Dolichonyx oryzivorusbobolink

Autora Amber Simon

Geografski raspon

Bobolinks (Dolichonyx oryzivorus) imaju gnijezdilišta u većem dijelu sjevernih Sjedinjenih Država i južne Kanade, od 40° N do 50° N. Svake godine mnoge iste ptice vraćaju se na ista polja radi gniježđenja. Tijekom zime, bobolinki migriraju u Južnu Ameriku; mogu se naći od 8° S do 32° S, u Brazilu, Urugvaju, Paragvaju i sjevernoj Argentini. Otprilike početkom kolovoza, bobolinki započinju svoju jesensku migraciju na jug do svojih zimskih područja, gotovo 9 500 km od mjesta gniježđenja, jednog od najdužih migracionih ruta svih vrbarica zapadne hemisfere. Istočne populacije obično idu na jugoistok, dok su zapadne populacije manje i vrlo se malo zna o njihovim migracijskim obrascima. Njihova se migracija odvija na jugoistoku Sjedinjenih Država, niz Karibe iu Južnu Ameriku. Bobolinki se mogu naći u njihovoj regiji razmnožavanja od kraja travnja do rujna, ovisno o njihovom rasponu.(Gavin, 1984.; Hamilton, 1962.; Martin, 1973.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Bobolinki se nalaze na travnatim poljima i močvarama, zbog čega su dobili nadimak 'ptice trske'. Gnijezde se na poljima sijena, prvenstveno u istočnom i srednjem zapadu Sjedinjenih Država. Njihova zimska regija uključuje travnata polja Brazila, Urugvaja, Paragvaja i sjeverne Argentine. Tijekom seobe usput se zaustavljaju u rižinim poljima, što im je donijelo i drugi nadimak, 'rižine ptice'. Stopa preživljavanja gniježđenja veća je u područjima u blizini starih polja i pašnjaka. Ove ptice odabiru područja s visokom travom, daleko od šuma i često se gnijezde na istim područjima svake godine.(Bollinger i Gavin, 2004; Bollinger, et al., 1990; Dechant, et al., 2001; Gavin, 1991; odvjetnik, 1918)

  • Regije staništa
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • Vodeni biomi
  • jezera i bare
  • Močvare
  • močvara
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Bobolinki pokazuju spolni dimorfizam tijekom sezone parenja. Budući da je perje mužjaka crno, oni se stapaju sa svojim staništem visoke trave. U rasplodnom perju, mužjaci pokazuju opsežnu bijelu mrlju niz leđa s maslačnom stražnjom krunom i sjajnim crnim kljunom. Kada nisu u rasplodnom perju, mužjaci izgledaju vrlo slični ženkama. Ženke i nezreli mužjaci imaju blijede kljunove. Svi spolovi i dobne klase imaju kratke kljunove u obliku stošca. Ženke i nezreli muški bobolinki su žućkastosmeđe s crnim prugama koje padaju iza očiju i nastavljaju se niz njihova leđa. Iznad njihovih očiju i u sredini krune nalazi se pruga. Krila su im smeđa s prugama, a repovi su kratki, šiljasti i smeđi.(Chapman, 1890; Sibley, 2003)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji
  • Prosječna masa
    43 g
    1,52 oz
  • Prosječna duljina
    17,78 cm
    7,00 in
  • Prosječni raspon krila
    29,21 cm
    11,50 in

Reprodukcija

Poliginija je opažena kod mnogih vrsta ptica na travnjacima, uključujući bobolinke. Mužjaci se mogu pariti s do 4 ženke. Poliginija se često događa kada su izvori hrane dostupni u okolnom području i postoji dovoljno vegetacije za zaštitu. Prve sparene ženke nazivaju se 'primarne ženke', dok su druge sparene ženke 'sekundarne ženke'. Muški bobolinki prikazuju letove kao reklame, što je u korelaciji s njihovim zdravljem i brojem proizvedenih potomaka. Ženke obično preferiraju mužjake koji se najduže izlažu. Bobolinke se također mogu uključiti u oplodnju ekstra parova. U takvim slučajevima, pripadnike istog legla rađaju različiti mužjaci. Oplodnje izvan para najčešće vrše mlađi mužjaci i starije ženke.(Bollinger i Gavin, 1991; Gill, 2007; Mather i Robertson, 1992; Semenchuck, 1992; Wittenberger, 1980)

je li sheryl crow mrtva
  • Sustav parenja
  • poliginozan

Bobolinki se vraćaju u gnijezdilišta krajem travnja do početka lipnja, ovisno o njihovom rasponu. Ove ptice se često vraćaju na ista mjesta za razmnožavanje svake godine, iako mogu odabrati novo područje za razmnožavanje ako njihovo prethodno područje više nije optimalno. Ženke grade plitka gnijezda od trave i drugog biljnog materijala, uglavnom na tlu na travnjacima. Ove ptice obično imaju samo jedno leglo godišnje, s 3 do 7 mrljastih, sivih jaja ili jaja boje cimeta. Jaja ženka inkubira oko 10 do 13 dana. Nestlings se pere za oko 10 do 14 dana, ali ne mogu letjeti još nekoliko dana u tom vremenu; gnijezdi se skrivaju u visokoj travi.(Dechant, et al., 2001; Engels, 1962; Gavin, 1991; Petersen i Meservey, 2003; Semenchuck, 1992)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Bobolinki se razmnožavaju jednom godišnje.
  • Sezona parenja
    Njihova sezona razmnožavanja traje od ožujka do kolovoza.
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 7
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    12 dana
  • Prosječna dob perja
    1 tjedan
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Zbog vremenskih uvjeta i dostupnosti hrane, vrijeme provedeno s gnijezdama podijeljeno je na mužjake i ženke bobolinka. Kada je hrane oskudno, mužjaci imaju tendenciju da manje legaju i više hrane mladunčad, dok ženke održavaju stope hranjenja, a gnijezdi više kada je hrane oskudno, a vrijeme je nepovoljno. Međutim, ženke manje gnijezde i hrane ih više kada su vremenski uvjeti povoljni, kako bi nadoknadili nedostatak hrane. Gnijezdi se podudaraju s izlijeganjem primarnih izvora hrane za gnijezde, kao što je izleganje gusjenica. Bobolinki hrane svoje mlade 10 do 13 dana. Imaju srednju kvačicu od 5 jaja; nema značajne razlike u veličinama kvačila primarnih i sekundarnih ženki. Prosječan broj mladunaca iz primarnog gnijezda je 3,4, dok je prosječan broj mladunaca iz sekundarnog gnijezda 2,3.(Wittenberger, 1978.; Wittenberger, 1982.)

  • Ulaganje roditelja
  • muška roditeljska skrb
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Bobolinki često žive 4 do 6 godina i općenito prežive više od 5 godina.(Martin, 1973.; Martin, 1974.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    2 do 9 godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    5 godina

Ponašanje

Kako mužjaci bobolinka ulaze u njihova uzgajališta, pjesmom brzo uspostavljaju teritorije. Velik dio njihovog ponašanja povezan je s pjesmom. Kada privuče partnera, mužjak pjeva i pokazuje se s prikazima iz zraka, kako bi dokazao da ima najbolje gene koji osiguravaju opstanak sljedeće generacije. Tijekom sezone gniježđenja ženke se često skrivaju. Ako se uplaše kada su blizu svog gnijezda, često trče kroz travu, vjerojatno da bi odveli grabežljivca od svojih gnijezda. Isto tako, ženke ne slijeću izravno u svoje gnijezdo, već slijeću nekoliko metara dalje i odšetaju do svog gnijezda. Iako su ove ptice teritorijalne tijekom gniježđenja i sezone parenja, općenito su vrlo društvene i mogu se naći u velikim jatima. Tijekom migracije, bobolinki hrle na mjesta za prenoćište unutar jednog sata od sumraka, osobito u područjima u blizini rižinih polja. Jata uključuju stotine do tisuće jedinki, koje svi odlaze oko sat vremena od zore.(Avery i Oring, 1977; Mather i Robertson, 1992; Petersen i Meservey, 2003; Renfrew i Saavedra, 2007; Semenchuck, 1992)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • teritorijalni
  • Veličina teritorija raspona
    4500 do 25 000 m^2

Home Range

Veličina njihovog teritorija varira od staništa do staništa. U mješovitom sjenokošcu njihov teritorij može biti od 0,45 do 0,69 ha, ali na suhim, slabo obraslim pašnjacima može porasti do 2,5 ha.(Dechant, et al., 2001.)

Komunikacija i percepcija

Bobolinks stvaraju pjesme koje zvuče poput pjenušavog smijeha koji se vrti kratkim notama u širokom rasponu tona. Njihov poziv je tihi 'chuk', a njihov poziv leta je glazbeni 'bink' ili 'bwink'. Varijacije pjesama temelje se na muško-muškim i muško-ženskim interakcijama. Dokazi sugeriraju da agresija ili seksualna motivacija utječu na promjenu pjesama i učestalost pjesama. Svaki muškarac pjeva iste dvije stereotipne vrste pjesama, poznate kao alfa i beta pjesme; alfa je oko 7 sekundi, dok je beta 4,5 sekundi. Svaka pjesma završava nizom zvijenih nota. Dok alfa počinje s alfa uvodnim bilješkama koje vode u niz unutarnjih bilješki, beta pjesma počinje vlastitim beta uvodnim bilješkama. Mužjaci lepršaju u poljima, pjevaju svoju pjesmu i pokazuju uzorke leta. Bobolinke su također izvanredne zbog svojih migracija na velike udaljenosti. To je djelomično postignuto njihovom sposobnošću navigacije magnetskim poljima, dijelom zbog magnetita (željezovog oksida) prisutnog u njihovim lubanjama.(Ammer i Capp, 1999; Avery i Oring, 1977; Capp i William, 1991; Capp, 1992; Gavin, 1991; Gill, 2007; Mather i Robertson, 1992; Sibley, 2003)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • magnetski

Prehrambene navike

Hranjenje mladih ovisi o dostupnosti hrane i vremenskim uvjetima. Mužjaci bobolinka većinu svog vremena provode u gnijezdima primarnih ženki (prvo sparenih), za razliku od gnijezda sekundarnih ženki. Hrana koja se isporučuje gnijezdima sastoji se odLepidoptera,vrsta lisnih osa, iarctiidličinke, kao imajušice. U svibnju se mužjaci bobolinka najedajumaslačaksjemenke i povremeno jesticrvi. Do lipnja mužjaci počinju jestipeterolistsjemenke,stolisnik,kanadski čičak,lažna lupina,iako, isljez; stanište dopušta. Dok migriraju, bobolinki se duže zaustavljaju kako bi se hranili u rižinim poljima. Bobolinki su dnevni sakupljači hrane i imaju noćna skloništa na svojim migracijskim rutama. Bobolinki su kopneni grabežljivci, traže hranu za kukce i sjemenke.(Odvjetnik, 1918; Renfrew i Saavedra, 2007; Wittenberger, 1978; Wittenberger, 1980; Wittenberger, 1982)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
  • biljojedi
    • granivore
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi

Predatorstvo

Brzina po kojoj se gnijezda prethode varira u njihovom rasponu. Stope grabežljivaca su niske u Oregonu i visoke u Wisconsinu. Isto tako, gnijezda smještena blizu ruba šume imaju visoku stopu smrtnosti. Gnijezda su zaštićena prvenstveno vegetacijom, koju čine visoke trave i grmlje. Zajedno s drugim pticama na travnjacima, primarni grabežljivci bobolinka su druge ptice, zmije i sisavci.(Vickery, et al., 1992.; Wittenberger, 1978.; Wittenberger, 1980.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • prugasti tvorovi (Mefitis mefitis)
    • rakuni (Procyon lotor)
    • ptice grabljivice

Uloge ekosustava

Bobolinki utječu na populacije insekata unutar ekosustava travnjaka. Također su zahvaćeni parazitizmom leglasmeđoglave krave ptice. Bobolinki pokazuju agresivno ponašanje prema ženkama smeđoglavih krava kako bi spriječili parazitizam legla.(Capinera, 2010.; Robertson i Norman, 1976.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
Komenzalne/parazitske vrste
  • smeđe glave krave (Molothrus ater)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Bobolinki su korisni poljoprivrednicima jer prvenstveno konzumiraju kukce dok se brinu za svoje mlade. Od svibnja do kolovoza, kada se nalaze u Sjevernoj Americi, njihov želučani sadržaj sastoji se od 70 do 90% kukaca štetnika i 5% korisnih insekata. Izvan sezone razmnožavanja bobolinki konzumiraju biljni materijal.(Capinera, 2010.; Dechant, et al., 2001.)

  • Pozitivni učinci
  • suzbija populaciju štetnika

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Bobolinki mogu konzumirati rižu s poljoprivrednih polja i općenito mogu djelovati kao poljoprivredni štetnici.(Odvjetnik, 1918.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Trenutačno, bobolinki imaju status očuvanosti 'najmanje zabrinutosti' prema IUCN Crvenom popisu ugroženih vrsta. To se promijenilo tijekom proteklih 100 godina, budući da su se ove ptice prije lovile u vrlo velikom broju zbog njihove sklonosti krađi usjeva; srećom, ovaj oblik velikog lova na bobolinke općenito se više ne pojavljuje. Međutim, postoji nekoliko prijetnji za vrste kao što su uništavanje staništa i klimatske promjene. Prije naseljavanja Europe, travnjaci Sjeverne Amerike bili su ogromni (oko 162 x 106 ha). Travnjaci su činili tri regije: visokotravna prerija, kratkotravna prerija i mješovita prerija; koja je gotovo nestala od europskog naseljavanja, zamijenjena farmama i usjevima. Travnjaci su se razvili iz prirodnih požara i požara koje su zapalili Indijanci. Bobolinki reagiraju na požare tako što naseljavaju mjesto 2 godine nakon požara, prije nego što su šume porasle. Gubitak staništa, sprječavanje požara i razvoj utjecali su na sve ptice na travnjacima, ostavljajući džepove zaštićenih područja diljem Sjeverne Amerike. Klimatske promjene su također utjecale na bobolinke; globalno zatopljenje može uzrokovati velike promjene u sjevernoameričkim vrstama ptica, uzrokujući da južne ptice zamjene bobolinke u dijelovima južne Minnesote. Očuvanje travnjaka koristi bobolinkima i drugim sumještanima. Za zaštitu gniježđenja ptica travnjaka predložena je strategija košnje polovice velikih travnjaka, a ostavljanje druge polovice u mirovanju. Ova strategija potiče raznolikost ekosustava, ovisno o tome gdje se ptice radije gnijezde.(Azpiroz, et al., 2012; Brawn, et al., 2001; Gill, 2007; Horn i Koford, 2000; Petersen i Meservey, 2003)

Suradnici

Amber Simon (autorica), Sveučilište Northern Michigan, Alec Lindsay (urednik), Sveučilište Northern Michigan, Leila Siciliano Martina (urednica), Animal Agents Staff.