Anas laysanensisLaysan patka

Peter Herbst

Geografski raspon

Patka Laysan izvorno je živjela duž cijelog havajskog arhipelaga, ali je u posljednjih dvjesto godina njezin raspon uvelike smanjen. Trenutačno se patka Laysan može naći samo na malom otoku od 900 hektara (otok Laysan) koji je pod zaštitom US Fish and Wildlife Service.

  • Biogeografske regije
  • oceanskim otocima
    • zavičajni
  • tihi ocean
    • zavičajni

Stanište

Grupirana među Dabbling patke kao što je patka patka, Laysan patka preferira kopnena staništa od vodenih i zračnih staništa. Patka Laysan obično se promatra uz obalu otoka Laysan ili oko jezera u unutrašnjosti otoka. Ovdje borave tijekom cijele godine. Studije DNK u kostima patke diljem Havajskog otočja pokazale su da je raspon patke Laysan nekoć uključivao cijeli havajski arhipelag prije masovnog izumiranja koje se dogodilo u toj regiji nakon polinezijske kolonizacije između 400. i 600. godine nove ere.

  • Vodeni biomi
  • primorski

Fizički opis

Prosječna težina ove dugovječne patke varira s godinama. Pojedinac u dobi od 14 godina može težiti 98,1 grama, dok pojedinac u dobi od 45 godina može težiti 402,0 grama. Mala je razlika između perja mužjaka i ženki. Obje su mutne, tamnosmeđe s prepoznatljivim bijelim prstenovima za oči i bijelim perjem na glavi i vratu. Glavna razlika leži u boji kljuna: muški kljun je žućkasto zelen s crnim mrljama, dok je ženski kljun zagasito narančast. Laysan Duck ima snažna krila koja joj omogućuju brzo polijetanje, ali ne i dugotrajan let. Laysan patka većinu vremena provodi na nogama plivajući u vodi i na kopnu u potrazi za hranom.



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    98 do 402 g
    3,45 do 14,17 oz

Reprodukcija

Kopulacija se događa na kopnu tijekom kasne jeseni i zime. Nakon toga dolazi do gniježđenja, a ženka gradi gnijezdo na dobro skrivenom mjestu. Četiri jaja obično se polažu između travnja i kolovoza, ali ponekad već u veljači i sve do studenog. Ukupni uspjeh vrste smanjen je ljudskim upadima, posebno zato što je njezina stopa reprodukcije prirodno niska. Organizacije koje žele povećati populaciju pataka trenutno uzgajaju patke u zatočeništvu.

bolivijski pas
  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Prosjek jaja po sezoni
    4

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Laysan patka rijetko se promatra kako pliva ili leti i svaki dan provodi oko 10 posto svog vremena hodajući ili trčeći po zemlji. Tijekom podneva patke se odmaraju, a navečer i noć izlaze hraniti se na otočno gorje. Vokalizacije su slične onoj patke patke, ali se rijetko čuju osim tijekom udvaranja. Mužjaci patki koje se bore za parove promatraju se kako međusobno vuku perje na prsima.

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Glavna hrana za ovu vrstu su makrobeskralješnjaci. Patka Laysan nije ronilac niti plivač i samo uroni glavu u vodu kako bi se hranila vodenim biljkama, sjemenkama i puževima. Također vrše filtarsko hranjenje za ličinke i kukuljice moljca. Osobit način hranjenja koji je uočen kod ove vrste je njezina sklonost da trči kroz rojeve odraslih mušica sa ispruženim vratom i otvorenim ustima kako bi zarobio muhe u ustima. Klima u Tihom oceanu prolazi kroz male sezonske varijacije i stoga je migracija ove patke kako bi slijedila hranu nepotrebna, jer zalihe ostaju konstantne tijekom cijele godine.

prioritet total care care

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Njihovo utočište područje je velike ekonomske vrijednosti za programere.

Konzervacijski status

Broj stanovnika nedavno je 1993. godine pao na 150 nakon suše u regiji. Njihov sadašnji broj je do 600, što se smatra uspjehom američke službe za ribu i divlje životinje. Trenutačno je otok Laysan utočište za ove ptice, ali se labavo održava kao utočište za ptice od 1909. godine.

Suradnici

Peter Herbst (autor), Sveučilište Michigan-Ann Arbor.