Dicerorhinus sumatrensisSumatranski nosorog

Autor: Nghi Tran

Geografski raspon

Dicerorhinus sumatrensispostoji u podnožju Himalaje u Butanu i diljem Burme, Tajlanda, Malezije do Sumatre i Bornea. Pojava vrste u indokineskim zemljama, uključujući Vijetnam i Indoneziju, nije potvrđena (Nowak 1991).

  • Biogeografske regije
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Vrsta može živjeti u različitim staništima. Uglavnom se nalazi u gustim šumama, šumama planinske mahovine i brdovitim predjelima blizu vodenih korita. Rubovi šuma i područja s gustom sekundarnom vegetacijom također privlače ove životinje. Sumatranski nosorozi također su viđeni u obalnim močvarama iu moru (Strein 1987.)

  • Zemaljski biomi
  • prašuma
  • šikara šuma

Fizički opis

Dicerorhinus sumatrensisje najmanja od pet živih vrsta nosoroga. Debelog je rasta i kratkog tijela s kombiniranom dužinom glave i tijela od 236-318 centimetara. Životinja može doseći visinu ramena od 112-145 centimetara. Vrsta se može lako prepoznati po dva duboka nabora kože koji okružuju tijelo između nogu i trupa i gustom dlaku kratkih čvrstih dlaka. Dva roga ukrašavaju njušku, iako je prednji rog mnogo uočljiviji od nosnog roga. Prosječno debela 16 milimetara, koža sumatranskog nosoroga je debela i kožasta, zbog čega se nabora na rubovima. Njuška je zaobljena i bez bora. Kod odraslih osoba, boja tijela je općenito tamno siva ili smeđa. Njegova zubna formula je 1/0, 0/1, 3/3, 3/3.



(Nowak 1991., Strien 1986., Strien 1987.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • ukrašavanje
  • Masa dometa
    800 do 2000 kg
    1762,11 do 4405,29 lb

Reprodukcija

Zbog njihovih privatnih navika, razdoblje parenja ove vrste nije poznato. No, dobro je poznato da se većina porođaja događa od listopada do svibnja, mjeseci s najvećom količinom padalina. Razdoblje trudnoće procjenjuje se na 12-16 mjeseci. Prvih nekoliko dana nakon rođenja mladunčad je skrivena u gustom raslinju u blizini slanih lizala dok majka pregledava. Nakon dva mjeseca može se naći kako luta s majkom. Novorođenče je pri rođenju visoko 60 cm i dugo 90 cm, teško oko 25 kg. Dlaka novorođenčadi je kratka, hrskava i crna, ali kasnije postaje duga i čupava. Tijekom ranijih faza razvoja, mladi se mogu družiti jedni s drugima, ali na kraju postaju osamljeni. Odvikavanje se odvija u dobi od 16-17 mjeseci. Intervali među porođajima traju najmanje 3-4 godine. Do 7-8 godina starosti telad postižu spolnu zrelost.

(Nowak 1991., Foose i Strein 1995.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • Prosječan broj potomaka
    jedan
    AnAge
  • Prosječno razdoblje trudnoće
    236 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    2738 dana
    AnAge

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Sumatranski nosorog je usamljena vrsta. I mužjaci i ženke održavaju stalne domove, ali mužjaci brane veći teritorij od ženki. Kako se granice domaćih područja preklapaju, sumatranski nosorozi se povremeno susreću, ali ne ostaju zajedno duže vrijeme. Tijekom razdoblja parenja, mužjaci i ženke se okupljaju kako bi se parili i formirali kratkoročne veze.

Sumatranski nosorog je dobro poznat po svom ponašanju prilikom obilježavanja. Životinja ga obilježava izmetom, urinom i ostacima zemlje. Ti tragovi služe kao vizualni i olfaktorni signali za prolaz nosoroga. Najčešća metoda teritorijalnog obilježavanja je struganje napravljeno jednim pokretom stražnjih nogu u tlo, što rezultira golim komadom tla. Izmet se često taloži u struganju, a urin se prska i prska po vegetaciji. Ova vrsta također omeđuje svoj teritorij uvijanjem i lomljenjem mladica; Sumatranski nosorozi mijenjaju smjer kada naiđu na slomljena stabla na putu. Kada su uznemirene ili im prijete susreti s ljudima, životinje prskaju obilnu mokraću i vrše nuždu nekoliko puta. Ponašanje služi za privremeno privlačenje pozornosti uljeza dok putuju mladi, ako su prisutni, traže zaklon. U nekim situacijama ti nosorozi mogu postati agresivni i neprijateljski raspoloženi.

Vrsta je neiscrpni šetač. Hrani se prije zore i prije zalaska sunca, a kreće se uglavnom noću. Također može dobro plivati. Tijekom dana, životinja se često nalazi u kišnim ribnjacima ili ritovima koji se iskopavaju u blizini potoka. Valovi služe za hlađenje životinje; osim toga, blato iz tokova sprječava pucanje i sušenje kože životinje.

Poznato je da se vrsta kreće po uzoru na sezonska kretanja. Putuje uz brda kada su nizine poplavljene, spušta se kada je hladno i relativno suho vrijeme, vraća se na visoko tlo kako bi pobjegao od ljetnih insekata, osobito konjskih muha.

(Flinn i Tajuddin 1984., Nowak 1991., Strein 1986.)

  • Ključna ponašanja
  • pokretljiva

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • dodir
  • kemijski

Prehrambene navike

Dicerorhinus sumatrensisje biljojed, konzumira mlade mladice, lišće i biljke u sekundarnom rastu. Prilikom hranjenja, životinja se kreće cik-cak, uzimajući uzorke potencijalne hrane na vidiku prije nego što uzme velike količine. Mlade mladice služe kao glavni izvor hrane i sustavno se pripremaju za konzumaciju; mlada stabla se izgrizu, gaze i onda pojedu. Ovi nosorozi uzimaju plodove, grančice i koru. Preferiraju se omiljena hrana, kao što su divlji mango, bambus i smokve. Nosorozi dobivaju minerale, uglavnom natrij i kalcij, pijenjem iz slanih izvora. Dnevna potrošnja hrane kod odraslih osoba u prosjeku iznosi 50 kilograma.

(Strien 1986.)

  • Primarna dijeta
  • biljojedi
    • folivore
    • plodožderka
    • lignivored
  • Biljna hrana
  • lišće
  • drvo, kora ili stabljika
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi
  • voće

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Lovi se na dijelove tijela koji navodno imaju ljekovita svojstva.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Sumatranski nosorog ponekad gazi poljoprivredno zemljište i hrani se usjevima.

(Flynn i Tajuddin 1984.)

eyebright za pse

Konzervacijski status

Dicerorhinus sumatrensisklasificiran je kao ugrožen od strane IUCN-a i USDI-a, a nalazi se u Dodatku 1 CITES-a. Izvorni raspon vrste drastično se smanjio zbog uništavanja staništa sječom i krčenjem zemljišta za poljoprivredu. Vrsta je također ugrožena prekomjernim lovom na navodno afrodizijak i lijekove napravljene od rogova i drugih dijelova tijela. Osim toga, vrlo je osjetljiv na sve oblike smetnji i tjera ga i najmanji znakovi upada. Strien (1986) tvrdi da je ova vrsta sada jedna od najrjeđih i najugroženijih životinja. Trenutni napori za očuvanjeD. sumatrensisuključuju zaštitu njenog staništa i zakone koji zabranjuju lov na tu vrstu.

(Strein 1986., Strein 1987.)

Suradnici

Nghi Tran (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.