Dipodomys merriami Merriamov klokan štakor

Autor Eric Lancaster

Geografski raspon

Dipodomys merriami, Merriamov klokan štakor, glodavac je koji se nalazi u sušnim regijama jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika.

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Dipodomys merriamisu sisavci koji žive u pijesku i nastanjuju sušne regije jugozapadnih Sjedinjenih Država i Meksika. Zahtjevi za stanište Merriamovih štakora klokana manje su strogi od većine drugih vrsta štakora klokana. Jednako dobro mogu živjeti u pjeskovitom tlu, glini, šljunku i među stijenama. (www.nsrl.ttu.edu/tmot/dipomerr.htm). U usporedbi s drugim klokanim štakorima,Dipodomys merriamiobitava na tvrđim, kamenitijim tlima.

  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina

Fizički opis

Merriamovi štakori klokani imaju prosječnu ukupnu duljinu od 247 mm. Rep je prilično dug, dugačak oko 144 mm, s česom na kraju. Obično je više od 130% duljine glave i tijela. (http://www.nsrl.ttu.edu/tmot/dipomerr.htm). Tijelo je prekriveno tamnim prugama koje se protežu duž glave i tijela. Lubanja je sciuromorfna s dramatično napuhanim slušnim bulama. Lice je prekriveno tamnim oznakama na licu.D. merriamitakođer ima krznom obložene vanjske vrećice na obrazima u koje nosi sjemenke. Trbuh Merriamovog klokanog štakora nosi bijelu, svilenkastu kožu. Stražnje noge, koje nose četiri prsta, vrlo su velike (39 mm), s dlakavim tabanima. Ovi dlakavi potplati pomažu štakoru klokanu pri skakanju kroz rastresiti pijesak. Prednje noge su unatrag. Uši su male i bez dlake, a oči velike i svjetleće, slične očima drugih noćnih sisavaca. Dentalna formula je 1/1, 0/0, 1/1, 3/3 = 20. (Vaughn, 1999.).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    40 do 50 g
    1,41 do 1,76 oz
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    0,246 vata
    AnAge

Reprodukcija

Dipodomys merriamiima visoku stopu reprodukcije. Razmnožavanje štakora Merriamovog klokana počinje početkom veljače i nastavlja se u proljeće, barem do svibnja. Razdoblje trudnoće je otprilike 28 do 32 dana. U svakom leglu se rađa od jednog do šest mladih, s prosjekom tri. Kada se mladi rode, teški su između 3 i 8 grama. Mladunčad se odbija nakon 15-25 dana, a spolna zrelost dostiže između 60-84 dana. Mogu živjeti do 9,8 godina. Prosječna veličina teritorija za muškarce je 67.300 četvornih stopa, manje od jednog hektara. Prosječni ženski teritoriji su 4000 četvornih stopa. (Grzimek, 1990., www.desert.usa.com/aug96/du_krat.html )

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • Prosječan broj potomaka
    23
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    28 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    102 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

  • Životni vijek raspona
    Status: zatočeništvo
    9,7 (visokih) godina
    AnAge

Ponašanje

Merriamovi klokani štakori su usamljeni, noćni sisavci. Tijekom dana ostaju u svojoj jazbini. Rupa je plitak otvor u zemlji, obično blizu podnožja grmlja. Jedna odrasla osoba zauzima svaki sustav rupa. Aktivni su tijekom noći.D. merriamiagresivni su prema svojoj vrsti. Čini se da imaju dva glavna vremenska razdoblja aktivnosti: jedno oko 21 sat, a drugo oko 3 sata ujutro, kada ima najviše vlage u zraku. (http://www.desert.usa.com/aug96/du_krat.html). Kada ih grabežljivac stjera u kut, štakori klokani udaraju pijesak u lice napadača. Druga obrana je skakanje gore-dolje na stražnjim nogama. Oni skupljaju i raspršuju sjeme većinu vremena dok su izvan svojih jazbina. Njihovo kopanje prozrači tlo.

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Prehrana Merriamovog klokanog štakora je gotovo u potpunosti sjemenke. Hrane se prvenstveno sjemenom meskita, kreozotnog grma, ocotilloa, portulaka i trave grama. Jedna studija oD. merriamipokazalo je da sjeme čini 64% ishrane, pri čemu sjeme grmova čini 23%, bilja 24%, ono trava 4,5%, a sjemena skulentnih biljaka 12%. (http://www.nsrl.ttu.edu/tmot/dipoerr.htm). Prehrana je raznolika i sezonski varira. Insekti se povremeno jedu. Najviše se jedu u zimskim mjesecima, dok se zelena vegetacija najviše jede tijekom sredinom ljetnih mjeseci

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Dipodomys merriamivažni su u raspršivanju sjemena biljaka u sušnim krajevima. Smatra se da njihovo zakopavanje i kopanje prozračuju i gnoje tlo. (www.desert.usa.com/aug96/du_krat.html )

sigurnost automobila za pse

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Kao grabežljivci sjemena mogu utjecati na biljne populacije, ali su rijetki u poljoprivrednim područjima.

Konzervacijski status

PodvrstaDipodomys merriami parvus(klokan štakor San Bernardino Merriam) smatra se ugroženim prema američkom Zakonu o ugroženim vrstama. Tome pridonosi nekoliko čimbenika, uključujući grabežljivost i smanjenje staništa koje je rezultat razvoja poljoprivrede, urbanizacije i izgradnje cesta. Poplave su također pridonijele tome. Jedina poznata metoda za očuvanje štakora klokana je očuvanje staništa. Američka agencija za ribu i divlje životinje, zajedno s državom Kalifornije i drugim agencijama za divlje životinje, kupila je tisuće hektara staništa kako bi pokušala zaštititi ove životinje. Ovo je spor projekt jer su planovi oporavka skupi (http://www.hillsborough.k12.nj.us/hhs/endspeci/KANGARAT.HTM).

Štakori klokani iz San Bernardina Merriama (Dipodomys merriami parvusi štakori klokani iz doline potresa (Dipodomys merriami collinus), koji se oba javljaju u blizini urbanih područja Los Angelesa i San Diega, IUCN smatra nedostatnim podacima.

Ostale podvrsteD. merriamitrenutno se ne smatraju ugroženima.

Drugi komentari

Predatori odDipodomys merriamiuključuju zvečarke, kojote, lasice, sove i ptice grabežljivce (Grzimek, 1990.).D. merriamiimaju sposobnost učinkovitog korištenja vode iz svoje hrane, a ne znoje se niti dahću da bi se ohladili. Imaju specijalizirane bubrege koji im omogućuju odlaganje otpadnog materijala s vrlo malom količinom vode. To im omogućuje ugodan život u sušnim područjima (http://www.desert.usa.com).

Suradnici

Eric Lancaster (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Muzej zoologije, Sveučilište Michigan-Ann Arbor.