Amblycercus holosericeusžutokljuni cacique

Autori Andrew Jordan i Grant Wallace

Geografski raspon

Žutokljuni caciques mogu se naći u velikom dijelu neotropa. Nalaze se na poluotoku Yucatan u Meksiku, kroz Srednju Ameriku i u planinskim područjima Južne Amerike, uključujući Kolumbiju, Venezuelu, Boliviju i Ekvador.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986)

  • Biogeografske regije
  • neotropski
    • zavičajni

Stanište

Žutokljuni caciques žive na različitim nadmorskim visinama diljem svog zemljopisnog područja. Obično se nalaze na nadmorskoj visini od 200 do 1800 m. Uočeni su na visinama do 6000 m u Venezueli.(Skutch, 1996.)

ponašanje malog psa

Stanište žutokljunog caciquea čine guste sastojine obraslog grmlja u nižim nadmorskim visinama. U planinskim predjelima obično traže utočište u velikim šikarama bambusa koji prekrivaju šumsko tlo. Obično žive duboko u šikarama i grmlja kako bi se zaštitili od grabežljivaca.('New World Blackbirds and Orioles', 2002.; Skutch, 1996.)



  • Regije staništa
  • tropski
  • zemaljski
  • Zemaljski biomi
  • šuma
  • Visina raspona
    200 do 1800 m
    656,17 do 5905,51 stopa

Fizički opis

Žutokljuni kacici su velike ptice pjevice. Tijelo je potpuno crno i kod mužjaka i kod ženki. Mužjaci, međutim, imaju sjajniji sjaj perja od ženki. Oba spola također imaju karakterističan kljun koji je bjelkasto-žute boje. Oči su im također živo žute. Od ostalih cacika se razlikuju po tome što su jedini graditelji otvorenih gnijezda. To jest, grade gnijezdo u obliku čaše s otvorenim vrhom u koje će polagati svoja jaja. Veličine su od 56,7 do 70,9 g i duljine od 21,6 do 25,4 cm, mužjaci su nešto veći od ženki.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Lunk, 2009; Ridgely i Tudor, 1989; Skutch, 1996)

  • Ostale fizičke značajke
  • endotermički
  • homoiotermni
  • bilateralna simetrija
  • Spolni dimorfizam
  • mužjak veći
  • spolovi različito obojeni ili šareni
  • muški šareniji
  • Masa dometa
    56,7 do 70,9 g
    2,00 do 2,50 oz
  • Duljina raspona
    21,6 do 25,4 cm
    8.50 do 10.00 inča
  • Prosječni raspon krila
    23 cm
    9,06 in

Reprodukcija

Žutokljuni kacici su sezonski monogamni. Mužjaci i ženke stvaraju vezu za sezonu parenja.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Kratter, 1993; Skutch, 1996)

  • Sustav parenja
  • monogamno

Sezona razmnožavanja žutokljunog caciquea zemljopisno varira. Sezona razmnožavanja u Kostariki je između siječnja i lipnja. Jaja su opažena već u prosincu u Ekvadoru. U većem dijelu Južne Amerike parenje se odvija od studenog do travnja. Ženke polažu od 1 do 5 jaja u kladi.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Kratter, 1993; Skutch, 1996; Stager, 2009)

Ponašanje gniježđenja također se geografski razlikuje. Populacije koje žive u nizinskim područjima u Srednjoj Americi imaju ponašanje gniježđenja koje se razlikuje od populacija u planinskim predjelima Južne Amerike. Nizinske populacije obično grade svoja gnijezda u velikim, gustim šikarama bambusa, koji su gotovo neprohodni i pružaju zaštitu od grabežljivaca.(Cratter, 1993.)

  • Ključne reproduktivne značajke
  • iteroparozni
  • sezonski uzgoj
  • gonohorični / gonohoristički / dvodomni (spolovi odvojeni)
  • seksualni
  • koji nosi jaja
  • Interval uzgoja
    Intervali razmnožavanja žutokljunih kacika nisu poznati.
  • Sezona parenja
    Uzgoj se geografski razlikuje, od studenog do travnja u većem dijelu Južne Amerike, od siječnja do lipnja u Srednjoj Americi i Meksiku.
  • Raspon jaja po sezoni
    1 do 5
  • Vrijeme raspona do izleganja
    26 do 30 dana

Žutokljuni kacici brane područja gniježđenja i brinu se za svoje mlade do osamostaljenja. Mužjaci uglavnom brane područja gniježđenja i mlade, dok ženke uglavnom inkubiraju i hrane mlade. Kada je ženka udaljena od gnijezda, mužjak ga čuva.('New World Blackbirds and Orioles', 2002.; Skutch, 1996.)

  • Ulaganje roditelja
  • ženska roditeljska skrb
  • prije oplodnje
    • opskrba
    • štiteći
      • žena
  • prije izleganja/porođaja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije odvikavanja/prljanja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
      • žena
  • prije osamostaljenja
    • opskrba
      • žena
    • štiteći
      • muški
  • druženje s roditeljima nakon osamostaljenja

Životni vijek/dugovječnost

Životni vijek žutokljunih kacika nije poznat, ali drugoikterididoživjeti maksimalni životni vijek od 6 do 20 godina.

Ponašanje

Usamljeni i sjedilački u prirodi, žutokljuni caciques pokušavaju ostati osamljeni u šikarama i grmovima. Iz šikara putuju samo po hranu s visokih grana drveća. Razlikuju se od ostalih caciquea po tome kako grade svoja gnijezda koja su izgrađena u obliku otvorene čaše. Gnijezda su kombinacija loze i lisnih vlakana isprepletenih zajedno i smještena su od zemlje. Obično se jedinke nalaze same, u paru ili kao dio malih obiteljskih skupina tijekom sezone razmnožavanja.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Skutch, 1996; 'New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Skutch, 1996)

  • Ključna ponašanja
  • muhe
  • dnevni
  • pokretljiva
  • sjedeći
  • usamljeni

Home Range

Veličine kućnog asortimana žutokljunih kacika nisu poznate.

Komunikacija i percepcija

Muškarci i ženke komuniciraju putem obrazaca pjesama poznatih kao dueti. Mužjak počinje cvrčanjem. Ženka odgovara izrazitim pozivom. Ženka će također zviždati i čipirati kako bi upozorila mužjaka na potencijalne opasnosti za gnijezdo (tj. približavanje grabežljivaca). Mužjak ima melodičniji zvuk u svom cvrkutu nego ženke.(Ridgely i Tudor, 1989; Skutch, 1996)

  • Komunikacijski kanali
  • vizualni
  • akustični
  • Drugi načini komunikacije
  • dueti
  • Kanali percepcije
  • vizualni
  • dodir
  • akustični
  • kemijski

Prehrambene navike

Žutokljuni kacici su svejedi. Hrane se uglavnom voćem, posebno mahunama stabala iz rodaNe. Žutokljuni kacici također koriste svoje oštre i uske kljunove za bušenje kore i stabljika šećerne trske u potrazi za raznim vrstama insekata. Koriste posebne mišićne skupine kako bi otvorili svoje račune protiv pritiska. To im omogućuje da prošire rupe kako bi uklonili sve insekte ili sjemenke koje pronađu.('New World Blackbirds and Orioles', 2002.; Lunk, 2009.; Skutch, 1996.)

  • Primarna dijeta
  • svejedi
  • Hrana za životinje
  • kukci
  • Biljna hrana
  • voće

Predatorstvo

Žutokljuni kacici su se prilagodili izbjegavanju grabežljivaca na način na koji biraju svoje stanište. Oni grade svoja gnijezda i većinu vremena provode unutar debelih stabala od grmlja ili bambusa, štiteći ih od mnogih, većih grabežljivaca.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Kratter, 1993; Lunk, 2009; Ridgely i Tudor, 1989; Skutch, 1996)

zubi pasa su smeđi

Uloge ekosustava

Žutokljuni caciques pomažu u raspršivanju sjemenki voća koje jedu.('New World Blackbirds and Orioles', 2002.)

  • Utjecaj na ekosustav
  • raspršuje sjemenke

Ekonomska važnost za ljude: pozitivno

Žutokljuni kacici važni su članovi ekosustava u kojem žive.

Ekonomska važnost za ljude: negativna

Nema poznatih štetnih učinaka žutokljunih caciquea na ljude.

Konzervacijski status

Prema Crvenoj listi IUCN-a,Amblycercus holosericeussmatra se 'najmanjom brigom'. Žutokljuni caciques nalaze se u širokom rasponu i čini se da su populacije stabilne.('New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Ridgely i Tudor, 1989; 'New World Blackbirds and Orioles', 2002; Brown and Hilty, 1986; Ridgely i Tudor, 1989)

Suradnici

Andrew Jordan (autor), Center College, Grant Wallace (autor), Center College, Stephanie Fabritius (urednik, instruktor), Center College, Tanya Dewey (urednica), Animal Agents.