Dipodomys nitratoidesFresno klokan štakor

Autora Kelly Sims

Geografski raspon

Dipodomys nitratoidesograničeni su prvenstveno na dolinu San Joaquin i druge susjedne doline u središnjoj Kaliforniji (Whitaker 1996.).

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Dipodomysvrste grade svoje rupe promjera od 60-80 mm u sušnim i alkalnim ravnicama ispod grmlja i travnate vegetacije (Whitaker, 1996.). Njihove jazbine su približno 200-250 mm pod zemljom s promjerom tunela od 50 mm i mogu imati površinu od 2 do 3 metra (Whitaker, 1996.). Jame se mogu sastojati od jednog okomitog ulaza i nekoliko kosih, pri čemu se obično istovremeno koriste samo dva otvora (Whitaker, 1996.). Višak bočnih tunela omogućuje štakoru da pobjegne ako mu prijeti grabežljivac.

  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • čestar

Fizički opis

Dipodomys nitratoidessu mali štakori klokani (jedna od najmanjih vrsta u rodu) ukupne duljine tijela u rasponu od 211-253 mm i duljine repa u rasponu od 120-152 mm (Whitaker 1996). Njihove duge i snažne stražnje noge, smanjeni prednji udovi, kratak vrat i dugi, dobro mišićavi repovi odražavaju njihov slani način kretanja. Čeljusti su male i slabe s donjim sjekutićima zaobljenim i užlijebljenim na prednjoj strani, vjerojatno zbog dopuštanja veće površine do reznog ruba zuba. Ostale kranijalne značajke uključuju nosne kosti koje strše izvan sjekutića i slušne bule koje su jako povećane (Nowak, 1991.). Proširene slušne bule daju im izvrstan osjećaj sluha. Zapravo,D. nitratoides' čulo sluha je četiri puta oštrije od ljudi (Hanrey, 1975.).



Štakori klokana imaju prepoznatljive oznake na licu koje su obično bijele i crne. Također imaju vrećice za obraze koje koriste za pohranu sjemena dok traže hranu. Ove vrećice se mogu očistiti okretanjem naopačke (Nowak, 1991.).D. nitratoidesneznatno variraju u boji, odražavajući boju tla na njihovom području u kojem žive. Oni variraju od hrđavosmeđe do glinene i obično su najtamniji na glavi, a najbjelji na donjem dijelu trbuha. Rep je taman s gornje i donje strane dok su strane bijele. Nedostaje mu završni čuperak. Postoji bijela linija preko područja bedra koja se spaja u podnožju repa (Whitaker, 1996.).D. nitratoidesimaju žlijezdu koja izlučuje ulje između ramena na stražnjoj strani (Nowak, 1991.). Jedinstvena karakteristikaD. nitratoidesje da imaju četiri prsta na stražnjim nogama.

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    39 do 44 g
    1,37 do 1,55 oz
  • Prosječna masa
    42 g
    1,48 oz
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    0,204 W
    AnAge

Reprodukcija

Reproduktivna sezona traje od prosinca do kolovoza, s razdobljem vrhunca od ožujka do svibnja (Whitaker, 1996.). Udvaranje uključuje mužjaka koji kruži oko ženke sve dok ona ne postane prijemčiva i dopušta kopulaciju (Light, 1997.). Razdoblje trudnoće je oko 32 dana. Ženke rađaju mlade u svojim podzemnim jazbinama, a prosječna veličina legla je 2-3, a svako novorođenče ima prosječnu težinu od 4 grama (Whitaker, 1996.). Mladunci otvaraju oči nakon 10 ili 11 dana, a odvikavaju se od 21 - 24 dana. Mladi ostaju u gnijezdu 4-5 tjedana i rastu relativno brzo. Za povoljnih uvjeta prvo leglo u godini može dostići spolnu zrelost nakon dva mjeseca (Nowak, 1991.). Godišnje su u prosjeku tri legla zaDipodomys. Prosječni životni vijek odD. nitratoidesje dvije godine, iako je jedan zarobljenik živio 9 godina (Nowak, 1991.).

koliko pažnje treba psima
  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • Prosječan broj potomaka
    23
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    34 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    88 dana
    AnAge

Ponašanje

Dipodomys nitratoidesimaju neke jedinstvene osobine ponašanja. Za razliku od većineDipodomysvrsta,D. nitratoidesimaju tendenciju da ne grade gnijezda. Ako se zakopaju, to se radi tako da stanu na stražnje noge i koriste svoje podlaktice da odgurnu prljavštinu. Zatim udaraju stražnjim nogama kako bi gurnuli prljavštinu dalje od tunela (Whitaker, 1996.). Ove životinje su prvenstveno noćne kako bi smanjile svoju izloženost visokim dnevnim temperaturama. Noćni život smanjuje gubitak vode isparavanjem i opasnost od pregrijavanja (Caras, 1967.). Kad se vrate s noćnog traženja hrane, često začepe otvor jazbine kako bi spriječili ulazak topline i vlage, što je svojstvo tipično za pustinjske burove. Ove životinje su slatke i koriste svoj dugi rep kao sredstvo za balansiranje tijela. Po potrebi mogu skočiti dva metra ili više po skoku (Hendrickson, 1983.). Štakori klokani komuniciraju s drugima cvokoćući zubima, bubnjajući nogama i vokalizirajući. Njihove vokalizacije uključuju tiho gunđanje, režanje i škripanje. Njihovo bubnjanje događa se jednom po jednom stražnjom nogom i čujno zveckanje 15 metara dalje (Harvey, 1975.). Bubnjanje nogom omogućuje mužjacima da privlače pozornost ženki, upozoravaju grabežljivce u tom području i način za definiranje teritorija (Nowak, 1991.). Štakori klokani su teritorijalni i obično se nalazi samo jedna odrasla osoba po jazbini. Ako je teritorij napadnut, više nego vjerojatno će doći do borbe između stanovnika i osvajača. Borbe će se često odvijati u zraku dok štakori skaču. Borbe završavaju tek kada je jedan od štakora klokana mrtav (Hendrickson, 1983.).D. nitratoidesčesto se kupa u pijesku. Kada su zarobljenici bili spriječeni kupati se u pijesku, na tijelu su se pojavile čireve i krzno im je postalo mat od masnih izlučevina iz žlijezde smještene na leđima (Harvey, 1975.).

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Dipodomys nitratoidessu prvenstveno žitojedi, hrane se vegetacijom porijeklom iz doline San Joaquin (uglavnom travama i sjemenkama). Međutim, poznato je da jedu voće, lišće, stabljike, pupoljke i kukce (Nowak, 1991.). Sav prehrambeni materijal pohranjuje se u vrećice za obraze dok se ne može transportirati u njihovu jazbinu gdje prazne vrećice i pohranjuju sjemenke u male jamice u zidovima. Ova navika jamči hranu za vrijeme nestašice zbog suše (Nowak, 1991.).D. nitratoidesrijetko piju vodu jer su u stanju koristiti vodu oslobođenu metaboličkim procesima. Štakori klokana plijen su zvečarima, lasicama, tvorovima, mačkama, kanidama i pticama (Caras, 1967.).

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Štakori klokana koji žive u blizini žitnih polja mogu pojesti i odnijeti dovoljno sjemena da prouzrokuju ekonomski gubitak poljoprivrednicima (Nowak, 1991.). Inače,D. nitratoidesopćenito su bezopasni i rijetko dolaze u kontakt s ljudima.

Konzervacijski status

Zbog povećanog razvoja poljoprivrede u posljednjih 40 godina, preko 95% odDipodomys nitratoidesstanište je izgubljeno (Nowak, 1991.). Populacije su sada rascjepkane diljem doline San Joaquin i mnoge od tih izoliranih populacija su dramatično fluktuirale, uglavnom se smanjivale u broju. Također, raširena uporaba rodenticida za suzbijanje vjeverica nehotice je dovela do istrebljenja nekih populacija (Brown 1997). Trenutno, dvije od tri podvrsteDipodomysIUCN i USDI su uvrstili na popis ugroženih (Whitaker 1996).

Drugi komentari

Dipodomysvrste imaju fosilni zapis koji datira od ranog oligocena do novijeg u Sjevernoj Americi i novijeg u Južnoj Americi (Nowak, 1991.). Postoje tri podvrsteDipodomys nitratoides:D. n. brevinasus(klokan štakor kratkog nosa),D. n. exilis(Fresno klokan štakor), iD. n. nitratoidi(Tipton klokan štakor) (Brown, 1997.).

Suradnici

Kelly Sims (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.