Dipodomys ordiiOrdov klokan štakor

Autor: Poh-lin Teh

Geografski raspon

Dipodomys ordiisu najrašireniji od svih štakora klokana. Nalaze se u velikom dijelu zapadne Sjeverne Amerike od Saskatchewana do Meksika. Ravnice Kansasa, Velika pješčana brežuljka Sakatchewan i kalifornijska čebulja uobičajena su staništa. (Banfield 1974; La Flamme 2000)(Banfield, 1974.; La Flamme, 2000.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

D. ordiimogu se naći na obalama rijeka i Velikim pješčanim brdima u Saskatchewanu, u ravnicama Kansasa i pustinjama na jugozapadu Sjedinjenih Država (Banfield 1974; La Flamme 2000; Walker 1975).

Općenito,D. ordiipreferira sušnu klimu s rijetkom vegetacijom koja prekriva pješčano tlo. Otvoreno tlo je bolje za ovu životinju, jer je uočeno da povećanje travnate površine dovodi do smanjenja populacije. Njihove se jazbine rijetko nalaze u tvrdim i šljunkovitim tlima i jedna su od rijetkih životinja koje se mogu smjestiti u promjenjivim dinama (Banfield 1974; Davis i Schmidly 1994).(Banfield, 1974; Davis i Schmidly, 1994; La Flamme, 2000; Walker, 1975)



  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • savana ili travnjak
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni

Fizički opis

Ukupna duljina se kreće od 210-365 mm kod mužjaka, a 208-360 mm kod ženki. Dužina repa je u prosjeku 129 mm kod mužjaka i 127 mm kod ženki. Dugi rep je taman na vrhu s dvije bijele trake sa svake strane koje se sužavaju u sivi čuperak dužih dlačica na kraju. Ordovi štakori klokana imaju male prednje udove i duge, snažne stražnje noge koje su modificirane za skakanje (Feldner 1996; Walker 1975).

Boja dugog svilenkastog krzna je bogata i žućkasta na vrhu s raspršenim crnim dlačicama duž središnje linije.D. ordiiimaju izražene bijele oznake koje uključuju donje dijelove stopala, gornju usnu, mrlje iznad očiju i preko bokova.

Ne postoje razlike u ljusci između mužjaka i ženki, ali postoje sezonske varijacije u težini za sveD. ordii. Njihova težina doseže vrhunac oko sezone parenja (Banfield 1974).(Banfield, 1974; Feldner, 1996; Walker, 1975)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    55 do 96 g
    1,94 do 3,38 oz
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    0,339 vata
    AnAge

Reprodukcija

D. ordiisu usamljene životinje koje će pustiti potencijalne parove da priđu samo tijekom sezone parenja u proljeće i jesen. Točno vrijeme sezone parenja varira zemljopisno. Ženke se razmnožavaju samo kada je povoljna vlažna sezona, rijetki se razmnožavaju tijekom suše.

Tijekom estrusa, koji traje nekoliko dana, ove će se vrste razigrano proganjati. S približnim razdobljem trudnoće od mjesec dana i spolnom zrelošću u 2 mjeseca, populacija se može brzo proširiti nakon povoljne sezone. (Banfield 1974.)(Banfield, 1974.)

benjamin i nada jordan
  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Ordovi štakori klokani se razmnožavaju kada su uvjeti prikladni, s obilnim izvorima hrane za majku i mlade.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja obično je u proljeće i jesen, ali varira u cijelom rasponu štakora Ordovih klokana.
  • Prosječan broj potomaka
    3
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    29 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    2 mjeseca
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    61 dan
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    2 mjeseca

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Ordovi štakori klokani su usamljeni i dopuštaju samo svom partneru da se približi tijekom sezone parenja. Tijekom drugih godišnjih doba susreti mogu rezultirati tučnjavama koje uključuju zračne sudare stražnjih nogu koje se koriste za udaranje jedna o drugu (La Flamme, 2000.).

Štakori klokani su noćni. Tijekom dana ove će životinje štititi svoje domove koristeći stražnje noge kako bi zatrpali ulaz u jazbinu pijeskom. Zatvoreni ulazi i duboke jame omogućuju ovim štakorima da prežive širok raspon temperatura (Banfield 1974; Davis i Schmidly 1994).

Sve četiri noge se koriste za sporo putovanje, ali stražnje noge se koriste za skakanje kako bi se brzo kretale na velike udaljenosti. Prednji udovi se prvenstveno koriste za branje hrane i drugih materijala, dok se životinja oslanja na stražnje noge i veliki rep (La Flamme 2000; Walker 1975).(Banfield, 1974; Davis i Schmidly, 1994; La Flamme, 2000; Walker, 1975)

pas jako kašlje
  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • fosorijski
  • salatorski
  • noćni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni

Komunikacija i percepcija

Štakori klokani imaju oštar njuh, izvanredan sluh i dobar noćni vid.

D. ordiipojedinci imaju žlijezdu za izlučivanje ulja koja se nalazi između ramena. Redovito se kupaju u pijesku kako bi spriječili da se krzno zamasti i zamagne. Dopuštaju i izlučevine iz žlijezdeD. ordiirazlikovati pojedince i spolove (Walker 1975).

Ordovi štakori klokani rijetko oglašavaju glasovne pozive, zvukovi koji se proizvode obično su tihi škripe. Umjesto toga, koriste svoje stražnje noge da ispuštaju glasne zvukove lupanje u svojoj jazbini kada je ulaz poremećen (Feldner 1996; Walker 1975).(Feldner, 1996.; Walker, 1975.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski
  • Drugi načini komunikacije
  • feromoni
  • vibracije
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • vibracije
  • kemijski

Prehrambene navike

Prehrana Ordovih štakora klokana prvenstveno se sastoji od sjemenki. Ove sjemenke skupljaju se u vrećice za obraze obložene krznom za transport natrag u svoje jazbine za skladištenje.D. ordiihraniti hranu do 25 metara od ulaza u jazbinu. Na ljeto,D. ordiitakođer se hrane skakavcima i moljcima. Zadržavanje vode vrlo je učinkovito kod Ordovih štakora klokana i oni vodu proizvedenu metabolizmom koriste za svoje tjelesne potrebe. Kao rezultat toga, imaju vrlo malu potrebu za potrošnjom vode i piju vodu samo kada je to apsolutno neophodno.

(Feldner 1996; Walker 1975)(Feldner, 1996.; Walker, 1975.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • granivore
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • pohranjuje ili sprema hranu

Predatorstvo

U susretima s posebno opasnim grabežljivcima,D. ordiiće se okrenuti i okrenuti prema neprijatelju i koristiti svoje stražnje noge da prskaju pijesak u neprijateljeve oči.D. ordiimože izbjeći grabežljivce skokovima u dalj do 2 metra.(La Flamme, 2000.; Walker, 1975.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

nepoznato

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Ordovi štakori klokani ne utječu štetno na ljude u većem dijelu svog raspona. Međutim, u područjima Teksasa,D. ordiismatra se da nanose štetu sakupljanjem sjemena tek zasađenih usjeva (Davis i Schmidly 1994).(Davis i Schmidly, 1994.)

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Ordovi štakori klokani jedni su od najčešćih štakora klokana. Međutim, u zapadnoj Kanadi,D. ordiismatra se ranjivim.

Suradnici

Poh-lin Teh (autor), Sveučilište u Torontu.