Dipodomys ingens divovski štakor klokana

Autor Nathan Fostey

Geografski raspon

Divovski štakor klokana ima izuzetno mali raspon ograničen na zapadno-srednju regiju američke države Kalifornije. Konkretno, trenutačno se nalazi samo na sjeveru i zapadu kao okrug Fresno i na istoku i jugu do okruga San Luis Obispo i Bakersfield

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Grmasta pustinja i pijemont osnovna su staništa divovskih štakora klokana. Preferiraju relativno ravan homogen teren s gotovo potpuno odsutnim grmljem i kamenjem. Tipično stanište su dijelovi pješčane ilovače koja se lako iskopava prekrivena jednogodišnjim travama i biljem.

  • Zemaljski biomi
  • pustinja ili dina
  • čestar

Fizički opis

Divovski štakor klokana najveći je od svih štakora klokana i ima duljinu tijela u rasponu od 15 do 20 cm i duljinu repa od 18 do 21,5 cm. Za razliku od mnogih drugih klokanih štakora,gospodine Ogromanima pet prstiju na svakoj stražnjoj nozi, bijelu prugu koja prolazi preko stražnje strane i bijeli trbuh. Također ima prepoznatljiv rep koji je tamne boje na vrhu i dnu s bijelim linijama s obje strane.



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija

Reprodukcija

Razmnožavanje se odvija u kasnu zimu ili rano proljeće. Trudnoća traje od 28 do 32 dana. U proljeće se u jazbinama rađa od jednog do šest mladih, a troje je prosječno. O mladima se brinu majke i očevi, a za 15 do 25 dana se odbiju. Spolnu zrelost postižu za 60 do 84 dana. Zatim napuštaju jazbinu i traže nove teritorije unutar kolonije kako bi iskopali vlastite jazbine. Poznato je da divovski štakori klokani žive i do 9,8 godina u divljini.

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni

Ponašanje

Divovski štakori klokani žive u kružnim sustavima jazbina koje se nazivaju predjelima u središtu svojih teritorija. Kolonije se sastoje od pet do 50 jedinica. Budući da je vrlo teritorijalna, samo jedna odrasla životinja nastanjuje svaku jazbinu. Prosječni rasponi doma 239 m2, a odrasli rijetko putuju više od 47 m od svojih jazbina. Muškarci u prosjeku provode oko 0,05% svog vremena izvan svojih domova. Ženke će prijeći na teritoriju mužjaka tijekom sezone parenja. Divovski štakori klokani su noćni i što je više moguće udaljeni su od sigurnosti svojih jazbina. Izranjaju ubrzo nakon zalaska sunca i provode u prosjeku manje od 20 minuta tražeći hranu prije nego što se vrate u svoje jazbine. Za razliku od ostalih štakora klokana, oni nisu aktivni prije izlaska sunca. Kreću se skačući snažnim stražnjim nogama, koristeći svoje dugačke šiljaste repove kao kormila i mogu se kretati brzinom do tri metra u sekundi kada izbjegavaju grabežljivce.

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Divovski štakori klokani su žitojedi i radije jedu sjemenke i zelene dijelove autohtonih pustinjskih biljaka. Također je poznato da jedu žitarice i sjemenke komercijalno uzgojenih biljaka ako su polja u blizini. Hrana se liječe u plitkim jamama ili hrpama na tlu koje se nazivaju 'plastovi sijena'. Zatim se pohranjuje u središnju špilju njihove jazbine. Iz tih izvora crpe svu potrebnu vodu.

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Iako ne pružaju izravne ekonomske koristi, divovski štakori klokani pomažu u održavanju pustinjskog staništa u kojem žive hraneći se i sakupljajući sjemenke. Štakori klokani općenito su popularizirani u filmu Walta Disneyja, Živa pustinja. Kao lako prepoznatljiva vrsta štakora klokana, divovski štakor klokan posjeduje određeni stupanj karizme i smatra se da dodaje estetsku vrijednost regiji.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Kompleksi rupa odraslih stvaraju vrlo meke hrpe prljavštine koje se mogu srušiti pod pritiskom stoke ili čovjeka. Zbog toga, ovce i goveda izbjegavaju područja koja sadrže jame; stoga se zemljište u kojem žive štakori smatra manje vrijednim za stočare.

Konzervacijski status

Kalifornijski odjel za ribu i divljač (CDFG) je ranih 1980-ih proglasio divovskog štakora klokanu ugroženom vrstom i trenutno je ograničen na oko 2% (ispod 17.000 hektara) svog povijesnog područja. CDFG, zajedno s Nature Conservancy i američkim Biroom za upravljanje zemljištem, upravlja prirodnim područjem Carrizo Plain, koje sadrži devedeset posto preostalih staništa. Iako su zaštićeni u ovom području, divovski štakori klokani vjerojatno će biti eliminirani iz svih ostalih područja osim ako se ne zaustavi gubitak staništa uzrokovan urbanim i poljoprivrednim razvojem u središnjoj Kaliforniji.

peta ubija obiteljskog psa

Drugi komentari

Voda koju divovski štakori klokani unesu hranom pohranjuje se ne samo u njihovim bubrezima već i u mokraćnom mjehuru. Njihovi bubrezi su iznimno učinkoviti i mogu koncentrirati mokraću do najvišeg stupnja poznatog među sjevernoameričkim sisavcima.

Suradnici

Nathan Fostey (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.