Dipodomys spectabilisbanner-tailed klokan štakor

Autora Jessica E. Light

Geografski raspon

Klokanski štakor s banner repom javlja se u jugozapadnoj Sjevernoj Americi, od sjeveroistočne Arizone prema jugu do Aguascalientesa i San Luis Potosija, te od južne Arizone prema istoku do zapadnog Teksasa. Šest od sedam podvrsta ovog štakora klokana zauzima isti raspon. Sedma podvrsta javlja se južnije (Best 1988).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Bannertails se javljaju u područjima s dobro razvijenim travnjacima i raštrkanim grmljem (Findley et al 1975). Poželjna su teža tla jer lagana tla možda neće moći podržati složene sustave rupa u jabučicama. Izbjegavaju se bazeni gdje je bazalni pokrivač trave nizak (Biota Information System of New Mexico 1997.).

  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak

Fizički opis

Štakori klokana s banner repom najveći su u svom rodu. Na donjoj strani, repovi zastavice su svijetlo oker boje pomiješani s dlačicama s crnim vrhovima. Ova buff nijansa najčišća je sa strane, a najbljeđa na obrazima. Trbušna površina, prednji udovi, leđna površina i strane stražnjih stopala, pruge kukova, supraorbitalne i postaurikularne mrlje i distalni kraj repa su čisto bijele boje. Okasto-buff flaster na kuku proteže se niz nogu iza gležnja i tvori veliku tamnu mrlju koja seže do pete i ostavlja bijelu mrlju sprijeda (Best 1988.).



Rep je dug, a proksimalna polovica je prekrivena kratkim dlačicama, dok je distalna polovica prekrivena dugim dlakama. Dorzalne i trbušne repne pruge su sivo-crne do tamne i spajaju se u neprekidnu crnu traku oko repa subterminalno. Bočne repne pruge su bijele i postupno se sužavaju izvan proksimalne polovice repa i nestaju na subterminalnom pojasu. U podnožju repa, bijeli prsten je gotovo kompletan sa sivim do crnim dlačicama na trbušnoj strani (Best 1988.).

Odrasli bannertails linjaju jednom godišnje. Nova dlaka se prvo pojavljuje na njušci i obrazima, a zatim se nastavlja straga do razine ušiju. Na sredini dorzalne strane pojavljuje se sedlasto područje novih dlačica, a zatim se linjanje nastavlja naprijed. Kasnije, molt se nastavlja bočno na ramena i bočne strane te posteriorno na stražnje noge i stražnjicu (Best 1988.).

Bannertails su vrlo prilagođeni za slano kretanje. Stražnje i četveroprste stražnje noge su im mnogo duže od prednjih nogu (Best 1988.).

Ovi štakori klokani izrazito su spolno dimorfni. Mužjaci su značajno veći u karakteristikama kao što su ukupna duljina, duljina repa, najveća duljina, širina i dubina lubanje te raširenost maksilarnog luka. Muški bannertails također imaju najveći bakulum u rodu (Best 1988).

Kožni glad se nalazi u središnjoj dorzalnoj koži preko svoda leđa. Ova žlijezda luči višak ulja koje obično upija pijesak i prašina. Ovaj višak ulja može omogućiti da bannertaili bolje plivaju, ostanu suhi i lebde više od ostalih malih glodavaca (Best 1988).

Obrazne vrećice se koriste za sakupljanje sjemena (Biota Information System of New Mexico 1997).

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Prosječna masa
    145 g
    5,11 oz
    AnAge

Reprodukcija

Razmnožavanje štakora klokana s repom klokana događa se tijekom cijele godine. Mužjake privlači urin ženki u estrusu i one će se natjecati za pristup njoj. Obrasci parenja uključuju međusobno kruženje i kopulaciju bez zaključavanja s jednim nosačem. Nakon kopulacije, vagina se začepi prozirnim materijalom konzistencije čvrste želatine (Best 1988). Ženke obično imaju jedno ili dva legla od jednog do tri potomstva godišnje (Jones 1984). Mladi su pri rođenju bezubi, bez dlake, naborani, oči i uši su zatvorene, a na njima se vidi šara odraslih osoba u ružičastim nijansama. Mladi mužjaci rastu brže u smislu mase od mladih ženki (Best 1988). Mladunci se odbijaju u dobi od oko mjesec dana (Jones 1984). Poznato je da i muški i ženski mladi ostaju u svojim natalnim jazbinama tri do sedam mjeseci. Mnogi potomci ostaju u natalnim domovima kroz reproduktivnu zrelost. Ova natalna filopatrija uobičajena je kod sisavaca u zajednici. To bi maloljetnicima moglo omogućiti pristup osnovnim resursima koji nisu lako dostupni izvan područja natalnog doma. Također, dostupnost humka je ograničena (Jones 1984).

uzgajivači whippeta nj
  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • Prosječan broj potomaka
    2
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    23 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    12,7 (visokih) godina
    AnAge

Ponašanje

Štakori klokana s banner repom ne hiberniraju i vode se noću. Maksimalna aktivnost javlja se u sumrak. Njihovu aktivnost inhibira mjesečina tijekom zimskih mjeseci, ali su kontinuirano aktivni bez obzira na mjesečinu otprilike do travnja. U ljetnim mjesecima i sušama povećava se dnevna i noćna aktivnost. Vrijeme i razina aktivnosti najvjerojatnije su povezani s dostupnošću hrane (Lockard 1978). Tijekom dana ili lošeg vremena, bannertaili ostaju u svojim jazbinama. Burrows imaju uočljive gomile prljavštine na otvorima. Svaki humak zauzima odrasli mužjak ili ženka, a životinja može imati više od jednog humka u svom domu. Domaći rasponi su mali i malo se preklapaju. Bannertails su vrlo teritorijalni u odnosu na svoje humke i tisuće sjemenki su pohranjene unutar njih. Štakori ograničavaju neke ili sve svoje aktivnosti na malo područje u blizini humka kako bi zadržali isključivi posjed i reklamirali svoju prisutnost u njemu. Teritorije se brane bubnjanjem kao signalom upozorenja na velikim udaljenostima i jurnjavom kao prijetnjom na bližoj udaljenosti. Ne postoje seksualne razlike u bubnjanju stopala kod odraslih i maloljetnika i postoje dokazi da ovi štakori klokani mogu razlikovati bubnjeve susjeda i stranaca. Ako je gustoća naseljenosti visoka, stopa bubnjanja može se povećati (Randall 1984).

Ostale zvukove za koje je poznato da bannertails stvaraju visoke su tonove 'peeee's, režanje, škripanje, cviljenje i cerekanje (Best 1988.).

Bannertails ovise o bijegu od zaštite od grabežljivaca kao što su jazavci, kit lisice, kojoti, psi, sove i ljudi (Best 1988).

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Štakori klokana s banner repom prvenstveno su žitojedi, preživljavaju na mnogim vrstama sjemenki trave. Sjeme se skuplja tijekom mjeseci proizvodnje sjemena u proljeće i jesen i transportira u podzemne skrovište putem vrećica za obraze (Biota Information System of New Mexico 1997.). Spremljena hrana može biti odvojena po vrstama, iako se materijal često miješa (Best 1988).

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Bannertails su vrlo ukusni za čovjeka (Best 1988).

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Banner repovi nose mnoge buhe koje se mogu prenijeti na ljude.

Konzervacijski status

Staništa štakora klokana mogu biti ugrožena zbog razvoja zemljišta od strane ljudi.

Drugi komentari

Bannertails imaju niz prilagodbi za preživljavanje u sušnim okruženjima. Voda obično nije dostupna u svom čistom obliku, pa se pretvara iz suhih sjemenki koje jedu ovi štakori klokana. Također, bannertails se ne znoje i ne dahću (Desert USA Magazine 1996.). Velik broj supraoptičkih jezgri stanica s više jezgara u korelaciji je sa sposobnošću bannertaila da čuva vodu. Visoko koncentrirani urin je alkalan i dolazi do kašnjenja u izlučivanju vode i soli. Zrak u jazbinama ima veći sadržaj vlage nego vanjski zrak. To je neophodno za ravnotežu vode. Bez veće vlažnosti, brzina isparavanja iz pluća mogla bi premašiti brzinu stvaranja metaboličke vode (Best 1988). Najmanje 23 vrste gljiva izolirane su iz nekoliko vrsta sjemenki koje se nalaze u caches. Ove sjemenke su možda već kolonizirale gljive prije nego što su ih štakori ubrali. Rukovanje sjemenom također može dovesti do daljnje inokulacije sporama plijesni za skladištenje iz jazbine glodavaca (Reichman et al 1985).

Glodavci mogu izravno utjecati na klijanje spora i rast plijesni i upravljanje njima. Sjeme na najvećim dubinama je relativno suho i bez plijesni. Skladovi najbliži površini su vlažni i mikološki vrlo aktivni. Utvrđeno je da štakori klokana pomiču sjemenke na različite dubine i vlažnosti ovisno o njihovoj razini pljesnivosti. Čini se da štakori također preferiraju blago pljesnivo sjeme u odnosu na vrlo pljesnivo i nepljesnivo sjeme (Reichman et al 1985).

Suradnici

Jessica E. Light (autorica), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.