Diomedea epomophoraroyal albatross

Jason LaGosh

Geografski raspon

Raspon odDiomedea epomophoraprostire se na oceanima južne hemisfere. Dvije podvrsteD. epomoforadanas su prepoznati. Sjeverni kraljevski albatrosi (D. i. sanfordi) obično se gnijezde na otoku Campbell i otocima Auckland. Južni kraljevski albatrosi (D.e. epomofora) gnijezde se gotovo isključivo na otocima Chatham, koji se nalaze stotinama milja istočno od Novog Zelanda. Nakon razmnožavanja, vrsta može oploviti Južni ocean, iako se najčešće viđa u vodama Novog Zelanda i Južne Amerike. Nikada nije zabilježen sjeverno od ekvatora.(del Hoyo, et al., 1992.)

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni
  • australski
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Gotovo 80 posto života kraljevskih albatrosa provede izravno izloženi hladnim, podmuklim, otvorenim oceanima južne hemisfere. Za gniježđenje traže se udaljeni tropski otoci. Obično se gnijezde na padinama s travom koja pruža zaklon, iako su izložena mjesta također česta jer olakšavaju često teške zadatke polijetanja i slijetanja.('Species Factsheet', 2000.; del Hoyo, et al., 1992.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • slane ili morske
  • Vodeni biomi
  • pelagični
  • primorski

Fizički opis

Smatra se najvećom morskom pticom i jednom od najvećih ptica sposobnih za let,D. epomoforaje najprepoznatljiviji po svojim izvanredno dugim, vitkim krilima nalik na nož. Može imati raspon krila preko deset stopa. Prosječno je težak 9000 g i dugačak od 107 do 122 cm. Postoje dvije podvrsteD. epomofora, međutim, razlike u izgledu su minimalne. Obje su pretežno bijele boje, sa slabim ružičastim kljunovima. Sjeverni kraljevski albatros (D. i. sanfordi) znatno su manji i imaju potpuno crna gornja krila. južni kraljevski albatros (D. e. epomofora) imaju pretežno bijela krila s crnim oznakama u blizini vrhova krila. Unutar vrste postoji mali spolni dimorfizam, a mužjaci su obično tek nešto veći od ženki.('Kraljevski albatros', 2003.; del Hoyo, et al., 1992.; Grunewald, 2004.; Hoffman, 2002.)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    9000 g
    317,18 oz
  • Duljina raspona
    107 do 122 cm
    42,13 do 48,03 in
  • Raspon krila
    305 do 351 cm
    120,08 do 138,19 in
  • Prosječni raspon krila
    325 cm
    127,95 in

Reprodukcija

Par kraljevskih albatrosa za cijeli život. 'Razvod' je rijedak i obično se događa samo nakon nekoliko neuspjelih pokušaja razmnožavanja, u normalnim uvjetima samo smrt može podijeliti par. Kraljevski albatros ima opsežne i raznolike prikaze udvaranja koji uključuju radnje kao što su 'kruženje kljunom', 'upiranje u nebo', 'dodirivanje boka' kljunom i potpuno raširivanje krila. U mnogim slučajevima se ovi rituali izvode i par se formira u sezoni prije razmnožavanja. Razrađeno udvaranje je nepotrebno za ptice koje su se parile zajedno u prethodnoj godini. Prethodno spareni parovi obično koriste isto mjesto gnijezda kao i godinu prije. Obično mužjak dolazi nekoliko dana prije ženke. Nekoliko ceremonija pozdrava obavlja se po dolasku ženke, a nedugo nakon toga se razmnožava. Razmnožavanje je dvogodišnje (javlja se svake dvije godine), dijelom zbog dugog razdoblja inkubacije. Kao rezultat toga, nema zamjenskog polaganja jaja, što prisiljava par da čeka do sljedeće sezone kako bi se ponovno ugnijezdio ako im se jaje izgubi.(del Hoyo, et al., 1992.)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Kraljevski albatros se razmnožava jednom dvogodišnje, razmnožavanje počinje u listopadu. Bez greške se polaže samo jedno jaje. Jaja su teška između 205 i 487 g, što je oko 5 do 11 posto tjelesne težine majke. Inkubacija traje 79 dana. Pilići imaju bijeli paperje i njihova je boja slična onoj kod odraslih. Pilići se peru nakon otprilike 240 dana, u ovom trenutku piliće jednostavno odleti samo od sebe. Spolna zrelost postiže se za 9 do 11 godina.(del Hoyo, et al., 1992.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • gnojidba
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Bijenale
  • Sezona parenja
    Razmnožavanje počinje u listopadu
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedan
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    79 dana
  • Prosječna dob perja
    240 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    9 do 11 godina
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    9 do 11 godina

Nakon što je prvi stigao na mjesto gnijezda, mužjak brani teritorij od drugih mužjaka i obnavlja ili počinje graditi novo gnijezdo dok čeka svog partnera. Kada ženka stigne nekoliko dana kasnije, ptice se nakratko izlažu, a zatim se pare. Odmah nakon toga, oboje se vraćaju u more gdje se hrane i počinju stvarati rezervu hrane. Obje ptice se vraćaju u gnijezdo malo prije nego što polažu jaje. Ženka polaže jaje i odmah se povlači u more. Mužjak se ostavlja da inkubira jaje dok se ženka ne vrati, ponekad ostavljajući mužjaka bez hrane i vode 2 do 3 tjedna. Kada se ženka vrati u gnijezdo, mužjak odlazi da nađe hranu i povrati snagu. Ovaj obrazac se nastavlja sve dok se jaje ne izleže i dok pile više ne treba gnjaviti, to obično traje šest tjedana. U ovom trenutku, oba roditelja odlaze pronaći hranu, ali se svakodnevno vraćaju kako bi nahranili svoje piliće obrokom od djelomično probavljene ribe, lignji i želučanog ulja koje odrasli proizvode tijekom uobičajene probave svoje hrane. Ulje je bogato mastima i pomaže osigurati hranjive tvari potrebne za rast pilića unatoč dugim razdobljima bez hrane. Pile koje raste luta po mjestu gnijezda između posjeta, ali se mora vratiti u gnijezdo kako bi se nahranilo. Nakon nekoliko kratkih neuspjeha, pile jednostavno odleti kako bi sama započela život.(del Hoyo, et al., 1992.)

lancaster puppy mills
  • Ulaganje roditelja
  • bez roditeljskog sudjelovanja
  • altricijski
  • prije izleganja/porođaja
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Kraljevski albatrosi su nevjerojatno dugovječni kad se uzme u obzir da velika većina njihovih života provode nad opasnim južnim oceanima. Stopa smrtnosti odraslih je 3 posto godišnje. U divljini je poznato da je kraljevski albatros živio više od 58 godina. Moguće je da neke ptice mogu doseći dob od 80 godina.(del Hoyo, et al., 1992.)

čuvarski pas

Ponašanje

Na moru su kraljevski albatrosi uglavnom usamljeni. Velike se zajednice stvaraju kada je prisutna hrana, osobito oko ribarskih brodova. Također, stotine starijih nezrelih i onih bez partnera mogu se okupiti na kopnu u područjima za loafing. Mogu biti i dnevni i noćni. Kraljevski albatrosi su nomadski i procjenjuje se da putuju više od 100.000 milja svake godine, postižući brzinu preko 70 milja na sat. Budući da nisu u stanju izdržati leteće, kraljevski albatros ne može letjeti po mirnom vremenu. Kada vjetrovi padnu, kraljevski albatros može biti prisiljen plutati oceanima. Umjesto da mašu krilima, kraljevski albatros klize, koristeći uzlaznu struju zraka koju valovi oceana odbijaju prema gore. Koliko god da su kraljevski albatrosi veličanstveni na nebu, njihove su metode polijetanja i slijetanja sve samo ne graciozne. Kraljevski albatros mora dugo trčati s raširenim krilima kako bi poletio. Element opasnosti postoji pri slijetanju, osobito na čvrsto tlo. Bez kontinuiranog udaranja, kočenje može biti teško. Često to rezultira sudaranim slijetanjima, gdje ozljede nisu rijetke.('Kraljevski albatros', 2003.; del Hoyo, et al., 1992.; Grzimek, 1972.; Hoffman, 2002.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • klizi
  • dnevni
  • noćni
  • pokretljiva
  • nomadski
  • usamljeni

Home Range

Trenutno nemamo informacije o domaćem rasprostranjenju ove vrste.

Komunikacija i percepcija

Muškarci i ženke rade razrađene prikaze kako bi se stvorile veze u paru. U udvaranje su uključene radnje kao što su 'Kružanje računom', 'Upiranje u nebo', 'Dodirivanje boka' s kljunom i širenje krila. Ovi prikazi obično su popraćeni raznim pozivima. Ovaj oblik zajedničkog plesa obično se odvija na kopnu, ali se ponekad može dogoditi i na moru. Kraljevski albatrosi obično su tihi na moru, ali mogu postati prilično glasni kada se natječu za hranu, posebno oko ribljih brodova. Zvukovi kreštanja, škripanja i grgljanja najčešći su zvukovi koji se stvaraju tijekom natjecanja za hranu. Kao prijetnja uljezama, vrlo karakterističan zvuk zveckanja može se proizvesti brzim i uzastopnim pljeskanjem novčanicom.(del Hoyo, et al., 1992.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Kraljevski albatrosi su mesožderi. Jedu uglavnom glavonošce (Moroteuthis ingens,Kondakovia longimana,Atlantski Hisioteuthis), riba (Macruronus novaezelandiae), i neki rakovi. Zbog nedostatka manevriranja, albatros rijetko pokupi plijen u letu. Umjesto toga, sjede na vodi i koriste metodu poznatu kao površinsko zauzimanje. Povremeno prave plitke poniranja. Najveći dio njihovog lova, osobito na lignje, obavlja se noću.(del Hoyo, et al., 1992.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • ribojedi
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • riba
  • mekušci
  • vodeni rakovi

Predatorstvo

Djelomično zbog svoje velike veličine i samotnog načina života, kako u zraku tako i na osamljenim otocima, kraljevski albatros nema poznatih grabežljivaca. Ljudi su u prošlosti bili prijetnja, ali nedavne, strože kazne za ubijanje kraljevskog albatrosa pomogle su populaciji da ostane stabilna.(del Hoyo, et al., 1992.)

Uloge ekosustava

Zbog svog općenito usamljenog načina života i širokog područja koje pokrivaju, kraljevski albatros ima malo utjecaja na svoju okolinu. Kraljevski albatros su grabežljivci koji se nalaze na vrhu hranidbenog lanca. Zbog male populacije kraljevskog albatrosa, populacije njihovog plijena ostaju relativno nepromijenjene.(del Hoyo, et al., 1992; Grzimek, 1972)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Njihove oceanske navike i izolirani raspon južne hemisfere čine kraljevskog albatrosa gotovo nedostupnim ljudima. Zbog svog majstorstva letenja, kraljevski albatrosi stekli su divljenje i poštovanje diljem svijeta i traženi su od strane promatrača ptica. Zbog toga se ubojstvo iz bilo kojeg razloga smatra teškim kaznenim djelom.(del Hoyo, et al., 1992.)

merrick doggie wirebones
  • Pozitivni učinci
  • eko turizam

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Zbog svoje sklonosti plijeniti mamac koji koriste koćarice i drugi ribarski čamci, mnogi su kraljevski albatrosi ubijeni u ribarskim konopcima i mrežama. Danas su razvijene i implementirane nove, skuplje metode za sprječavanje štete po ptice.(del Hoyo, et al., 1992.)

Konzervacijski status

Broj stanovnika se u prošlosti brzo smanjivao zbog manje strogih zahtjeva za ribolovne prakse. Nedavne zabrane u vodama Novog Zelanda zahtijevale su da koćari zamijene zastarjelu opremu i implementiraju nove, sigurnije metode. Kao rezultat ovih mjera, stanovništvo se stabiliziralo. Danas se procjenjuje na 10.000 do 20.000 parova populacije. Kraljevski albatros je na popisu IUCN-a kao 'ranjiv'.('Species Factsheet', 2000.; del Hoyo, et al., 1992.; IUCN, 2003.)

Suradnici

Alaine Camfield (urednica), Agents za životinje.

Jason LaGosh (autor), University of Michigan-Ann Arbor, Phil Myers (urednik), Museum of Zoology, University of Michigan-Ann Arbor.