjetljivi na lov, jer se ubijaju zbog mesa i kože. Odrasle jedinke ubijaju se oružjem ili žičanim zamkama, dok se mladunci hvataju u mreže postavljene iznad ulaza u jame.Lepus europaeus(Europski zečevi), koji nije porijeklom iz Južne Amerike, donio je Jonheovu bolest i toksoplazmozu uD. patagonum. U mnogim područjima konkurencija sL. europaeusje toliko intenzivan daD. patagonumje lokalno izumrla.(Baldi, 2007.; Campos, et al., 2001.)

Suradnici

Molly Mascow (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, John Berini (urednik), Animal Agents Staff.

pas misli da je mačka