Dinomys branickiipacarana

Autor Khoa Huu Nguyen

Geografski raspon

Pacaranas se distribuira diljem zapadne Južne Amerike od Kolumbije do Bolivije (Anderson 1984. i White 1992.).

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Pacaranas naseljavaju padine i doline prašuma u planinama Anda. Smatra se da su iznimno rijetke, iako neki znanstvenici nagađaju da bi to moglo biti zbog nedostatka informacija o pravom staništu životinje (White 1992. i Matthews 1971.).

zuca nosač kućnih ljubimaca
  • Zemaljski biomi
  • šuma

Fizički opis

Pacaranas su treći najveći živi glodavci s duljinom glave i tijela u rasponu od 730-790 mm i duljinom repa od oko 190 mm (Anderson 1984.). Pacaranas imaju gornje dijelove koji su tipično tamno smeđi ili crnkasti s dvije isprekidane bijele pruge duž leđa i nekoliko redova bijelih mrlja na svakoj strani (Burton 1987, Anderson 1984). Uši su relativno kratke i zakrivljene, gornja usna ima duboki rascjep, a pacarane imaju mnogo dugih, sivkastih brkova. Stopala su plantigradna i na svakom stopalu se nalaze četiri znamenke, svaka s dugom i snažnom pandžom (Grzimek 1975. i White 1992.).



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    10.000 do 15.000 kg
    22,03 do 33,04 lb

Reprodukcija

Malo se zna o reproduktivnim karakteristikama ove vrste. Pacarane u zatočeništvu imaju razdoblje trudnoće od 222-283 dana, a ženka obično rađa najviše dvoje mladih (Grzimek 1975). Svaki mladunče težak je oko 900 g i pokazuje znatnu aktivnost i znatiželju o svom okolišu unutar samo nekoliko dana od rođenja (White 1992.). Razdoblje odvikavanja i dob spolne zrelosti nisu poznati, ali životni vijek pacarana u zatočeništvu može biti i preko devet godina. Također se čini da pacarane 'plaču' u sezoni parenja kako bi privukle seksualne partnere, a mužjaci prilaze ženkama u dvonožnom položaju tijekom udvaranja (Anderson 1984.).

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • Raspon broja potomaka
    1.000 do 4.000
  • Prosječan broj potomaka
    2.400
  • Prosječan broj potomaka
    dva
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    223 do 283 dana
  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

U zatočeništvu, pacarane su izrazito mirne, neagresivne i miroljubive životinje (Matthews 1971. i Grzimek 1975.). Čini se da su uglavnom noćni i penju se, ali su pretežno kopneni. Pacarane su obično same ili se nalaze u parovima (Parker 1990). Čini se da postoji razrađen komunikacijski sustav koji se sastoji od kombinacije udaranja nogama s prednjim šapama, cvokotanja zubima, cviljenja, pjesama i šištanja (White 1992. i Anderson 1984.). Kada se hrane, obično sjede na stražnjim nogama i drže hranu između prednjih šapa (Parker 1990). O njihovom životu u divljini još uvijek se ne zna dovoljno. Znanstvenici nisu sigurni jesu li duge kandže ove vrste uglavnom za kopanje ili za penjanje jer nije primijećeno da pacarana u zatočeništvu kopa (Grzimek 1975).

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Pacaranas se uglavnom hrane plodovima, lišćem i stabljikama biljaka (Matthews 1971).

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
    • lignivored

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Iako rijetko, domoroci love pacarane za hranu (Matthews 1971). Znanstvenici vjeruju da je najveći neprijatelj pacaranama čovjek (Grzimek 1975).

Konzervacijski status

Pacaranas su klasificirane kao ugrožene i vjerojatno na rubu da budu klasificirane kao ugrožene (Bailie 1996). Klasifikacija je uglavnom zbog rijetkosti životinje. Vjerojatno nisu značajno pogođeni krčenjem šuma. Najvažniji izazov je naučiti više o povijesti života pacarane u divljini i njezinom području staništa (Burton 1987. i White 1992.).

pas s hobotnicom na glavi

Suradnici

Khoa Huu Nguyen (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.