Ammodramus savannarum vrabac skakavca

Autora Tanya Dewey

Geografski raspon

Većina populacija vrabaca skakavaca je migratorna, zimuje u južnim Sjedinjenim Državama duž obalnih ravnica Virginije južno kroz Floridu i uz Meksički zaljev. Oni također zimuju u većem dijelu Meksika i u zapadnoj Srednjoj Americi. Gnijezde se u većem dijelu Sjedinjenih Država istočno od Stjenjaka, dijelovima južne Kanade i izoliranim populacijama u zapadnim Sjedinjenim Državama. Razmnožavanje se odvija od južnog Mainea i Quebeca do Carolinas, preko središnje Georgije, Alabame i Mississippija, najsjevernije Louisiane i većine Texasa na sjever do većeg dijela Montane. Gnijezde se čak na sjeveru u ravničarskoj regiji kao najjužnija Alberta, Saskatchewan i Manitoba te u cijeloj regiji Velikih jezera do južnog Ontarija. Izolirane zapadne populacije uključuju područje od južne Britanske Kolumbije preko istočnog Washingtona i Oregona, područje južnog Idaha do najsjevernijeg Utaha i Nevade, te dijelove Kalifornije, uključujući obalna područja i dolinu Sacramento i zapadne padine Sierra Nevade. Postoji nekoliko populacija koje žive tijekom cijele godine, uključujući dijelove Srednje Amerike i središnjeg Meksika, velike dijelove Teksasa, najjužniju Arizonu i središnje države Zaljeva, uključujući Floridu. Također se nalaze tijekom cijele godine i zimuju na Velikim Antilima.(Vickery, 1996.)

  • Biogeografske regije
  • bliski
    • zavičajni

Stanište

Vrapci skakavci preferiraju otvorene travnjake s golim tlom za ishranu. U zapadnim, sušnim travnjacima i prerijama, vrapci skakavci obično se nalaze u područjima s grmljem i više vegetacije. U istočnim prerijama s visokom travom i vlažnim travnjacima obično se nalaze u područjima oskudne vegetacije. Nalaze se na travnjacima koje karakterizira široka raznolikost biljaka, uključujući borove savane, prerije s palmeto-sawgrass, nisko-grmne borovnice i prerije bunchgrass. U gorju Appalachian ovi su vrapci nekoć pronađeni do 1550 m nadmorske visine na vapnenačkim izdancima i 'ćelavcima'. Čini se da vrapci skakavci preferiraju područja s širokim prostranstvima prikladnog staništa, a ne fragmentirana područja. Savannah vrapci (Passerculus sandwichensis) po preferencijama staništa najsličniji su vrapcima skakavcima. Ostale vrste sa sličnim, ali ne potpuno preklapajućim, preferencijama staništa suHenslowovi vrapci,livadske ševe,bobolinks, ivesper vrapci.(Vickery, 1996.)

  • Regije staništa
  • umjereno
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • savana ili travnjak

Fizički opis

Vrapci skakavci su mali vrapci, od 10,8 do 11,5 cm i od 14,5 do 20 g. Imaju robusne kljunove, noge boje mesa i prošarano crno i kesten smeđe perje na leđima. Prsa i trbuh su im bez pruga i kremasto žuti ili bijeli. Imaju tamnu krunu sa svijetlo obojenom crtom krune i žućkasto perje na licu koje okružuje oči koje je narušeno tamnom linijom koja se proteže unatrag od oka. Imaju relativno kratak rep i smatraju se zdepastijim i krupnijim od ostalih, simpatričnihAmmodramusvrsta. Intenzitet obojenosti perja zemljopisno varira. Mužjaci i ženke su slični, a maloljetnici imaju prugaste grudi.(Vickery, 1996.)



Vrapci skakavci mogu se zamijeniti s Henslowovim vrapcima (Ammodramus henslowii), LeConteovi vrapci (Ammodramus leconteii), Nelsonovi oštrorepi vrapci (Ammodramus nelsoni), Bairdovi vrapci (Ammodramus bairdii), i vrapci savane (Passerculus sandwichensis), iako Bairdovi i savanski vrapci imaju prugaste grudi. Najbolji način razlikovanja međuAmmodramusvrapci je sa svojim pjesmama, jer ih je često teško promatrati.(Vickery, 1996.)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • spolova podjednako
  • Masa dometa
    14,5 do 20 g
    0,51 do 0,70 oz
  • Duljina raspona
    10,8 do 11,5 cm
    4,25 do 4,53 inča

Reprodukcija

Vrapci skakavci su sezonski monogamni, iako je opisana određena poliginija. Parovi se formiraju na uzgajalištima. Dodatni parovi nisu prijavljeni, ali je potrebno dodatno proučavanje. Mužjaci koriste pjesme i lepršavi prikaz leta kako bi privukli ženke. Mužjaci i ženke koriste kontaktne pozive tijekom cijele sezone razmnožavanja kako bi održali vezu u paru. Neroditeljski pomagači u gnijezdu su česti, u jednoj studiji 17% gnijezda imalo je neroditeljske pomagače, koji su činili između 9 i 50% posjeta gnijezdu s hranom.(Vickery, 1996.)

  • Sustav parenja
  • monogamno
  • poliginozan
  • zadružni uzgajivač

Duljina sezone razmnožavanja i vrijeme variraju među populacijama vrabaca skakavaca. Sjeverne populacije razmnožavaju se oko 90 dana od svibnja do kolovoza. Na Floridi i Jamajci, vrapci skakavci razmnožavaju se dva puta godišnje. Ostale populacije razmnožavaju se jednom ili dvaput godišnje, a vrijeme razmnožavanja varira. Parovi mogu pokušati do 3 legla u godini, iako je tipičnije 2. Mužjaci dolaze na uzgajalište nekoliko dana prije ženki i uspostavljaju teritorije. Parovi grade gnijezda odmah nakon formiranja u sjevernim populacijama, do 4 tjedna nakon što mužjaci počnu pjevati u drugim populacijama. Ženke na tlu grade gnijezda u obliku čašice, s krovom od trave i bočnim otvorom. Gnijezda se obično grade od trava, a unutrašnjost je obložena finijim materijalima. Za svako leglo grade se nova gnijezda. Ženke polažu od 3 do 6 (obično 4 do 5) jaja i inkubiraju ih 11 do 13 dana. Mladi napuštaju gnijezdo u dobi od 6 do 9 dana, ali napuštaju gnijezdo bježeći iz njega, a ne leteći. Mladunci napuštaju područje gnijezda odmah nakon izlijetanja i o njima se u ograničenoj mjeri brinu roditelji nepoznato vrijeme nakon toga. Mladi se mogu razmnožavati u godini nakon izlijeganja.(Vickery, 1996.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Vrapci skakavci se razmnožavaju jednom ili dvaput godišnje, ovisno o regiji.
  • Sezona parenja
    Sezona razmnožavanja varira regionalno, od svibnja do kolovoza u sjevernim populacijama, od travnja do lipnja i listopada do studenog na Jamajci, od ožujka do lipnja, a zatim od srpnja do rujna na Floridi, te od travnja do lipnja u Panami i Haitiju.
  • Raspon jaja po sezoni
    3 do 6
  • Prosjek jaja po sezoni
    4-5
  • Vrijeme raspona do izleganja
    11 do 13 dana
  • Raspon prve dobi
    6 do 9 dana
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (žene)
    1 godina
  • Prosječna dob u spolnoj ili reproduktivnoj zrelosti (muškarac)
    1 godina

Ženke inkubiraju jaja i mladunčad. Pomagači u gnijezdu mogu i gnijezdi. Mladunci su altricijski pri valjenju, razvijaju svoje juvenilno perje u dobi od 10 do 12 dana. I roditelji i neroditeljski pomagači u gnijezdu će hraniti mlade. Mužjaci pomažu u zaštiti mladih braneći teritorije i držeći na oprezu predatore. Mladunci napuštaju gnijezdo sa 6 do 9 dana i o njima se brinu roditelji u nepoznatom razdoblju nakon toga. Na temelju intervala između kvačila, ova njega nakon izrastanja traje od 4 do 19 dana. Mladi se okupljaju u mala jata 3 do 4 tjedna nakon izlijeganja. Neki mogu ostati s roditeljima kao pomagači u gnijezdu.(Vickery, 1996.)

carnival cruise pravila za kućne ljubimce
  • Ulaganje roditelja
  • altricijski
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • muški
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Procjenjuje se da vrapci skakavci imaju prosječni životni vijek od 2,9 godina. Jedna jedinka u divljini je živjela 6,5 ​​godina. Godišnje preživljenje odraslih osoba procijenjeno je na 60%.(Vickery, 1996.)

  • Životni vijek raspona
    Status: divlje
    6,5 (visokih) godina
  • Prosječni životni vijek
    Status: divlje
    2,9 godina

Ponašanje

Vrapci skakavci su dnevni, provode veliki dio svog vremena u potrazi za hranom, osim tijekom sezone parenja kada mužjaci provode veliku količinu vremena pjevajući i izlažući se kako bi obranili područja razmnožavanja. Mužjaci uglavnom koriste pjesme i agresivne prikaze kako bi obranili svoj teritorij razmnožavanja. Tolerantni su prema svojoj ženki i svim pomagačima u gnijezdu. Izvan sezone razmnožavanja, vrapci skakavci nisu teritorijalni i ne nalaze se u jatima. Koriste zagonetno ponašanje u potrazi za hranom i kratke, izravne letove te su usamljeni kada se ne razmnožavaju.(Vickery, 1996.)

Sjeverne populacije vrabaca skakavaca potpuno su migratorne, ali južne populacije su samo djelomično migratorne ili su rezidentne ili vrše samo mala regionalna kretanja sezonski. Čini se da vjernost uzgojnim mjestima varira regionalno, od 0 do 70% u različitim područjima.(Vickery, 1996.)

Vrapci skakavci trče ili hodaju po tlu dok traže hranu, iako mogu povremeno i skakati. Njihove karakteristike leta variraju sezonski. Izvan sezone parenja let je obično kratak i izravan, a ptice obično lete u neku vrstu zaklona. U sezoni razmnožavanja letovi su kratki i lepršavi, s nekim cik-cak ponašanjem prije odleta u zaklon. Mužjaci koriste lepršavi let kada idu između pjesmičkih smuđa ili pjevanja.(Vickery, 1996.)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • migracijski
  • sjedeći
  • usamljeni
  • teritorijalni

Home Range

Područja gniježđenja brane se tijekom sezone razmnožavanja. Granice teritorija određuju se postavljanjem pjesmičaka. Izvještavaju se o veličini teritorija od 0,19 do 1,8 hektara.

Komunikacija i percepcija

Vrapci skakavci dobili su svoje uobičajeno ime za zujanje, kakvoću njihovih pjesama nalik kukcima. Jedna su od rijetkih vrsta vrabaca koja pjeva 2 različite pjesme; mužjaci pjevaju jednu pjesmu za privlačenje partnera, a drugu za obranu područja razmnožavanja. Njihova je primarna pjesma nekoliko staccato nota praćenih postojanim 'zeeeeee' nalik kukcima i čini se da je uglavnom teritorijalna. Sekundarna pjesma je škripavi skup nota različite visine i čini se da se prvenstveno koristi za privlačenje partnera i održavanje veze u paru. Mužjaci i ženke također koriste silaznu trill za komunikaciju sa svojim partnerom, najavljujući svoju prisutnost u gnijezdu. Mužjaci također pjevaju pjesmu o letu. Pjesme se ponekad pjevaju zajedno, kao u primarnoj pjesmi nakon koje slijedi sporedna pjesma. Pjesme su općenito ograničene na sezonu razmnožavanja, a vrapci skakavci su relativno tihi u druga doba godine. Oni također imaju skup poziva koji se koriste, većina su staccato 'chip' ili 'tsip' bilješke koje se koriste za označavanje alarma, molbe za hranu ili održavanje kontakta.(Vickery, 1996.)

Vrapci skakavci također koriste razne vizualne prikaze u komunikaciji. Mužjaci koriste prikaz lepršanja krila kada pjevaju na grgeču. Oni koriste ovaj prikaz lepršanja krila i u antagonističkim interakcijama s drugim mužjacima. Oni će loviti druge mužjake i održavati držanje s glavom ispod leđa kako bi ukazali na agresiju. Ženke brzo pomiču krila prema mužjaku kao znak pomirenja ili spremnosti na parenje.(Vickery, 1996.)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Vrapci skakavci jedu kukce i sjemenke, a udjeli variraju sezonski. Ljeti jedu prvenstveno kukce, pri čemu oko 69% njihove prehrane čine beskralješnjaci, a 39% sjemenke. U jesen jedu uglavnom sjemenke, koje čine 71% prehrane, a 29% čine beskralješnjaci. Uobičajene sjemenke koje se jedu su šaš (Cyperaceae) i trava panike (Panicum). Poželjni plijen insekata su skakavci, uglavnom vrste iz rodovaXiphidium,Scudderia,hipikus, iMelanopus, ali posebno vrsta skakavacaCordillacris occipitalis. Također će jesti druge insekte i pauke, kako ih naiđu. Vrapci skakavci se hrane na tlu koristeći vid za otkrivanje plijena, pa su im potrebna otvorena područja i golo tlo za dobru vidljivost. Hvataju skakavce štipajući ih oko prsnog koša, imobilizirajući ih. Uklonit će tvrde, teže probavljive dijelove, kao što su noge, prije nego što ih hrane potomcima.(Vickery, 1996.)

  • Primarna dijeta
  • mesožder
    • kukojed
  • biljojedi
    • granivore
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • kopneni člankonošci koji nisu kukci
  • Biljna hrana
  • sjemenke, žitarice i orašasti plodovi

Predatorstvo

Većina grabežljivaca vjerojatno je na jajima, mladuncima i mladuncima. Odrasli vrapci skakavci izvodit će prikaze odvlačenja pažnje slomljenih krila u blizini gnijezda ili mladunaca kako bi odvukli grabežljivce. Također koriste alarmne pozive da signaliziraju prisutnost prijetnje. Skrivaju lokaciju gnijezda tako što nikada ne lete izravno do njih. Umjesto toga, slijeću malo dalje i trče kroz travu do ulaza u gnijezdo. Slično, pri odlasku bježe iz gnijezda, a zatim bježe na udaljenosti od gnijezda. Gnijezda vrabaca skakavaca su široko rasprostranjena i dobro skrivena, pa im se grabežljivci uglavnom slučajno nađu. Zmije, uključujući plave trkače, mogu uzeti jaja i mladunčad (zmija stezač), štakorske zmije (Elaphevrste), obične zmije podvezice (Thamnophis sirtalis), kraljevske zmije (Lampropeltisvrste) i svinjske zvečarke (Sistrurus miliarus). Predatori gnijezda sisavaca uključuju prugaste tvorove (Mefitis mefitis), rakuni (Procyon lotor), lasice (Mustelavrsta), vjeverica (Spermophilusvrste), lisice (Lisicavrste), domaće mačke (Mačka), divlje svinje (Sus scrofa), i armadilos (Dasypus novemcinctus). Odrasle jedinke mogu uzeti razni jastrebovi i redovito ih lovi golobradi šrakovi (Lanius ludovicianus).(Vickery, 1996.)

  • Prilagodbe protiv grabežljivaca
  • zagonetna
  • Poznati grabežljivci
    • plavi trkači (zmija stezač)
    • štakorske zmije (Elaphevrsta)
    • obične zmije podvezice (Thamnophis sirtalis)
    • kraljevske zmije (Lampropeltisvrsta)
    • prase zvečarke (Sistrurus miliarus)
    • prugasti tvorovi (Mefitis mefitis)
    • rakuni (Procyon lotor)
    • lasice (Mustelavrsta)
    • vjeverice (Spermophilusvrsta)
    • lisice (Lisicavrsta)
    • domaće mačke (Mačka)
    • divlje svinje (Sus scrofa)
    • armadilos (Dasypus novemcinctus)
    • glavati vračevi (Lanius ludovicianus)
    • jastrebovi (Accipitridae)

Uloge ekosustava

Savannah vrapcimogu biti dominantni nad vrapcima skakavcima gdje se zajedno pojavljuju. Gnijezda vrapca skakavaca ponekad parazitiraju smeđoglavim kravama (Molothrus ater). Stanište može utjecati na izloženost gnijezdnom parazitizmu, pri čemu su gnijezda skakavaca bliže rubu šume ranjivija. Sjajne krave ptice (Molothrus bonariensis) nedavno su kolonizirali floridski raspon vrabaca skakavaca i mogu parazitirati u gnijezdima.(Vickery, 1996.)

Vrapci skakavci parazitiraju nazalnim grinjama (Ptilonyssus sairae), krpelji zaljevske obale (Amblyoma maculatum), i ptičji krpelji (Haemaphysalis chordeilis).(Vickery, 1996.)

Komenzalne/parazitske vrste
  • smeđe glave krave (Molothrus ater)
  • sjajne krave ptice (Molothrus bonariensis)
  • nosne grinje (Ptilonyssus sairae)
  • krpelji na obali Zaljeva (Amblyoma maculatum)
  • ptičji krpelji (Haemaphysalis chordeilis)

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Vrapci skakavci jedinstveni su element autohtone sjevernoameričke travnjačke faune.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka vrabaca skakavaca na ljude.

Konzervacijski status

Populacije vrabaca skakavaca bilježe pad od 3,9% u prosjeku tijekom 20. i 21. stoljeća. Smanjenje je uglavnom rezultat gubitka i fragmentacije travnjačkih staništa, kao što su autohtone prerije i pašnjaci. Više od 99% domaćih prerija pretvoreno je u poljoprivredu u Wisconsinu, Illinoisu i Minnesoti. IUCN ih smatra 'najmanjim zabrinjavajućim' jer su široko rasprostranjene i populacije su i dalje velike, ali su rijetke u dijelovima njihovog raspona. Smatraju se vrstom od posebne brige u Michiganu, Kaliforniji, Washingtonu, New Yorku, Massachusettsu i Wyomingu. U New Jerseyju se smatraju ugroženima, ugroženima kaoA. s. floridanusna Floridi, a ugrožena u Connecticutu. Propisano spaljivanje, ispaša i košnja korišteni su za poboljšanje staništa vrabaca skakavaca u nekim područjima.(Vickery, 1996.)

Većina opadanja zabilježena je u podvrstamaA. s. pratensis, rasprostranjen u velikom dijelu sjeveroistočnih Sjedinjenih Država, iA. s. perpallidus, pronađen u pacifičkim državama, s padom do 69% od 1960-ih.Ammodramus savannarum pratensispopulacije su izgubljene s većeg dijela svog bivšeg područja Nove Engleske. podvrsta Florida,A. s. floridanus, sada se razmnožava u mnogo ograničenijem području nego prije.(Vickery, 1996.)

Drugi komentari

Smatra se da su vrapci skakavci blisko povezani s južnoameričkim vrapcima na travnjacima (Myospiza humeralis) i žutobri vrapci (Myospiza aurifrons).(Vickery, 1996.)

Suradnici

Tanya Dewey (autorica), Animal Agents.