Anas clypeatannothern lopatar

Autora Kelly Johnson

Geografski raspon

sjevernjaci (Anas clipata) ima vrlo širok geografski raspon. Gnijezde se diljem Euroazije i zapadne Sjeverne Amerike. Također se nalaze u regiji Velikih jezera na istoku Sjedinjenih Država. Zimi razne populacije migriraju na jug na određena mjesta, raštrkane diljem sjeveroistočne Afrike, Indije, južne Kine i Japana do Meksika i južne Sjeverne Amerike. (Soothill i Whitehead, 1988.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • orijentalni
    • zavičajni

Stanište

Tijekom sezone razmnožavanja, sjevernjaci se nalaze u plitkim bazenima i močvarama koje imaju dobar pokrov i suha područja u blizini za gniježđenje. Zimi se mogu naći u blizini slatkovodnih močvara, močvara i poplavnih područja. (Johnsgard 1965.)

olimpijsko utočište za životinje
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak
  • šuma
  • Vodeni biomi
  • jezera i bare

Fizički opis

Mužjaci teže 17 do 38 unci (470 do 1000 g), a raspon njihovih krila obično je oko 31 inča (227 do 251 mm). Ženke su teške 17 do 28 unci (470 do 800 g). Northern Shovelers su spolno dimorfni. Glava, vrat i spekulum mužjaka prelijevaju se zelenom bojom, prsa su im bijela, a preostali donji dio je svijetli kesten. Ženke su uglavnom šarene boje i smeđe boje. Oba spola imaju blijedoplava unutarnja prednja krila i narančasto-žute noge i stopala. Najizrazitija karakteristika je njihov veliki lopatičasti kljun. Dvaput je širi na vrhu nego na dnu. Ovaj jedinstveno oblikovan kljun dovodi do toga da se Northern Shovelers nazivaju i 'žličarima'. Pačići se izlegu s tipičnim pačjim kljunom koji se povećava kako pače sazrijeva. (Goodes i Boyer, 1986; Todd, 1979)



  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    470 do 1000 g
    16,56 do 35,24 oz
  • Prosječna bazalna stopa metabolizma
    3,9209 W.
    AnAge

Reprodukcija

Razmnožavanje se obično odvija od travnja do lipnja. Gnijezda se prave na suhom u blizini slatke vode i grade se od trava i obrubljena perjem. Ženka gradi gnijezdo formirajući urednu šalicu uvijanjem tijela na tlu. Polaže između 9 i 11 jaja. Jaja su maslinaste boje i 52x37mm. Inkubacija od strane same ženke počinje odmah nakon polaganja svih jaja i može trajati 23 do 25 dana. (Dobkin, Ehrlich i Wheye, 1988.) (Soothill i Whitehead, 1978.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Raspon jaja po sezoni
    9 do 11
  • Prosjek jaja po sezoni
    jedanaest
    AnAge
  • Prosječno vrijeme do izleganja
    23 dana
    AnAge

Mužjak gubi interes ubrzo nakon početka inkubacije. Pačići se rađaju prijevremeno i gotovo odmah počinju slijediti ženku. Za to se vrijeme uče načini hranjenja i mjesta. Mladi mogu letjeti nakon 40 do 45 dana i tada su samostalni.

  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni

Životni vijek/dugovječnost

Ponašanje

Sjeverni lopatari ostaju u malim skupinama do dvadesetak, ali tijekom migracije mogu putovati u većem broju. Oni su tihe ptice koje toleriraju ljudsku prisutnost i mogu biti relativno pitome. (Todd, 1979.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva
  • migracijski
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Sjeverna lopata se hrani uglavnom tako što uvlači vodu u svoj kljun, a zatim je ispumpava kroz strane jezikom, filtrirajući sitne čestice hrane dugim lamelama nalik češljama koje obrubljuju rub kljuna. Čestice se uglavnom sastoje od sitnih rakova, mekušaca, insekata i njihovih ličinki, kao i sjemenki i komadića lišća i stabljika biljaka. Osim čestica hrane, jedu i vodene zlatice, male goveče i puževe. Društveno hranjenje je uobičajeno. Lopatare privlače druge ptice koje se hrane u području. Lopatari iskorištavaju čestice hrane koje su ostale ptice koje plivaju ili gaze na površini izbacuju na površinu. Pojedinačne ptice mogu plivati ​​u uskom krugu stvarajući vrtlog koji uzrokuje da hrana izbije na površinu. Poznato je da se lopatari prevrću ili plivaju, obično dulje od ostalih površinskih hranilica, a također rone koristeći svoja krila kako bi plivali pod vodom u plitkim močvarama. (Gooders i Boyer, 1986., Johnsgard, 1969., Todd, 1979.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
    • jede člankonošce koji nisu insekti
    • mekušac
  • Hrana za životinje
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • mekušci
  • vodenih ili morskih crva
  • vodeni rakovi
  • Ponašanje u potrazi za hranom
  • filtarsko hranjenje

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Northern Shovelers su ptica divljač. Lovci ih često pucaju zbog sličnosti s patkama. Često se nazivaju 'susjedovim patkama', jer ih neki lovci daju susjedima, a ukusnije patke zadrže za sebe. (Todd, 1979.)

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nije pronađen nijedan.

mačka tara

Konzervacijski status

Čini se da se stanovništvo u Sjevernoj Americi povećava. (Todd, 1979.) (Wcmc.org, 10. srpnja 2000.) Ova vrsta je zaštićena prema Zakonu o pticama selicama SAD-a.

Drugi komentari

Sjeverne lopate su vrlo popularne među avijatičarima, prilično se lako razmnožavaju i mogu se naći u gotovo svakoj kolekciji ptica močvarica. (Todd 1979.)

Suradnici

Kelly Johnson (autorica), Fresno City College, Carl Johansson (urednik), Fresno City College.