Diomedea exulans lutajući albatros

Autora Lauren Scopel

Geografski raspon

Lutajući albatrosi nalaze se gotovo isključivo na južnoj hemisferi, iako su zabilježena povremena viđenja sjeverno od ekvatora.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.)

Postoji određena neslaganja oko toga koliko podvrsta lutajućeg albatrosa (Diomedea exulans) postoje i treba li ih smatrati zasebnim vrstama. Većina podvrstaDiomedea exulansteško ih je razlikovati, pogotovo kad su maloljetni, ali DNK analize su pokazale da postoje značajne razlike.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.)

Diomedea exulans exulansgnijezdi na otocima South Georgia, Prince Edward, Marion, Crozet, Kerguelen i Macquarie.Diomedea exulans dabbenenajavlja se na otocima Gough i Inaccessible, u rasponu od Atlantskog oceana do zapadne obalne Afrike.Diomedea exulans antipodensisnalazi se prvenstveno na antipodima Novog Zelanda, a prostire se na moru od Čilea do istočne Australije.Diomedea exulans amsterdamensisnalazi se samo na otoku Amsterdamu i okolnim morima. Ostali nazivi podvrsta koji su zastarjeli uključujuDiomedea exulans gibsoni, koji se danas uobičajeno smatra dijelomD. i. antipodensis, iDiomedea exulans chionoptera, smatra se dijelomD. e. exulans.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.)



  • Biogeografske regije
  • oceanskim otocima
    • zavičajni
  • Indijski ocean
    • zavičajni
  • Atlantik
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Lutajući albatrosi razmnožavaju se na nekoliko subantarktičkih otoka, za koje su karakteristična tresetna tla, grmlje, šaš, mahovine i grmlje. Lutajući albatrosi gnijezde se u zaštićenim područjima na visoravnima, grebenima, ravnicama ili dolinama.

Izvan sezone razmnožavanja, lutajući albatrosi nalaze se samo na otvorenom oceanu, gdje je hrane u izobilju.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • polarni
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • primorski

Fizički opis

Sve podvrste lutajućih albatrosa imaju izuzetno duge raspone krila (u prosjeku nešto više od 3 metra), bijele donje prekrivače i ružičaste kljunove. Perje odrasle osobe kreće se od čisto bijelog do tamno smeđeg, a krila se kreću od potpuno crnkaste do kombinacije crne boje s bijelim pokrovima i lopaticama. Razlikuju se od blisko povezanihkraljevski albatrospo bijelim kapcima, ružičastoj boji kljuna, nedostatku crne na čeljusti, te obliku glave i tijela. U prosjeku, mužjaci imaju duže kljunove, tarsi, repove i krila od ženki.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

Mladunci svih podvrsta vrlo su slični; imaju čokoladno-smeđe perje s bijelim licem i crnim krilima. Kako jedinke stare, većina postaje progresivno bjelja sa svakim linjanjem, počevši od leđa.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

D. e. exulansprosječno je veći od ostalih priznatih podvrsta, i jedina je svojta koja postiže potpuno bijelo perje tijela, i to samo kod mužjaka. Iako ženke ne postaju čisto bijele, još uvijek se mogu razlikovati od drugih podvrsta samo po boji. Odrasli također imaju uglavnom bijele pokrivače, s crnim samo na primarnim i sekundarnim.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

Odrasli odD. e. amsterdamensisimaju tamno smeđe perje s bijelim licima i crnim krunama, a razlikuju se od juvenila po bijelim trbuhu i grlu. Osim crnog repa, imaju i crnu prugu duž reznog ruba maksile, karakter koji se inače nalazi uD. epomoforaali ne i druge oblikeD. exulans. Mužjaci i ženke slični su po perju.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

Odrasli odD. i. antipodensispokazuju spolni dimorfizam u perju, pri čemu su stariji mužjaci bijeli s nešto smeđih mrlja, dok odrasle ženke imaju uglavnom smeđe donje dijelove i bijelo lice. Oba spola također imaju smeđu traku na grudima.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

posuda za štene 2015

s godinama,D. i. dabbenenapostupno postiže bijelo perje, iako nikada ne postaje bijelo kao mužjakD. e. exulans. Pokrovi krila također su uglavnom crni, iako može biti bijelih mrlja. Ženke imaju više smeđih mrlja od mužjaka, a imaju manje bijelih na krilima krila.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • mužjak veći
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • Prosječna masa
    8130 g
    286,52 oz
    AnAge
  • Duljina raspona
    1,1 do 1,35 m
    3,61 do 4,43 stope
  • Raspon krila
    2,5 do 3,5 m
    8,20 do 11,48 stopa
  • Prosječni raspon krila
    3,1 m
    10,17 stopa
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    20,3649 W
    AnAge

Reprodukcija

Lutajući albatrosi imaju dvogodišnji ciklus razmnožavanja, a parovi s pilićima iz prethodne sezone koegzistiraju u kolonijama s parovima za parenje i inkubiranje. Parovi koji nisu uspjeli u jednoj godini mogu se pokušati ponovno pariti iste ili sljedeće godine, ali su njihove šanse da uspješno odgajaju mlade male.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

Nakon što se hrane u moru, mužjaci stignu prvi na isto mjesto razmnožavanja svake godine u nekoliko dana jedan od drugog. Oni lociraju i ponovno koriste stara gnijezda ili ponekad stvaraju nova. Ženke dolaze kasnije, tijekom nekoliko tjedana. Lutajući albatrosi imaju monogamnu strategiju parenja, stvarajući parne veze za cijeli život. Ženke se mogu privremeno povezati s drugim mužjacima ako njihov partner i gnijezdo nisu lako vidljivi.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Kopulacija se događa u australno ljeto, obično oko prosinca (veljače zaD. e. amsterdamensis). Silovanje i kopulacije izvan para su česte, unatoč njihovoj monogamnoj strategiji parenja. Parovi se gnijezde na padinama ili dolinama, obično u pokrivaču trave ili grmlja. Gnijezda su udubljenja obložena travom, granjem i zemljom. Ponese se jedno jaje i, ako inkubacija ili uzgoj ne uspije, parovi obično čekaju do sljedeće godine kako bi pokušali ponovno. Oba roditelja inkubiraju jaja, što u prosjeku traje oko 78 dana. Iako ženke preuzimaju prvu smjenu, mužjaci su željni preuzeti inkubaciju i mogu silom odgurnuti ženke s jajeta. Neodržavana jaja su u opasnosti od grabežljivaca od strane pomornika (Stercorarius) i školjke (Chionis).(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

Nakon što se pilići izlegnu, leže se oko 4 do 6 tjedana dok ne budu ostavljeni sami u gnijezdu. Mužjaci i ženke naizmjenično traže hranu u moru. Nakon razdoblja gnječenja, oba roditelja ostavljaju pile samo dok se hrani. Pilići u potpunosti ovise o roditeljima za hranu 9 do 10 mjeseci i mogu čekati tjednima da se vrate. Pilići su potpuno neovisni nakon što izlete.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

Neki pojedinci mogu dostići spolnu zrelost do 6. godine. Nezrele jedinke koje se ne razmnožavaju vratit će se na mjesto razmnožavanja. Grupni prikazi uobičajeni su među odraslim osobama koje se ne razmnožavaju, ali većina odraslih osoba koje se razmnožavaju ne sudjeluje.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Razmnožavanje se odvija svake dvije godine, a možda i svake godine ako pokušaj prethodne sezone ne uspije.
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje se odvija od prosinca do ožujka.
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
  • Vrijeme raspona do izleganja
    74 do 85 dana
  • Raspon prve dobi
    7 do 10 mjeseci
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    7 do 10 mjeseci
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    6 do 22 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    10 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    6 do 22 godine
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    10 godina

Mužjaci biraju teritorij gniježđenja i ostaju na mjestu gnijezda više od ženki prije inkubacije. Roditelji se izmjenjuju tijekom inkubacije, a kasnije tijekom gniježđenja i hranjenja nakon što pile bude dovoljno staro da ga se ostavi samo u gnijezdu. Iako postoji općenito jednaka roditeljska ulaganja, mužjaci će težiti ulagati više kako se pile bliži izlijetanju. Povremeno, samohrani roditelj može uspješno odgajati svoje pile.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Lutajući albatrosi su dugovječni. Zabilježeno je da je osoba pod nadimkom 'Baka' živjela preko 60 godina na Novom Zelandu. Zbog kasnog početka zrelosti, s prosječnom starošću pri prvom uzgoju oko 10 godina, takva dugovječnost nije neočekivana. Međutim, postoji prilično visoka smrtnost pilića, u rasponu od 30 do 75%. Njihov spori ciklus razmnožavanja i kasni početak zrelosti čine lutajuće albatrose vrlo osjetljivima na smanjenje populacije kada se odrasle jedinke ulove kao usput u ribarskim mrežama.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

Ponašanje

Dok traže hranu na moru, lutajući albatrosi putuju u malim skupinama. Oko ribarskih brodova može doći do velikih ludnica za hranjenjem. Pojedinci mogu putovati tisućama kilometara daleko od svojih mjesta razmnožavanja, čak i povremeno prelazeći ekvator.

Tijekom sezone razmnožavanja lutajući albatrosi su društveni i česti su prikazi (pogledajte odjeljak 'Komunikacija i percepcija' u nastavku). Vokalizacije i prikazi se javljaju tijekom parenja ili teritorijalne obrane.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • teritorijalni
  • Društveni
  • kolonijalni
  • Prosječna veličina teritorija
    1 m^2

Home Range

Lutajući albatrosi brane mala područja gniježđenja, inače je raspon unutar kojeg putuju mnogo tisuća četvornih kilometara.(Shirihai, 2002; Tickell, 1968)

Komunikacija i percepcija

Prikazi i vokalizacije uobičajeni su kada se brani teritorij ili parenje. Uključuju graktanje, pljeskanje kljunom, dodirivanje kljuna, usmjeravanje prema nebu, trubanje, tresenje glavom, 'ekstatičnu' gestu i 'zgrapni pogled'. Pojedinci također mogu glasati kada se svađaju oko hrane.(Shirihai, 2002.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Lutajući albatrosi prvenstveno jedu ribu, poput zubaca (Dissostichus), lignje, drugi glavonošci i povremeni rakovi. Primarni način traženja hrane je površinskim hvatanjem, ali imaju sposobnost poniranja i ronjenja do 1 metra. Ponekad će slijediti ribarske brodove i hraniti se ulovom s drugimaProcellariiformes, koje obično nadmašuju zbog svoje veličine.(Birdlife International, 2006.; Shirihai, 2002.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi

Predatorstvo

Iako su ljudi prije lovili lutajuće albatrose kao hranu, odrasli trenutno nemaju grabežljivaca. Njihova velika veličina, oštar kljun i povremeno agresivno ponašanje čine ih nepoželjnim protivnicima. Međutim, neki bivaju nehotice uhvaćeni tijekom velikih ribolovnih operacija.

Pilići i jaja, s druge strane, podložni su grabeži od pomornika i školjkaša, a prije su ih ubirali i ljudi. Jaja koja ispadnu iz gnijezda ili su bez nadzora brzo postaju plijen. Gnijezda su često zaštićena biljnim materijalom kako bi bila manje uočljiva. Mali pilići koji su još u fazi gnječenja laka su meta za velike morske ptice mesožderke. Poznato je da uvedeni grabežljivci, uključujući miševe, svinje, mačke, štakore i koze, jedu jaja i piliće.(Birdlife International, 2006.; IUCN, 2006.; Shirihai, 2002.; Tickell, 1968.)

  • Poznati grabežljivci
    • pomorci (Stercorariidae)
    • korice (Chionis)
    • domaće mačke (Puma)
    • uvedene svinje (Sus scrofa)
    • uvedene koze (Jarac)
    • uvedeni štakori (Rattus rattusiRattus norvegicus)
    • uvedeni miševi (Mišić miš)

Uloge ekosustava

Lutajući albatrosi su grabežljivci, hrane se ribama, glavonošcima i rakovima. Poznati su po svojoj sposobnosti da se natječu s drugim morskim pticama za hranu, osobito u blizini ribarskih brodova. Iako su odrasle ptice, njihova jaja i njihovi pilići prije bili izvor hrane za ljude, takva praksa je zaustavljena.(IUCN, 2006.; Shirihai, 2002.)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Lutajući albatrosi imaju izvanrednu morfologiju, s možda najdužim rasponom krila od bilo koje ptice. Njihova ogromna veličina čini ih također popularnim u ekoturističkim izletima, posebno za ptičare. Smanjenje broja stanovnika također znači povećane napore za očuvanje. Njihova relativna pitomost prema ljudima čini ih idealnim za istraživanje i proučavanje.(Shirihai, 2002.)

  • Pozitivni učinci
  • eko turizam
  • istraživanja i obrazovanja

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Lutajući albatrosi, zajedno s drugim morskim pticama, prate ribarske čamce kako bi iskoristili bespomoćnu ribu i na glasu su da smanjuju ekonomski učinak od tih ribolova. Albatrosi također postaju slučajni usputni ulov, ometajući napore za očuvanje.(Birdlife International, 2006.; IUCN, 2006.; Shirihai, 2002.)

Konzervacijski status

Diomedea exulans exulansiDiomedea exulans antipodensisnavedene su od straneIUCN crvena listaiBirdlife Internationalkao ranjiv;Diomedea exulans dabbenenaje naveden kao ugrožen, iDiomedea exulans amsterdamensisje na listi kritično ugroženih.

Sve podvrsteDiomedea exulansvrlo su ranjivi na usputni ulov komercijalnog ribolova, a pad populacije se uglavnom pripisuje tome. Uvedeni grabežljivci kao nprdivlje mačke,svinje,koze, ištakorina raznim otocima dovodi do visoke stope smrtnosti pilića i jaja.Diomedea exulans amsterdamensisje naveden kao kritično ugrožen zbog unesenih grabežljivaca, opasnosti od usputnog ulova, male veličine populacije, prijetnje smrtnosti pilića od bolesti i gubitka staništa za uzgoj goveda.

Neke mjere očuvanja koje su poduzete uključuju uklanjanje unesenih grabežljivaca s otoka, uvrštavanje staništa za razmnožavanje kao mjesta svjetske baštine, premještanje ribarstva i praćenje populacije.(Birdlife International, 2006.; IUCN, 2006.; Shirihai, 2002.)

Suradnici

Tanya Dewey (urednica), Agents za životinje.

Lauren Scopel (autorica), Michigan State University, Pamela Rasmussen (urednica, instruktorica), Michigan State University.