Anas acutannothern pintail

Autor Jerry Robinson

Geografski raspon

Northern Pintail, također zvan grančica, nalazi se u cijelom svijetu. Tijekom ljeta nalaze se uglavnom na sjevernoj hemisferi sve do južne Poljske i Mongolije u Euroaziji i Kaliforniji u Sjevernoj Americi. Zimi migriraju na južnu hemisferu, uključujući dijelove Afrike i cijeli Meksiko. Neki Pintail lete čak do Havaja kako bi prezimili.

(Gooders, Boyer 1986.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni
  • palearktički
    • zavičajni
  • oceanskim otocima
    • zavičajni

Stanište

Pintail nalazi se u močvarama, ribnjacima, jezerima, rijekama, kanalima i žitnim poljima, kao što su riža, zob, pšenica i ječam.



kako držati psa podalje od kuhinje

(Palmer 1976.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • Vodeni biomi
  • jezera i bare
  • rijeke i potoci
  • Močvare
  • močvara
  • Ostale značajke staništa
  • poljoprivredni
  • priobalni

Fizički opis

Odrasli mužjak Northern Pintail je između 23 do 30 inča (58,5 do 76 centimetara) u duljinu i teži od 1 do 3 funte (454 do 1362 grama). Odrasle ženke mjere od 20 do 25 inča (51 do 63,5 centimetara) i teže od 1 do 2,5 funti (454 do 1135 g). Mužjaci imaju tamnosmeđu glavu i bijele grudi s bijelom crtom koja se proteže uz bočnu stranu glave. Od leđa koji se protežu prema dolje i oko trbuha, imaju crno-bijelo pjegavo perje sa žutim mrljom perja neposredno iznad i iza nogu. Mužjaci također imaju dugo, tanko repno perje koje može biti dugačko i do 10 centimetara (4 inča). Ovo pero se sužava do oštrog vrha i tu su dobili ime. Ženka ima više sivu, sivu boju perja koja joj pomaže da se zakamuflira dok sjedi na svom gnijezdu, a njezino je repno perje samo oko jedne četvrtine duljine mužjaka.

Ove patke imaju plavkasto-sive kljunove i dulje vratove od većine drugih pataka, što ih čini izvrsnim u hranjenju u dubljoj vodi.

Nezreli repi imaju od 53 do 68,5 centimetara (21 do 27 inča) i teže od 1 do 3 funte (454 do 1362 g). Njihovo perje ima više buff boju; računi su im tamni; a njihove glave imaju boju od tamno smeđe do smeđe boje, dok su im trbuh prošaran bijelim i smeđim bojama. Njihovo repno perje je tamno, s rubovima krem ​​boje, a stopala su sivkasto zelena.

(Gooders, Boyer 1986; Soothill, Whitehead 1988; Bellrose 1980)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • bilateralna simetrija
  • Masa dometa
    454 do 1362 g
    16,00 do 48,00 oz
  • Raspon krila
    236 do 282 mm
    9,29 do 11,10 inča

Reprodukcija

Za vrijeme udvaranja mužjak će, cijelo vrijeme zviždeći, plivati ​​blizu ženke spuštene glave i podignutog repa kako bi impresionirao kokoš. Ako postoji grupa mužjaka koji se udvaraju istoj ženki, mužjaci će juriti u bijegu. Mužjaci će joj gubiti trag jedan po jedan, sve dok ne ostane samo jedan mužjak, a do njegove pobjede dolazi prilika da napusti svoje nasljeđe. Kopulacija se odvija u vodi, a ženka se priprema tako što položi tijelo blizu tla. Mužjak tada počinje mahati glavom gore-dolje. Zatim uzjaši ženku i uzme perje na njezinoj potiljku u usta. Nakon što završi, podiže glavu i vraća se i zviždi. (Gooders & Boyer 1986; Soothill & Whitehead 1988; Palmer 1976)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona parenja je početkom svibnja, a ako grabežljivci unište kokošja jaja, ona može zamijeniti kvačilo već krajem srpnja, što se naziva dvostruko hvatanje. Pintail postaje spolno zreo u dobi od 1 godine. (Soothill, Whitehead 1988; Palmer 1976)

Kokoš sjevernjača snese 7 do 9 jaja krem ​​boje u svibnju obično snese jedno jaje dnevno, a sama kokoš će ih inkubirati 22 do 24 dana. Nakon što se pilići izlegu, kokoš će ih odvesti do najbliže vodene površine gdje će tražiti mrtve kukce na površini vode. Pilići će postići let za 46 do 47 dana nakon izlijeganja, a obitelj će ostati zajedno sve dok kokoš ponovno ne naraste perje potrebno za letenje i ona ne napusti svoje piliće.

(Soothill, Whitehead 1996; Gooders, Boyer 1986; Bellrose 1980)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Sezona parenja
    Proljeće i ljeto
  • Raspon jaja po sezoni
    7 do 9
  • Prosjek jaja po sezoni
    8
    AnAge
  • Vrijeme raspona do izleganja
    22 do 24 dana
  • Raspon prve dobi
    46 do 57 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    Spol: ženski
    240 dana
    AnAge
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    Spol: muški
    240 dana
    AnAge
  • Ulaganje roditelja
  • prijekocijalni
  • ženska roditeljska skrb

Životni vijek/dugovječnost

Otprilike tri četvrtine mladunaca živi dovoljno dugo da se izleže, a ne više od polovice preostalih ptica živi da bi proizvelo svoje mlade.

(Palmer 1976; Gooders, Boyer 1986)

Ponašanje

Pintail im potopi glavu i gornju polovicu tijela, dok mu rep ostaje iznad površine vode jer se hrani puževima, vodenim stjenicama i korijenjem vodenih biljaka. Ovaj proces se zove završetak. Pintail će se povezati s mnogo različitih vrsta ptica močvarica.

Pintail će tijekom zime migrirati na zapanjujuće udaljenosti u topliju klimu u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Pticu koja je uhvaćena i vezana u Labradoru u Kanadi lovac je ubrao u Engleskoj devet dana kasnije.

(Gooders & Boyer 1986; Soothill & Whitehead 1988; Palmer 1976)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • pokretljiva
  • migracijski
  • Društveni

Komunikacija i percepcija

  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Pintail se hrani žitnim poljima, uključujući rižu, pšenicu, ječam i zob. Također se hrane hranom koja se prirodno pojavljuje, kao što su sjemenke lužine i šikare, sago ribnjake, kukci, kladocera i trava šikara.

(Bellrose 1980.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • Biljna hrana
  • lišće
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi

Predatorstvo

Ljudi su glavni grabežljivci odraslih šiljastih repa, ali su također plijen mačaka i kojota. Kako bi izbjegli grabež, bježe.

Poljoprivrednici, tijekom procesa rada na svojim poljima, uništavaju gnijezda. Vrane, svrake, galebovi, tvorovi, vjeverice, kojoti, lisice, jazavci i rakuni također uništavaju gnijezda i jedu jaja.

(Bellrose 1980.)

optometrist za pse
  • Poznati grabežljivci
    • ljudi (Homo sapiens)
    • mačkice (Lynx rufus)
    • kojoti (Canis latrans)
    • vrane (Corvus)
    • svrake (Pica)
    • galebovi (Laridae)
    • prugasti tvorovi (Mefitis mefitis)
    • vjeverice (Spermophilus)
    • crvena lisica (lisice)
    • jazavci (Taxidea taxus)
    • rakuni (Procyon lotor)
    • euroazijski jazavci (Meles meles)
    • kit lisice (Brza lisica)
    • tvorovi (Mephitidae)
    • siva lisica (Urocyon cinereoargenteus)
    • američki jazavci (Taxidea taxus)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Sjevernjača je jedna od najtraženijih pataka od strane lovaca na patke u svom staništu. Tijekom sezone pataka, lovci troše mnogo novca na lovačke dozvole, sportsku opremu i aranžmane za putovanja u gradove koji žive u blizini migracijskih puteva, te dodaju znatan iznos prihoda gospodarstvu gradova.

  • Pozitivni učinci
  • hrana

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Poput ostalih vrsta ptica močvarica, Pintail oštećuje usjeve žitarica i svake godine košta poljoprivrednike znatne svote novca.

  • Negativni utjecaji
  • štetočina usjeva

Konzervacijski status

Northern Pintail zaštićen je Zakonom o sporazumu o pticama migratorima, iako postoji opća sezona lova na pticu diljem Sjedinjenih Država.

Suradnici

Jerry Robinson (autor), Fresno City College, Carl Johansson (urednik), Fresno City College.