Didelphis marsupialissuthern opossum

Autora Leila Siciliano Martina

Geografski raspon

Obični oposumi (Didelphis marsupialis) nalaze se u velikom dijelu Srednje i Južne Amerike. Raspon ove vrste ograničen je visokim nadmorskim visinama i suhim okolišem. Ove životinje žive u sljedećim zemljama: Argentina, Belize, Bolivija, Brazil, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Francuska Gvajana, Gvatemala, Gvajana, Honduras, Meksiko, Nikaragva, Panama, Paragvaj, Peru, Surinam, Trinidad , Tobago i Venezuela. U novijoj povijesti ove su životinje također uvedene na razne otoke.(Brito, et al., 2008.; Cerqueira i Tribe, 2008.)

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Obični oposumi se nalaze u raznim staništima diljem Srednje i Južne Amerike. Ove životinje se smatraju općim staništem i čak su tolerantne na antropogeno promijenjena okruženja. Ne nalaze se u područjima s iznimno visokim visinama ili ekstremno suhim staništima, iako se nalaze u planinskim sredinama u Kostariki i mogu preživjeti u područjima sa širokim rasponom oborina. Pretpostavlja se da obični oposumi mogu biti najtolerantniji i najprilagodljiviji neotropski sisavac. Njihova preferirana staništa uključuju tropske, suptropske, stare, zimzelene i galerijske šume u nizinskim predjelima ispod oko 2000 metara u prosjeku. Ove životinje također su česte u urbanim sredinama kao što su u blizini ljudskih nastambi i deponija smeća, kao i na poljoprivrednim površinama uključujući pašnjake i plantaže kakaa, kave i citrusa. Obični oposumi se mogu naći na tlu ili na velikim stablima, iako su više kopneni od nekih članova svog roda.(Adler, et al., 2012.; Brito, et al., 2008.; Cerqueira i Tribe, 2008.; Estrada, et al., 1994.; Medellin, 1994.; Reid, 2009.; Tyndale-Biscoe, 1973.)

  • Regije staništa
  • tropski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • prašuma
  • planine
  • Ostale značajke staništa
  • urbana
  • prigradski
  • poljoprivredni
  • Visina raspona
    2.000 (visoka) m
    stopa

Fizički opis

Uobičajeni oposumi su robusni tobolčari. Krzno na njihovom tijelu je gusto s dugim dlakama, zbog čega ove životinje izgledaju pomalo raščupane. Njihova leđna kora često je tamna, tipično crnkasta ili sivkasta, ali u rijetkim slučajevima mogu izgledati bjelkaste. Za usporedbu, njihovo trbušno krzno je žuto ili kremasto. Ove životinje imaju prvenstveno bjelkasto krzno na licu i tamnu prugu koja se proteže do tjemena, s crnim prstenom oko oba oka. Uši su im velike i sve crne. Obični oposumi imaju oštre kandže, duge brkove i uglavnom goli hvatački rep koji je nešto duži od njihova tijela. Ove životinje su spolno dimorfne; mužjaci zarobljeni u Francuskoj Gvajani u prosjeku su težili 1,2 kg, a ženke 1,03 kg. Ove vrijednosti mogu biti niske; drugi izvori sugeriraju da se njihova tjelesna težina kreće između 4 do 6 kg. Općenito, odrasli mužjaci imaju duže očnjake od odraslih ženki. Obični oposumi obično imaju ukupnu duljinu tijela od 371 mm (u rasponu od 265 do 430 mm), uključujući duljinu repa od 395 mm.(Castillo-Flores i Calvo-Irabien, 2003; Reid, 2009; Richard-Hansen, et al., 1999; Shripat, 2011; Tyndale-Biscoe i Renfree, 1987)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • Prosječna masa
    1530 g
    53,92 oz
    AnAge
  • Duljina raspona
    265 do 430 mm
    10,43 do 16,93 inča
  • Prosječna duljina
    371 mm
    14,61 in
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    3,31 vata
    AnAge

Reprodukcija

Uobičajeni oposumi pokazuju poliginozni sustav parenja, u kojem se mužjaci natječu za reproduktivne ženke. Ove životinje su gotovo isključivo same, ali se okupljaju sezonski radi razmnožavanja.Didelphidsnemojte pokazivati ​​rituale udvaranja i ne spajajte se. Ženke doživljavaju estrusni ciklus od 25 do 32 dana. Kada su resursi ograničeni ili nedostupni, ove životinje mogu odlučiti da se ne pare.(Fernandes, et al., 2010.; Julien-Laferriere i Atramentowicz, 1990.; O'Connell, 2006.; Shripat, 2011.; Sunquist, et al., 1987.)

  • Sustav parenja
  • poliginozan

Sezone razmnožavanja i broj godišnjih legla variraju ovisno o geografskoj širini. Sezona razmnožavanja može varirati od jedne duge sezone od siječnja do rujna ili nekoliko kraćih sezona godišnje. Ova godišnja doba mogu biti povezana sa sezonskim oborinama. Ženke običnog oposuma počinju se razmnožavati kada napune 6 do 7 mjeseci. Trudnoća obično traje 13 do 15 dana, nakon čega se rodi 2 do 20 altricijskih mladih, zanimljivo; životinje koje žive bliže ekvatoru obično imaju manja legla. Po rođenju, mladi su im maleni; obično su dugi oko 1 cm i teški oko 0,13 grama. Iako su izrazito nerazvijeni, novorođeni obični oposumi imaju dobro razvijene kandže na prednjim nogama koje im pomažu da se popnu do majčine torbice. Nakon što uđu u vrećicu, njihovi mladi ostaju vezani za mammae oko 50 dana. Mladunci se odbijaju i neovisni su u dobi od 90 do 125 dana, često kada je plodova u izobilju.(Brito, et al., 2008; Cabello, 2006; Gustavo, et al., 1990; Julien-Laferriere i Atramentowicz, 1990; O'Connell, 2006; Shripat, 2011; Tyndale-Biscoe i Mackenzie197Biscoe, i Renfree, 1987; Tyndale-Biscoe, 1973; Tyndale-Biscoe, 2005)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • viviparan
  • Interval uzgoja
    Obični oposumi se razmnožavaju 1 do 3 puta godišnje.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja varira ovisno o geografskoj širini, ali vjerojatno je povezana sa sezonskim oborinama.
  • Raspon broja potomaka
    2 do 20
  • Prosječan broj potomaka
    6
    AnAge
  • Razdoblje gestacije raspona
    13 do 15 dana
  • Raspon dobi odvikavanja
    90 do 125 dana
  • Vrijeme raspona do neovisnosti
    90 do 125 dana
  • Raspon dobi u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (ženke)
    6 do 7 minuta
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    240 dana
    AnAge

Obični oposumi nude vrlo malo roditeljske skrbi. Mužjaci nisu uključeni u podizanje svog potomstva, a ženke ulažu minimalan trud. Kad im se rodi majušno potomstvo, započinju mučno putovanje do majčine torbice; mnogi mladi neće preživjeti. Ženke običnog oposuma obično imaju samo 9 sisa dostupnih za dojenje, tako da često imaju više potomaka nego što mogu primiti. Međutim, oni imaju prilično nisku stopu smrtnosti nakon što su na sigurnom u vrećici i doje. Mladunci mogu početi napuštati vrećicu kada budu stari oko 70 dana, a tada mogu početi jahati na majčinim leđima dok ona hrani hranu. Mladunci se osamostaljuju kada se odbiju između 90 i 125 dana starosti. Zanimljivo je da je studija u Venezueli utvrdila da ženke s velikim resursima imaju veću vjerojatnost da će imati uglavnom muško potomstvo, dok, kada resursi postanu ograničeni, obično imaju veći broj ženki u leglu.(Austad i Sunquist, 1987; Julien-Laferriere i Atramentowicz, 1990; Shripat, 2011; Tyndale-Biscoe i Mackenzie, 1976; Tyndale-Biscoe i Renfree, 1987)

  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • ženska roditeljska skrb
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • žena

Životni vijek/dugovječnost

Obični oposumi vrlo su kratkog vijeka; obično žive manje od 2 godine. U dugotrajnoj studiji ovih životinja, najstarija jedinka doživjela je 20 mjeseci, u drugoj studiji; najstarija jedinka doživjela je 11 mjeseci. Ove životinje doživljavaju najveću stopu smrtnosti prije zrelosti i tijekom laktacije. Obični oposumi su česte žrtve sudara s automobilima.(Kajin, et al., 2008.; Pinowski, 2005.; Reid, 2009.; Sunquist, et al., 1987.)

pas u košari bicikla
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    2 godine
  • Prosječni životni vijek
    Status: zatočeništvo
    4,2 godine
    AnAge

Ponašanje

Uobičajeni oposumi su usamljeni i noćni. Svoje dnevne aktivnosti počinju oko sat vremena prije zalaska sunca; međutim, njihova aktivnost doseže vrhunac od 23 sata do 3 sata ujutro. Ove životinje su prvenstveno kopnene, ali provode značajnu količinu vremena na drveću, iako su drugi članovi njihova roda mnogo više arborealni. Tijekom dana, obični oposumi ostaju unutar svojih jazbina. Mjesta ukopa variraju i uključuju šupljine drveća, pod zemljom, u stablima palmi ili smokava, u krošnjama drveća ili u napuštenim gnijezdima drugih vrsta. Ove životinje ne održavaju jazbinu jako dugo, mužjaci ostaju u istoj jazbini u prosjeku oko 1,5 dana, a ženke ostaju u istoj jazbini oko 5,1 dan.(Adler i sur., 2012.; Brito i sur., 2008.; Julien-Laferriere i Atramentowicz, 1990.; Reid, 2009.; Shripat, 2011.; Sunquist i sur., 1987.; Vaughan i sur., 1999.)

  • Ključna ponašanja
  • strašno
  • noćni
  • sumrak
  • pokretljiva
  • usamljeni
  • Veličina teritorija raspona
    0,081 do 1,838 km ^ 2

Home Range

Mužjaci običnih oposuma održavaju mnogo veći raspon doma od svojih ženskih kolega. Ženke u prosjeku imaju 16,3 hektara (+/- 8,2 ha), dok mužjaci imaju prosječnu površinu od 123 hektara (+/- 60,8 ha). Muški dom se preklapaju; općenito postoji oko jedna jedinka po hektaru.(Brito, et al., 2008.; Sunquist, et al., 1987.)

Komunikacija i percepcija

Obični oposumi koriste različite kanale percepcije. Njihova se slušna sposobnost razvija relativno kasno u životu, mladi ne razviju u potpunosti svoje slušne sposobnosti sve dok ne navrše oko 80 dana. Uobičajeni oposumi mogu komunicirati glasno, posebno kada su uključeni u agresivni susret. U takvim okolnostima te životinje mogu siktati, režati ili škripati. Uobičajeni oposumi također izvode razne vizualne prikaze kada su uključeni u agresivnu interakciju, uključujući ljuljanje s jedne strane na drugu, slinjenje, otkrivanje zuba, a u slučaju ekstremne prijetnje, poznato je i da ove životinje ulaze u katatonično stanje, obično poznat kao 'igranje oposuma'. Olfakcija se također koristi za komunikaciju; obični oposumi mogu proizvoditi sekret iz svojih analnih žlijezda ili prskati mokraću i izmet kada se osjeti prijetnja. Njihov je vid akutan i vjerojatno je jednak vizualnim sposobnostima mačaka; međutim, njihova je oštrina vida ograničena u usporedbi s nekim primatima.(Ehret, 1983; Oswaldo-Cruz, et al., 1979; Reid, 2009; Shripat, 2011; Volchan, et al., 2004)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • kemijski
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Obični oposumi imaju vrlo široku prehranu. Njihove prehrambene navike često se nazivaju oportunističkom svejednošću. Njihova prehrana uključuje beskralježnjake, kralježnjake, lišće, voće, nektar i strvinu. Obični oposumi mogu mijenjati svoju prehranu sezonski, tijekom sušne sezone vjerojatnije je da se konzumiraju sisavci i ptice, dok se tijekom kišne sezone više oslanjaju na voće, zmije i žabe krastače. Bez obzira na godišnje doba, beskralješnjaci su glavna namirnica u njihovoj prehrani, uključujućigliste,kornjašiiskakavci. Nakon odbijanja, njihova prehrana ostaje prilično konstantna tijekom života, iako starije životinje češće jedu kralježnjake. Uobičajeni oposumi jedu razne kralježnjake uključujući ptice kao nprlutke s repom koplja, vodozemci kao nprtrske krastače, gmazovi kao nprvenezuelanske zvečarkei razne male sisavce. Zanimljivo je da je njihova sposobnost konzumiranja čegrtuša olakšana njihovim očitim imunitetom na otrov mnogih članova obiteljiVipiridae.(Almeida-Santos, et al., 2000.; Cerqueira i Tribe, 2008.; Cordero i Nicolas, 1987.; Garrett i Boyer, 1993.; Reid, 2009.; Reidy, 2009.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • ptice
  • sisavci
  • vodozemci
  • gmazovi
  • Mrcina
  • kukci
  • kopneni crvi
  • Biljna hrana
  • lišće
  • voće
  • nektar

Predatorstvo

S obzirom na njihovu brojnost, obični oposumi su vjerojatno plijen za razne velike sisavce diljem Srednje i Južne Amerike. Njihovi poznati grabežljivci uključujuoceloti,jaguarundiiorlovi harpije. Kada se otkrije prijetnja, obični oposumi mogu odlučiti trčati ili se popeti na stablo kako bi izbjegli grabežljivce. Rjeđe, ove životinje mogu ući u katatonično stanje, uobičajeno poznato kao 'igranje oposuma'. Ovo ponašanje koje glumi smrt može trajati samo 1 minutu ili čak 6 sati.(Gustavo i sur., 1990.; Rotenberg i sur., 2012.; Šripat, 2011.)

  • Poznati grabežljivci
    • oceloti (Leopardus pardalis)
    • jaguarundiPuma yagouaroundi)
    • orlovi harpije (Harpija harpija)

Uloge ekosustava

Obični oposumi nose razne parazite; neka izvješća tvrde da mogu nositi do 46 vrsta unutarnjih i vanjskih parazita. Najznačajnije,Trypanosoma cruzimogu se naći u njihovim analnim žlijezdama. Oni također nose raznecestodes,nematodeiacanthocephalau njihovom debelom i tankom crijevu. Obični oposumi su također važni raspršivači sjemena. One pomiču neke sjemenke uslijed gutanja nakon jela voća, kao nprCekropija. Međutim, njihovo čupavo krzno također uzrokuje da prevoze dijasporu izPavonia se rastala anaiDesmodium incanum. Ove biljke su antropogeno bilje i unesene su u šumsko podzemlje djelomično putem krzna životinja.(Castillo-Flores i Calvo-Irabien, 2003.; Cerqueira i Tribe, 2008.; Deane, et al., 1984.; Jimenez, et al., 2011.; Medellin, 1994.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke
Komenzalne/parazitske vrste
  • Cestode:Mathevotaenia bivittata
  • Nematoda:Aspidodera raillieti;Capillaria eberthi;Cruzia tentaculata;Moennigia;Spirura guianensis;Strongylus paraquinus;Trichuris reesali;viannaia viannai
  • Acanthocephala:Oligacanthorhynchus microcephala;Oncicola campanulata

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Obične oposume često love ljudi. Ubijaju se zbog sporta i hrane, a čak su i dio ilegalne trgovine divljači. Neke kulture vjeruju da se mast običnih oposuma može koristiti za liječenje raznih bolesti, uključujući bolove u želucu, reumu, proljev, upale, infekcije kože, porođajne bolove, astmu, glavobolju, zubobolju, bolove u ušima i grlobolju.(Alves i Rosa, 2006; Alves i Rosa, 2007; Brito i sur., 2008; Junior i sur., 2010)

  • Pozitivni učinci
  • hrana
  • dijelovi tijela izvor su vrijednog materijala
  • izvor lijeka ili lijeka

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Poznato je da obični oposumi prenose bolesti koje utječu na ljudsku populaciju, kao što su Chagasova bolest i leishmaniansis. Ove životinje se također mogu smatrati štetnicima zbog njihove sposobnosti ubijanja šišmiša uhvaćenih u istraživačkim mrežama za maglu i njihove sklonosti peradi.(Brito, et al., 2008.; Cabello, 2006.; Deane, et al., 1984.; Reid, 2009.)

  • Negativni utjecaji
  • ozljeđuje ljude
    • nosi ljudsku bolest
  • štetočina usjeva
  • uzrokuje ili prenosi bolest domaćih životinja

Konzervacijski status

Obični oposumi su trenutno navedeni kao vrste koje najmanje zabrinjavaju prema Crvenom popisu ugroženih vrsta IUCN-a. Ove životinje se nalaze u velikom dijelu Srednje i Južne Amerike i vjerojatno imaju vrlo veliku populaciju. Njihova sposobnost života u antropogeno poremećenim okolišima omogućuje ovoj vrsti široki uspjeh.(Brito, et al., 2008.)

Drugi komentari

južnoameričkididelfidiobično se grupiraju u 'bijelouhe' ili 'crnouhe oposume'. Obični oposumi (Didelphis marsupialis) uključeni su u skupinu 'crnouhih oposuma', zajedno s oposumima s velikim ušima (Didelphis aurita).(Cerqueira i pleme, 2008.)

Suradnici

Leila Siciliano Martina (autorica), Animal Agents Staff.